Gå direkt till textinnehållet

”Ägarna har skapat dagspressens kris”

De moderata riksdagsledamöterna tillika tidningsmännen Mats Johansson och Hans Wallmark föreslår att presstödet slopas och att pengarna används för att finansiera avskaffandet av reklamskatten. Samtidigt anklagar de tidningsägarna för att ha orsakat krisen för dagspressen.

Mats Johansson (M), tidigare politisk chefredaktör för SvD, och Hans Wallmark (M), tidigare politisk redaktör för Nordvästra Skånes Tidningar skriver på lördagens DN Debatt att presstödet har gjort sitt och bör avskaffas.

Pengarna föreslår de ska användas för att finansiera avskaffandet av reklamskatten, som de anser är kontraproduktiv eftersom den styr annonsintäkter bort från tidningar till obeskattad reklam i TV, radio och på nätet.

”Det är inte möjligt att förstå samhällsnyttan av ett system som gör att organ som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, ledande sociala medier, ska betala tiotals miljoner om året i extra skatt medan intäkterna i asociala hatmedier på nätet är skattebefriade.”

Annons Annons

De anklagar också tidningsägarna själva för att ha skapat krisen för dagspressen, vid sidan av statliga regleringar och beskattning:

”Huvudproblemet är inte läsarnas flykt från mediet utan att betalarna har styrts bort från huvudprodukten – den betalda pappers­tidningen – genom utgivarnas strategiska val att skänka bort innehållet på nätet.”

Fler avsnitt
Fler videos