Gå direkt till textinnehållet

Algoritmstyrda sajter på GT och KvP

Expressen lanserar sitt egenutvecklade publiceringssystem Klara. Samtidigt blir startsajterna algoritmstyrda, först ut är GT och Kvällsposten.

Startsajterna byggs nu, i likhet med till exempel Sydsvenskan och Omni, upp av redaktörsstyrda algoritmer i stället för av manuellt skapade puffar. Det frigör journalistiska resurser och tillåter ett snabbare publiceringstempo vid stora nyhetshändelser.

Samtidigt har journalisterna på GT och Kvällsposten gått över till det nya publiceringssystemet Klara, framtaget för att ”stödja moderna journalistroller och arbetsflöden”. Produktutvecklingschefen Peter Frey skriver på Expressens utvecklingsblogg att arbetet började 2015:

”Teamet som utvecklar verktyget – som bestått av utvecklare, journalister och UX-designers – har haft ett flertal testpiloter under året men i november gick de två första redaktionerna GT och Kvällsposten med stor framgång över till Klara som primärt verktyg. Redan nu arbetar ett 60-tal journalister dagligen i Klara och närmaste månaderna kommer fler och fler att göra det. Klara utvecklas numera även för att passa de andra tidningarna inom Bonnier News.”

Fler avsnitt
Fler videos