Gå direkt till textinnehållet

AD ger UNT rätt om uppsagda lönerevisioner

Arbetsdomstolen ger Upsala Nya Tidning rätt i tvisten om de av arbetsgivaren uppsagda lönerevisionerna från 1979 och 1986. UNT hade rätt i att neka anställda att få ut två dagars extra ledighet per år. UPPDATERAD

Journalisten har tidigare berättat hur Medieföretagen/Upsala Nya Tidning under en huvudförhandling i AD i maj, rörande en liten del av det omfattande målet mellan Journalistförbundet och UNT/Medieföretagen, hävdat att det går att säga upp lokala lönerevisioner från 1979 och 1986.

Saken gäller de två extra kompdagar per år som alla journalister på UNT enligt lönerevisionerna 1979 och 1986 har rätt till. Kompdagarna var en del av löneförhandlingarna de aktuella åren och utbetalades i stället för löneökning. Journalistförbundets linje har hela tiden varit att det inte går att säga upp kompdagarna, eftersom det inte går att säga upp en gammal lönerevision.

Men Medieföretagen har hävdat att det visst är möjligt. Under huvudförhandlingen i AD början av maj i år klargjorde arbetsgivarparten att lönerevisionen 1979 och lönerevisionen 1986 sagts upp.

I dag slår AD alltså fast att det varit möjligt för arbetsgivarparten att säga upp de två överenskommelserna. De upphörde enligt ADs bedömning att gälla 2011, efter den ensidiga uppsägning av samtliga lokala avtal som arbetsgivaren gjorde i december 2010.

Ännu ett ärende angående UNT ska upp till prövning i AD. Det handlar om att UNT vid schemaläggning inte respekterat centralt och lokalt avtalade arbetstidsförkortningar.

Här kan du läsa AD-domen.

 

Fler videos
Fler avsnitt