Gå direkt till textinnehållet

Åklagaren: ”Straffbart att smäda inte att häda”

På torsdag inleds en rättegång mot en man som på Facebook kritiserat en muslimsk utomhusgudstjänst i Nyköping. Många har kritiserat åtalet för att det kan inskränka yttrandefriheten. Åklagaren uppger för Journalisten att han anser att åtalet är korrekt eftersom det är straffbart att smäda människor som har gudstjänst.

Målet handlar om en 38-årig man som blev väckt tidigt en måndagsmorgon i juli av en muslimsk gudstjänst på en fotbollsplan intill hans bostad i Nyköping. Han filmade en del av gudstjänsten och lade ut på Facebook och skrev: ”Det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen.”

På kvällen fick polisen rycka ut till 38-åringens hjälp efter att ett hundratal uppretade personer samlats utanför hans bostad. Det rapporterade SVT i somras.

I augusti väcktes åtal mot mannen för hets mot folkgrupp för att han i ett meddelande uttryckt missaktning mot personer med muslimsk trosbekännelse.

Många har riktat kritik mot åtalet, bland dem Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet som till SvD sagt att han anser att det är en ”rejäl inskränkning i yttrandefriheten om det inte går att uttrycka sig raljant och kritiskt om religion”.

Erik Helmerson, medarbetare på Dagens Nyheter ledarredaktion, skriver i dag, onsdag, i DN om åtalet och menar att fallet handlar om hädelse som inte är straffbart i Sverige.

Åklagaren i Nyköping, Michael Forsberg, vill inte kommentera saken ytterligare, men skriver i ett mejl till Journalisten:

”Man har självklart rätt att kritisera religioner. Man har även rätt att häda. Här handlar det dock enligt min uppfattning om att den tilltalade smädar, hånar och kränker människor som har gudstjänst, vilket jag anser är straffbart. Sen får vi se vad tingsrätten anser förutsatt att de finner gärningen styrkt i sak.”

Fler videos
Fler avsnitt