Gå direkt till textinnehållet

Al-Jazira evakuerar sin personal från Gaza

Al-Jazira har beslutat att evakuera sin personal från Gaza. Den arabiska TV-kanalen säger att TV-kanalens redaktion medvetet har beskjutits av Israels armé. Något som Israel förnekar.

Al-Jaziras journalister påstår att deras kontor i Gaza, som ligger på 11e våningen i en byggnad, träffades av två israeliska kulor samtidigt som man förberedde sig för att sända live från balkongen.

”Två mycket precisa skott avlossades rakt in i vår byggnad. Vår redaktion ligger högt upp i byggnaden så vi hade en mycket bra utsiktspunkt över området. Vi har nu beslutat att evakuerat”, säger Stefanie Dekker som jobbar på al-Jazira, skriver theguardian.

En talesman för den israeliska försvarsmakten sade att inga varningsskott avfyrats, men kunde inte bekräfta eller dementera om det förekommit indirekt skada på byggnaden. Militären hade skjutit på närliggande militära mål, rapporterade Jerusalem Post.

Annons Annons

Händelsen kom en dag efter att Israels utrikesminister Avigdor Lieberman sade att al-Jazira skulle förbjudas. Han anklagade den Qatar-baserade TV-kanalen för att vara ett språkrör för Hamas.

”Israel är ansvarig för al-Jaziras medarbetares säkerhet då de arbetar i Israel och i de palestinska områdena”, skriver al-Jazira i ett uttalande

Al-Jazira säger vidare att Israels kommunikationsminister, Gilad Erdan, har bett israeliska kabelkanaler att sluta distribuera al-Jazira och kallat den ”en fiende TV-kanal”.

Al-Jazira har ofta kommit i blåsväder och har vid flera tillfällen bannlysts från nästan alla länder i Mellanöstern. Senast i Egypten där tre av kanalens reportrar som arbetar för al-Jaziras engelskspråkiga sändningar dömdes till mellan sju och tio år i fängelse, anklagade för att ha hjälpt terrorister.

Fler avsnitt
Fler videos