Gå direkt till textinnehållet

35 sajter i Bangladesh blockerade

Internationella journalistfederationen, IFJ, protesterar mot att regeringen i Bangladesh beslutat blockera 35 nyhetssajter.

Det var förra veckan som Bangladesh Telecommunications and Regulatory Commission, BTRC, beordrade att 35 webbsidor skulle blockeras, bland annat Sheersha News och Amar Desh Online som stödjer oppositionen.

I en kommentar skriver BTRC att sajterna blockerats därför att de skrivit ”stötande kommentarer om regeringen”.

I ett pressmeddelande skriver IFJ att man är ” allvarligt oroad över den godtyckliga blockeringen av 35 nyhetssidor i Bangladesh” och påpekar att det strider mot demokratiska principer och yttrandefrihet. IFJ uppmanar Bangladeshs regering att omedelbart återkalla sitt beslut.

Annons Annons

Ekramul Hoque, chefredaktör för Sheersha News, säger att ”det är ett direkt angrepp på landets pressfrihet”.

”Regeringen stänger nyhetsorganisationer som de inte gillar. De vill ha total kontroll över medierna. Genom att stänga ner nyhetsportaler sänder regeringen ett tydligt budskap till alla medieföretag att de inte kommer att tolerera nyhetsorganisationer som inte följer deras riktlinje.”

Zahed Chowdhury, nyhetschef på Amar Desh Online, säger att de inte har gjort något fel utan anledningen till att regeringen stängt sajten är att ”de inte gillar oss och vill sätta munkavle på oss i fruktan att vi kan bli ett problem för dem i framtiden”.

Enligt Reportrar utan gränser ligger Bangladesh på 144e plats på deras pressfrihetsindex.

Fler avsnitt
Fler videos