Gå direkt till textinnehållet

Ahlquist ska göra gotländska nyheter

Fokus tidigare chefredaktör Martin Ahlquist blir delägare i det gotländska nyhetsmagasinet Horisont där han får en rådgivande roll. Engagemanget kommer av hans uppskattning för redaktionens goda arbete. 

Martin Ahlquist, grundare och tidigare chefredaktör för Fokus och numera chefredaktör för Finansliv, går in som delägare i H Press AB som ger ut det gotländska nyhetsmagasinet Horisont. Han kommer även att föreslås för val till styrelsen. Men huruvida han ska skriva för Horisont är inte klart.

– Jag blir minoritetsägare och kommer ha en rådgivande roll. Men det kan mycket väl bli så att jag även gör något journalistiskt för tidningen. Jag har frågat vad jag kan göra för att hjälpa till.

Martin Ahlquist berättar att han snubblade över tidningen och fascinerades av kvalitén. Han hörde av sig för att delge redaktionen sin uppskattning för det goda arbetet. Kontakten ledde till en lunch och till slut till ett engagemang i tidningen.

– När man pratar om lokaljournalistik är det ofta mycket som är problemfokuserat. Här är ett litet gäng som koncentrerar sig på lösningen i stället. Redaktionen har stora journalistiska ambitioner trots begränsande resurser. Det är väldigt inspirerande och mycket tillfredställande att få vara med i ett sådant sammanhang, säger han.

Hur mycket finns det att skriva om Gotland?
– Ja, du kan ta det nummer som kommer nu, om köttskandalen på Gothem. Det är ingen som berättat hela historien på det här sättet. Horisont har också berättat om situationen kring flyktingarna som kommer till Gotland. De har skrivit om kalkindustrin och om försvarets roll på ön. Det finns absolut tio cover stories att göra per år.

Är din funktion också att ge Horisont uppmärksamhet?
– Om jag kan gör det så är det bra. Men på Gotland så vet de flesta vad det här är för tidning. Det bottnar i att de gör bra lokaljournalistik med en helt publicistisk utgångspunkt.

Horisont utkommer med tio nummer per år.

Fler avsnitt
Fler videos