Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet lägger ned Hummerkniven

Den sista Hummerkniven-pristagaren blev Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent hos Mittmedia. Nu döper Aftonbladet Kultur om priset till Soppsleven – och det ska i fortsättningen delar ut till socialdemokrater som vågar vara socialdemokrater.

Som Journalisten tidigare har berättat blev det Sofia Mirjamsdotter som fick Hummerkniven 2018.

”Det är väldigt hedrande och kul att få det här priset eftersom liberalismen för en tynande tillvaro, jag är i ett väldigt fint sällskap”, säger Sofia Mirjamsdotter till Helena Giertta i den senaste Journalistenpodden.

Aftonbladet Kulturs pris Hummerkniven går sedan 2012 till "liberaler som går till källorna, tänker självständigt och tar ställning också när det är inopportunt".

Annons Annons

I Journalistenpodden #41 frågar också Helena Giertta Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg varför de lägger ned Hummerkniven.

”Det är lite för svårt att hitta kandidater, men också för att vi vill förnya priset och tycker det är orättvist att bara liberaler ska gå med dumstrut på huvudet. Det är fint att få det här priset och faktiskt har ingen någonsin tackat nej till det, men vi vill sprida det här och tycker att sossarna kan får vara i blickfånget ett tag”, säger Åsa Linderborg.

I en artikel på Aftonbladet Kultur utvecklar Linderborg resonemanget och berättar att Sopplseven ska gå till ”socialdemokrater som vågar vara socialdemokrater och eftersom soppsleven är köksregionens mest fördelningspolitiska instrument kommer vi att från nästa år dela ut Soppsleven”.

Fler avsnitt
Fler videos