Gå direkt till textinnehållet

Aktuellts Nya Tider-intervju kritiseras

Granskningsnämnden kritiserar programledarens förhållningssätt i SVTs Aktuellt omdebatterade intervju med högerextrema Nya Tiders chefredaktör i september förra året. Men inslaget frias av nämnden.

Journalisten rapporterade i slutet av september om den tuffa kritiken mot Aktuellts intervju med Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk om tidningens medverkan på Bokmässan.

Inslaget, och flera andra inslag om ämnet i SVT, anmäldes till Granskningsnämnden för radio och TV, som nu har fattat beslut. Nämnden anser inte att något av SVTs inslag stred mot kravet på saklighet och opartiskhet.

Däremot riktar Granskningsnämnden kritik mot Aktuellts inslag den 22 september. Demokratibestämmelsen i radio- och TV-lagen ställer krav på att programledaren intar ett kritiskt förhållningssätt i intervjuer som den med Nya Tiders chefredaktör, konstaterar Granskningsnämnden.
Nämnden anser dock inte att programledaren intog en tydligt kritisk hållning i intervjun:

”Tvärtom gavs chefredaktören långtgående möjligheter att redogöra för sina ståndpunkter utan direkt ifrågasättande eller kommentar från programledarens sida. Programledarens förhållningssätt innebar
därför en brist i förhållande till kravet på opartiskhet”
, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

Men mot bakgrund av bland annat den beskrivning av tidningen och chefredaktören som gjordes i början av inslaget och att
programledaren också inom ramen för intervjun förde fram en viss
bakgrundsbeskrivning av chefredaktören, anser nämnden att bristen på kritiskt förhållningssätt inte var så allvarlig att inslaget som helhet strider mot kravet på opartiskhet.
 

Fler avsnitt
Fler videos