Gå direkt till textinnehållet

26 tjänster bort på Hallpressen

Hallpressen vill minska antalet redaktionella tjänster med drygt 26. Journalistklubben anser att nedskärningarna är för stora.

Det var i januari som Hallpressen förklarade att koncernen måste spara 50 miljoner, något som i ett pressmeddelande förklarades med att det behövdes för att frigöra resurser för en digital satsning. Minst 80 tjänster vill koncernen ta bort.

I går blev det klart att av dessa 80 kommer drygt 26 att vara redaktionella tjänster.

– Journalistklubbarna anser att nedskärningarna är för stora. Vi har förståelse för att ledningen måste göra något eftersom koncernen går med förlust, men vi argumenterade för att mildra besparingarna. Vi tycker att det krävs för att både klara av att värna papperstidningarna och ha kraft i den digitala omställningen. Vi har fått visst gehör i detaljfrågor, men i det stora hela kvarstår ledningens planer, säger Karin Pilkvist, journalistklubbens ordförande på Jönköpings-Posten.

Hur nedskärningarna kommer att påverka de tidningar som ingår i Hallpressen är ännu oklart. Lokala förhandlingar har inletts. Alla titlar kommer att påverkas, såväl inom Smt-gruppen (Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten, Smålands Dagblad och Tranås Tidning) som Västgötatidningar (Skaraborgs Läns Tidning, Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet och Skövde Nyheter).

Företagsledningen har hittills inte gått ut med några erbjudanden om avgångsvederlag.

– Vi får se vad som kommer fram i de lokala förhandlingarna, säger Karin Pilkvist,

Kan det bli uppsägningar?

– Svårt att veta, men det kan det nog bli på vissa håll.

Orsaken till besparingarna är att Hallpressens resultat minskat med nästan 100 miljoner kronor på tre år, parallellt med en negativ upplageutveckling.

Efter neddragningen med 26 tjänster på redaktionerna i Hallpressen återstår det 160 redaktionella tjänster i koncernen, som ger ut de prenumererade tidningarna Jönköpings-Posten, Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten, Smålands Dagblad, Tranås Posten, Värnamo Nyheter, Smålänningen, Skaraborgs läns tidning, Falköpings Tidning och Västgöta-Bladet, gratistidningarna Jönköping Nu, Höglandet Nu, Finnveden Nu och Skövde Nyheter samt nyhetssajten Jnytt.

Fler avsnitt
Fler videos