Gå direkt till textinnehållet

8 av 10 har jobb efter JMG

Åtta av tio av JMGs studenter jobbar med journalistik efter avslutad utbildning. Det visar färska siffror från JMGs egen årliga undersökning. Universitetsadjunkt Marina Ghersetti ser att det numera tar längre tid att få ett fast jobb, men konstaterar att det ändå går. ”Trägen vinner,” konstaterar hon.

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet (JMG) gör varje år en rundringning bland före detta studenter för att se om de fått arbete. Den senaste undersökningen gjordes i november 2015. Enligt JMG svarade åtta av tio att de hade ett journalistiskt eller liknande arbete. De som tillfrågats avslutade sin utbildning för två eller fem år sedan och hade klarat av minst 80 procent av utbildningen.

Universitetsadjunkt Marina Ghersetti ansvarade för den årliga undersökningen från starten 2002 fram till 2013. Hon har även tagit del av årets material.

– De trender som går att se är att tjänsterna förändrats något och att det tar längre tid innan våra studenter får fasta anställningar, säger hon.

Annons Annons

Morgontidning är den vanligaste arbetsplatsen i 2015 års undersökning, där 32 procent av de tillfrågade som är kvar i branschen arbetar. För hela perioden 2002 till 2015 ser rapportmakarna att sju av tio har arbetat med journalistik hela tiden sedan de lämnade utbildningen.

Mediebranschen framställs ofta som hårt ansatt, med nedskärningar och stora sparpaket där arbetsmarknaden för journalister framstår som väldigt tuff. Behöver den bilden revideras?
– Jag tror tyvärr inte det. Arbetsmarknaden är tuff och det är många traditionella journalistjobb som har försvunnit. Många av våra studenter går till exempel till produktionsbolag eller till informatörsjobb.

Har synen på att byta mellan en informatörstjänst och ett journalistjobb förändrats?
– Jag tror att eftersom det kan vara svårt att få jobb så har arbetsmarknaden luckrats upp. Informatörstjänsterna liknar nu också journalistjobben mer eftersom informatörer ofta ska skriva artiklar till webben och sköta sajter som webbredaktörer.

2015 års rapport visar att 64 procent av JMGs före detta studenter arbetar som reportrar efter två år i yrket. Men bland de med längre arbetslivserfarenhet ökar andra uppgifter som redaktör, arbetsledare eller informatör.

Marina Ghersetti berättar att undersökningen kom till för att JMG runt millennieskiftet insåg att de hade en ganska dålig bild av hur arbetsmarknaden för journalister såg ut.  

– Redan då talades det om dyst­rare tider för branschen och vi fick frågor både internt och utifrån bland annat om hur många journalister vi borde utbilda. Vi hade inte resurser att göra en sådan omfattande undersökning som vi ville, det vill säga att prata med alla som avslutat utbildningen, så vi kom på att vi kunde ta hjälp av våra studenter.

– Vi har ett bortfall på bara fyra procent, så i stort sett alla svarar. Det skulle vara intressant att se motsvarande undersökningar på andra utbildningar, säger Marina Ghersetti och fortsätter:

– Det tar visserligen längre tid att få ett fast jobb nu för tiden, men jag kan bara säga att trägen vinner i den här branschen.

Fler avsnitt
Fler videos