Gå direkt till textinnehållet

AFP kräver ensamrätt till bilder

AFP kräver att de fotografer som på frilansbasis jobbar för nyhetsbyrån skriver på ett avtal som innebär att de överlåta all upphovsrätt till nyhetsbyrån. Internationella journalistfederationen, IFJ, uppmanar fotograferna att inte skriva på kontraktet.

Många pressfotografer runt om i världen har informerat IFJ om det avtalsvillkor som skickats till dem från AFPs kontor i Paris. I kontraktet står det att nyhetsbyrån vill ha upphovsrätt till alla bilder och videor utan ytterligare ersättning. Bilderna och videoklippen kan enligt avtalet användas på alla plattformer, på alla språk, inklusive eventuella framtida produktioner.

 IFJ efterlyser en omedelbar översyn av de standardkontrakt som åläggs fotografer som arbetar för AFP och uppmanar fotografer att inte underteckna avtal.

”Vi fördömer denna oacceptabla avtalspraxis eftersom det berövar journalister deras upphovsrätt. Vi ber AFP att omedelbart se över sina villkor för fotografiska verk och uppmanar fotografer att inte underteckna något avtal med AFP eller andra medieföretag som inte ersätter för ytterligare användning av bilder,” säger Philippe Leruth, IFJ president, i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos