Gå direkt till textinnehållet

843 gratisbesök av journalister på museum

De pressetiska spelreglerna förbjuder journalister att använda presskortet privat. Men många går in gratis med kortet utanför tjänsten.843 journalister har hittills i år använt presslegitimation för att komma in gratis på Nationalmuseum i Stockholm.

De pressetiska spelreglerna förbjuder journalister att använda presskortet privat. Men många går in gratis med kortet utanför tjänsten.

843 journalister har hittills i år använt presslegitimation för att komma in gratis på Nationalmuseum i Stockholm.

– Jag har inte sett riktigt så många artiklar om museet, säger Anne-Marie Gustafsson, informationschef på Nat­ional­museet.

Gustafsson säger sig ha anledning att misstänka att presslegitimationer utnyttjas vid privata besök, särskilt när journalisten kommer tillsammans med sin partner.

– Vi har börjat be journalister att skicka oss vad de skrivit, särskilt nu när vi har vår stora Roslin-utställning med en praktkatalog som kostar 400 kronor.

Entréavgift på Nationalmuseum är 80 kronor.

Enligt Tekniska museets informationschef Roxane Pisarska har hittills i år 205 journalister använt presslegitimationen för att gå in gratis. Hennes intryck är att publiciteten kring museet inte motsvaras av antalet besök av journalister. Entréavgiften är 60 kronor.

På Gröna Lund har hittills i år 479 journalister gått in med pressleg, enligt Annika Troselius, pressansvarig på Gröna Lund.

Entréavgiften är 60 kronor.

275 journalister hade fram till månadsskiftet september-oktober gått in på Junibacken med pressleg, enligt pressansvariga Jenny Helldahl.

Entréavgift: 110 kronor för vuxna.

– Vi tar inte in noteringar om vilka som går in med presslegitimation, säger Silvy Bohlin, pressansvarig på Kolmårdens djurpark. De flesta journalister som besöker oss ringer först och gör upp om ett särskilt besök. Jag tror inte det är så många som går in privat med presslegitimation. Det är bara de med legitimation som har fritt inträde. Anhöriga och sällskap till journalister får betala.

En endagsbiljett till djurpark och safari kostar för en vuxen 290 kronor. Biljett enbart till parken kostar 230 kronor.

Skansen saknar siffror på hur må­n­­ga som kommit in med presslegitimation.

– Det är vanligt att journalister visar upp presslegitimation och går in gratis, säger Ingegerd Miller, serviceförman på Skansen.

– Det är för bådas bästa, kan man sä­ga. Förr var vi mycket generösa och lät jour­nalister ta med sig sällskap. Så generösa är vi inte längre.

Entréavgift under högsäsong är 100 kronor.

Liseberg registrerar inte hur många journalister som går in med presslegitimation. Entréavgiften är 60 kronor under sommaren och 70 kronor till jul.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos