Gå direkt till textinnehållet

Alingsås Tidning räddas med nya presstödsregler

Alingsås Tidning beviljas driftstöd om 2,3 miljoner kronor trots att tidningen egentligen har för hög täckningsgrad. Orsaken är ett nytt undantag från täckningsgradsregeln. ”Det finns fog för att säga att det nya undantaget har räddat tidningen”, säger Niclas Malmberg, Miljöpartiets representant i Presstödsnämnden.

Presstödsnämnden har beslutat att bevilja Alingsås Tidning presstöd, genom att utnyttja det nya undantaget i presstödsreglerna som ger möjlighet till presstöd även för tidningar med mer än 30 procents hushållstäckning. Det är första gången som de nya reglerna tillämpas av Presstödsnämnden.

”Alingsås tidning har i skrivelser till presstödsnämnden klargjort att utan presstöd kommer tidningen gå i konkurs, så det finns fog för att säga att det nya undantaget har räddat tidningen och därmed lokal nyhetsbevakning i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga”, säger Niclas Malmberg, Miljöpartiets representant i Presstödsnämnden, i en kommentar.

Presstödsnämnden konstaterar i beslutet att Alingsås Tidning har över 30 procents täckningsgrad, men ”att de omständigheterna som framkommit om Alingsås Tidnings geografiska och befolkningsmässiga situation, då särskilt vad avser kommunens vidsträckta utgivningsområde med lägre tätortsgrad än övriga närliggande kommuner samt närheten till en storstadsregion, medför att förutsättningar att meddela begränsat driftsstöd är uppfyllda.”

Annons Annons

Nämnden beslutar därför att bevilja tidningen begränsat driftsstöd för 2018 med 2 351 000 kronor.

Det nya undantaget i regelverket gör det möjligt för Presstödsnämnden att bevilja stöd till tidningar med en täckningsgrad över 30 procent, där täckningsgraden ”på grund av geografiska eller befolkningsmässiga förhållanden uppenbart ger en missvisande bild av tidningens konkurrensförmåga”.

”Med den sviktande annonsmarknad dagstidningar har till följd av att allt fler annonsörer prioriterar annonser på Google och Facebook är undantagsmöjligheten angelägen. Det vore en orimlig situation om tidningar med lite mer än 30 procents hushållstäckning istället börjar neka prenumeranter tidningen för att på det sättet kunna kvalificera sig för presstöd”, säger Niclas Malmberg.

Alingsås Tidning har haft stora ekonomiska problem de senaste åren och var under rekonstruktion under andra halvåret 2016 och första halvåret 2017.

Fler avsnitt
Fler videos