Gå direkt till textinnehållet

”Alla redaktioner kommer använda drönare”

Inom kort ändras reglerna för att använda drönare i USA. Journalistikprofessorn Matthew Waite förutspår en massiv användning av drönarbilder – till en början. Och varnar för fallgroparna med det enligt honom oerhört kraftfulla journalistiska verktyget.

Kan robotar ersätta journalister? Frågan tas upp på flera seminarier under Almedalsveckan.

– Ja, det kan de. Men i begränsad omfattning, svarar den amerikanske journalistikprofessorn Matthew Waite.

Robotar är bra när det handlar om att skriva enkla artiklar om börsbolags kvartalsrapporter eller om matchresultat i låga basketligor, tycker han.

Annons Annons

– Men jag vill inte att en robot ska skriva om Zlatan Ibrahimovic. Jag följer fotboll på grund av personligheter som Zlatan. Jag vill att en komplicerad, känslomässig människa skriver om komplicerade, känslomässiga människor. En dator ska inte ens försöka!

– Om en robot kan skriva din text är det texten det är fel på, inte dig, och du behöver hitta något annat att skriva om.

Waite ser också problem i att låta algoritmer göra redaktionella urval baserade på vad man valt att läsa tidigare.

– Vem ska "gilla" en nyhet om 200 döda i Bagdad? Men du behöver kännedom om den. Det är här det blir problematiskt, säger han.

Waite, som i dag framträder på Sveriges Radios seminarium i Almedalen, är expert på att använda drönare journalistiskt och har ägnat de senaste fyra och ett halvt åren åt att utforska och utveckla tekniken, vid Drone Journalism Lab i Nebraska, USA.

Att använda drönare har hittills varit mycket svårt på grund av hård reglering, men i slutet av augusti luckras reglerna upp i USA, berättar Waite. Han förutspår då en massiv användning på amerikanska redaktioner, innan redaktionerna lär sig i vilka fall tekniken är verkligt värdefull.

– Ärligt talat kommer de att användas till allt i början. Journalister är vanliga människor. När de smarta telefonerna kom använde vi aldrig våra digitalkameror längre. Det kommer bli samma sak med drönarna, det är en ny leksak vi kommer vilja leka med. Varje bilbrand, lokal festival…  drönarna kommer vara där i luften.

Enligt honom ligger drönarnas stora förtjänst främst i att kunna berätta effektivare om till exempel naturkatastrofer som orkaner, skogsbränder och torka. Åskådliggöra klimatförändringar.

– Tänk om, gud förbjude, en av de historiska byggnaderna här i Visby skulle börja brinna. Då vill du snabbt ha upp en drönare i luften för att visa omfattningen och vad det handlar om.

Är medierna redo för tekniken då? Nej, menar Waite, och tar upp både etiska och säkerhetsmässiga fallgropar. Ett exempel är det typiska ljud en drönare ger ifrån sig, som han varnar för kan komma att rycka sörjande på en katastrof- eller brottsplats ur sorgen över döda anhöriga. Drönare är också maskiner som vid ett motorhaveri kan ramla rakt ner på någon – och ska aldrig användas när människor finns under, inskärper han.

Trots de många praktiska och etiska problem som omgärdar att använda drönare i journalistik har Matthew Waite, som sysslat med datajournalistik sedan 1990-talet, aldrig tvekat om att de kommer att bli ett kraftfullt journalistiskt verktyg.

– Men det intressanta kommer när vi inser hur drönare används bäst. Det ser jag fram emot, men inte det kommande halvåret när varenda inslag på TV-nyheterna i USA kommer att innehålla drönarbilder.

 

Här går det att lyssna på Matthew Waite från Almedalen, från klockan 13 den 6 juli.

 

 
Fler avsnitt
Fler videos