Gå direkt till textinnehållet

Åklagares beslut om Dawit Isaak överklagas

Juristen Jesus Alcala tänker överklaga överåklagarens beslut att lägga ner polisutredningen om fallet med journalisten Dawit Isaak.

Överåklagaren vid Utvecklingscentrum i Stockholm, Thomas Häggström, har beslutat att inte ändra i Internationella åklagarkammaren beslut från i somras. Internationella åklagarkammaren beslutade då att inte inleda en förundersökning mot Eritreas president Esayas Afewerki och ytterligare fyra högt uppsatta personer.

Överåklagaren Thomas Häggström motiverar beslutet med att det är svårt att bedriva en förundersökning från Sverige som skulle kunna leda till att personer i Eritrea åtalas.

– Vi tycker att det är principlöst och ganska upprörande beslut eftersom det rör sig om grova brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Jesus Alcala.

Annons Annons

Journalisten Dawit Isaak har suttit i fängelse sedan 2001, men har ännu inte åtalats för något brott.

Det var Jesus Alcala som tillsammans med juristerna Percy Bratt och Prisca Orsonneaus lämnade in en överprövning till Utvecklingscentrum efter att åklagaren Marie Lind Thomsen lagt ner förundersökningen mot presidenten Esayas Afewerki och fyra av hans närmaste män, som Journalisten tidigare skrivit om.

Men som sagt även överåklagaren vid Utvecklingscentrum lade ner ärendet.

– Vi tänker överklaga och gå till Riksåklagaren som är den sista instansen, säger Jesus Alcala.

Fler avsnitt
Fler videos