Aktuellts intervju med
Nya Tider kritiseras

2 maj, 2017

FOTO: Tomas Ohlsson GRN-beslut Granskningsnämnden kritiserar programledarens förhållningssätt i SVTs Aktuellt omdebatterade intervju med högerextrema Nya Tiders chefredaktör i september förra året. Men inslaget frias av nämnden.

Journalisten rapporterade i slutet av september om den tuffa kritiken mot Aktuellts intervju med Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk om tidningens medverkan på Bokmässan.

Inslaget, och flera andra inslag om ämnet i SVT, anmäldes till Granskningsnämnden för radio och TV, som nu har fattat beslut. Nämnden anser inte att något av SVTs inslag stred mot kravet på saklighet och opartiskhet.

Däremot riktar Granskningsnämnden kritik mot Aktuellts inslag den 22 september. Demokratibestämmelsen i radio- och TV-lagen ställer krav på att programledaren intar ett kritiskt förhållningssätt i intervjuer som den med Nya Tiders chefredaktör, konstaterar Granskningsnämnden.
Nämnden anser dock inte att programledaren intog en tydligt kritisk hållning i intervjun:

”Tvärtom gavs chefredaktören långtgående möjligheter att redogöra för sina ståndpunkter utan direkt ifrågasättande eller kommentar från programledarens sida. Programledarens förhållningssätt innebar
därför en brist i förhållande till kravet på opartiskhet”
, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

Men mot bakgrund av bland annat den beskrivning av tidningen och chefredaktören som gjordes i början av inslaget och att
programledaren också inom ramen för intervjun förde fram en viss
bakgrundsbeskrivning av chefredaktören, anser nämnden att bristen på kritiskt förhållningssätt inte var så allvarlig att inslaget som helhet strider mot kravet på opartiskhet.
 

Taggar: Nya Tider

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Marianne Hühne ... tis, 2017-05-02 16:26
Rubriken "Aktuellts intervju med Nya Tider kritiseras" verkar vara tillkommen för att mildra kallduschen att Granskningsnämnden friade Aktuellt. För den läsare som inte läser vidare framstår det nämligen som att Aktuellt fälldes, trots att det förhöll sig tvärtom. Det är detta som brukar kallas tendentiös journalistik. Om syftet är att upplysa om utgången av Granskningsnämndens prövning måste rimligen huvudvinkeln vara att Aktuellt friades och näst viktigast är att Granskningsnämnden ändå tyckte att inslaget brast i vissa delar.
Inlagt av Helena Giertta tis, 2017-05-09 11:48
Varför skulle vi vilja mildra att GRN friar Aktuellt? Vi skriver om varje GRN-beslut som leder till fällning eller kritik, och ibland om frianden. Vi väljer förstås att skriva rubrik på det som vi tror lockar flest till läsning utan att vinkla för hårt. /Helena
GRN-beslut

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies