Gå direkt till textinnehållet

29 journalister i hearing i EU-domstolen om hemliga ersättningar

EU-parlamentarikers kontorsersättningar slussades i hemlighet till politiska partier. Nu kräver journalister ökad insyn i hur skattemedlen används i EU.

I en öppen hearing på torsdag ska en utvidgad domarpanel i EU-domstolen i Luxemburg höra argument för att häva sekretessen på hur kontorsersättningarna till EU-parlamentets ledamöter används. 29 journalister, från alla medlemsstater, lämnade förra året in 27 anmälningar mot parlamentetsom vägrat lämna ut uppgifter om hur parlamentsledamöterna spenderar sina extra ersättningar.

Det handlar om enorma belopp, totalt över 700 miljoner kronor årligen, som betalas ut till EU-parlamentets ledamöter för kontorsomkostnader.

Ledamöterna i EU-parlamentet har en månadslön på drygt 85 000 kronor och betalar bara 22 procent i inkomstskatt. Det innebär att de får ut 62 000 kronor i månaden efter skatt. (I Sverige får en person med motsvarande lön ut cirka 50 000 kronor efter skatt.) Det är dock inte dessa löneinkomster som den nuvarande öppenhetsprocessen i EU-domstolen handlar om, utan om extraersättningarna. Utöver lönen får varje ledamot 43 000 kronor i månaden för att täcka kontorsomkostnader.

Annons Annons

Denna ersättning är avsedd för hyreskostnader för kontor i hemlandet. Hur pengarna egentligen används vet ingen. I maj avslöjade Investigative Reporting Denmark i samarbete med journalister i flera europeiska länder att 249 av kontoren var ”spökkontor”; de existerade inte. I 41 fall uppdagades att kontorsersättningarna i stället slussades till politiska partier i ledamöternas hemländer.

Torsdagens hearing är viktig, anser Mogens Blicher Bjerregard, ordförande i Europeiska Journalistfederationen, eftersom det handlar om allmänhetens rätt till information om hur skattepengar används.

”Vi stöder de europeiska journalisternas krav på ökad transparens och ansvarsutkrävning”, säger Mogens Blicher Bjerregard i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos