Gå direkt till textinnehållet

Agne Svärd: ”Jag kan inte tänka mig att jobba kvar”

En av dem som slutar på LT Östersund är tidigare nattchefen Agne Svärd som petades från chefsposten efter en förstasida om samma sparpaket han nu ingår i. För Journalisten berättar han varför han valt att tacka ja till ett avgångsvederlag.

I våras satte han en förstasida som fick honom avsatt som nattchef (se bild nedan). Nu har han valt att ta ett avgångsvederlag som sträcker sig fram till pensionen, inom ramen för det nya sparpaketet.

– Jag kan inte tänka mig att jobba kvar när förutsättningarna för tidningen blir som de blir, säger Agne Svärd till Journalisten.

Agne Svärd har jobbat i 47 år på LT Östersund och han hade egentligen inga planer på att sluta nu. Inte heller efter debaclet kring förstasidan hade han något intresse av att lämna företaget och tackade nej till det initiala riktade avgångsvederlagserbjudandet om två årslöner.

Annons Annons

Men när det stod klart hur den nya organisationen skulle se ut och han kunde förhandla sig till ett avgångsvederlag som sträckte sig fram till pensionen, så såg han ingen anledning att stanna.

– Hela situationen blev knepig efter den där förstasidan, men vi har förhandlat och jag är nöjd med avgångsvederlaget. Jag slutar efter årsskiftet. Det går ingen nöd på mig, jag har många andra intressen i livet.

När Journalisten intervjuade dig i april lät det inte som att du ville sluta. Du hade ju redan tackat nej till Mittmedias avgångsvederlag i vintras. Vad har hänt sedan dess?
– När jag såg hur organisationen skulle bli kunde jag inte tänka mig att jobba kvar. Allt det man har trott på är raserat. Det kommer att bli jättesvårt att göra någonting man kan stå för med en så liten bemanning och ett så stort bevakningsområde. Det är 50 mil i nordsydlig riktning, 30 mil i östvästlig riktning och sju kommuner att bevaka, sju dagar i veckan – på 16,5 tjänster som får gå i två skift där alla blir reportrar och ska boxa sidorna och lämna till webben. Det säger sig självt att det kommer att bli svårt. Det här är ett dråpslag mot tidningen.

– Vi har varit en bra lokaltidning som har fått mycket respekt i branschen. Så kommer det inte att kunna fortsätta att vara, säger Agne Svärd.

Hur tror du att det kommer att gå för LT?
– Den kommer att leva vidare, men kommer att fortsätta att tappa. Mittmedia är väl nöjda, de får ju mesta möjliga vinst för minsta möjliga kostnad.

När du petades som nattchef påstod du att Mittmedias redaktionella chef AnnaKarin Lith stod bakom beslutet, inte chefredaktören Lennart Mattsson. Har du fått någon klarhet i vad som egentligen hände?

– Jag har vetat hela tiden hur det gick till, det är som jag har sagt hela tiden.

***

LTs chefredaktör Lennart Mattson vill inte diskutera förhandlingarna rörande Agne Svärds avgångsvederlag, utan konstaterar att alla är nöjda med uppgörelsen.

– Jag säger som kungen: Nu vänder vi blad och går vidare, säger Lennart Mattsson till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos