Gå direkt till textinnehållet

71 procent män i nyhetsmedierna

29 procent av personer som uttalar sig i svenska nyhetsmedier är kvinnor och åtta procent har utomnordisk bakgrund. Det visar Rättviseförmedlingens årliga rapport.

Kvinnor utgör hälften av Sveriges befolkning men bara 29 procent av personer som uttalar sig i nyhetsmedier visar Rättviseförmedlingens rapport som omfattar 1 200 slumpmässigt utvalda artiklar från elva svenska nyhetssajter mellan januari och juni 2016.

I dag har 19 procent av befolkningen utomnordisk bakgrund men bara åtta procent av de som uttalar sig i nyhetsmedier har utomnordisk bakgrund.

”Som det ser ut nu exkluderas delar av befolkningen från den arena för offentligt samtal som media utgör. Det är ett demokratiskt problem och ger en skev bild av vilka vi som bor i Sverige är. Här kan nyhetsmedierna ta ett större ansvar”, säger Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen i en kommentar.

Annons Annons

Rättviseförmedlingen har dessutom gjort en särskild granskning av vilka experter som uttalar sig i medierna. Granskningen omfattar 600 webbartiklar under första halvåret 2016. 30 procent av experterna som får komma till tals är kvinnor och åtta procent har utomnordisk bakgrund.

25,5 procent av experterna som fick kommentera politik och ekonomi var kvinnor, medan motsvarande siffra för experterna som fick kommentera sjukvård och utbildning var 43,4 procent.

”Vi har fastnat i stereotyper där kvinnor får inta expertrollen i högre grad när det kommer till frågor om sjukvård och utbildning. Men inte ens där kommer vi upp i en jämställd könsfördelning. Det är hög tid att förändra detta”, kommenterar Seher Yilmaz resultatet.

I studien ingår Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, Metro, Nyheter 24, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio (sr.se), Sveriges Television (svt.se/nyheter) och Sydsvenskan.

Fler avsnitt
Fler videos