Gå direkt till textinnehållet

Albansk journalist får stanna

Han har fått mängder av dödshot och hans familj har attackerats. Efter ett överklagande i Migrationsdomstolen står det nu klart att den albanske journalisten Arben Vata får stanna i Sverige.

Enligt Amnesty International har minst 15 journalister flytt Albanien det senaste året på grund av förföljelse från myndigheter, eller för att polisen inte skyddat dem från hot. Arben Vata bor sedan 2014 i ett samhälle i Sverige med fru och barn. Han är en av Albaniens mest kända journalister och har bland annat arbetat för dagstidningen Mapo och Klan TV, en av landets största TV-kanaler. Dödshoten mot Arben Vata började komma efter att han avslöjat korruption inom polisen och inrikesministeriet.

I våras skrev Journalisten att Migrationsverket avslagit hans begäran om uppehållstillstånd i Sverige, samt hur bland annat Svenska Pen och Journalist­förbundet engagerade sig i fallet. Nu står det alltså klart att Migrationsdomstolen beviljat hela familjen permanent uppehållstillstånd.

– Det är en riktig lättnad och jag känner mig född på nytt eftersom det har varit en fruktansvärd situation för mig och min familj. Vi är redo att starta ett nytt liv nu, säger Arben Vata.

Annons Annons

Hur har den här tiden varit?
– Sen jag överklagade till Migrationsdomstolen har vi väntat fem månader, vilket har varit en fruktansvärd tid. Det är väldigt stressande att inte veta vad som ska hända med våra liv men i Sverige kan även en vanlig människa som jag få rättvisa, vilket är fantastiskt. I andra länder måste man betala för att få sin röst hörd.

Arben Vata arbetar redan för Vestmanlands Läns Tidning som krönikör och hoppas nu på fler journalistjobb i Sverige.

– Jag hoppas såklart. Så snart Migrationsverket kan förklara vad som händer härnäst i proceduren ska jag börja skolan för att lära mig svenska. Jag vill plugga och lära mig mer om det här landet och kunna jobba som frilans till att börja med.

Fler avsnitt
Fler videos