Gå direkt till textinnehållet

Ålands Radios redaktionschef säger upp sig

Redaktionschefen för Ålands Radio, Astrid Olhagen, har sagt upp sig på grund av att hon inte har förtroende för radions styrelse.

Hon gav beskedet direkt efter Ålands Radio och TVs bolagsstämma där den nuvarande styrelsen och styrelseordföranden Jesper Eliasson valdes om för en ny period.

I ett öppet brev som publicerats i tidningen Nya Åland förklarar Astrid Olhagen varför hon slutar på Ålands radio:

”Jag gör det eftersom jag anser att förutsättningarna att göra bra public service-program under de senaste åren har blivit så dåliga att jag inte längre vill ta ansvar för att leda verksamheten. Landskapet, som äger alla aktier i bolaget, har en annan uppfattning. Bolagsstämman har i dag gett fortsatt förtroende till den styrelse som under de senaste tre åren aktivt verkat för att undergräva förutsättningarna för den goda journalistiken inom bolaget.”

Annons Annons

Bakgrunden till beslutet är bland annat den senaste tidens process med rekrytering av ny VD för bolaget och de besparingar som genomförts. 

Jesper Eliasson försvarar de förändringar och besparingar som styrelsen beslutat om.

”Processen har gjorts precis som den ska utföras, och vi har haft juridiskt stöd”, säger Jesper Eliasson till Ålands radio.

Owe Sjöblom är journalistklubbens ordförande på Ålands radio och har suttit som personalrepresentant i styrelsen. Han säger att hela processen har skötts dåligt från styrelsens sida.

”Det är en personalpolitik som gör att man blir mörkrädd”, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos