Gå direkt till textinnehållet

180 tävlar om Guldspadarna

Över 180 granskningar har skickats in till årets upplaga av Guldspadegalan. Det är fler än på många år.

Bertholof Brännström, sammankallande i Guldspadejuryn, är glad över att så många bidrag skickats in med tanke på tuffa tider för mediebranschen och att två kategorier slagits ihop: Radio och TV på riksplanet har blivit en kategori, likaså radio och TV lokalt.

– Etermedia riks är en tuff kategori där grävande redaktioner som Kalla Fakta, Ekot, Uppdrag Granskning, Kaliber och SVT Nyheter tävlar mot varandra. Vi har fått in över 45 bidrag i den klassen, säger Bertholof Brännström.

Även i kategorin Storstadstidning, som tidigare kallades Stor tidning, är konkurrensen hård med över 45 bidrag.

Annons Annons

Men även i andra tävlingsklasser har många bidrag skickats in. Exempelvis konkurrerar hela 26 gräv om spaden i kategorin Mindre dagstidning och 33 bidrag i klassen Etermedia Lokal.

– Intressant och inspirerande eftersom vi vet hur tuffa villkoren är på många små redaktioner. Att man ändå satsar på den undersökande journalistiken är förstås glädjande.

I den nya kategorin Nytänkare, som ersatt kategorin Webb, har juryn fått in 13 bidrag. Tanken är att juryn särskilt ska titta på innovationer och hur kreativ redaktionen varit när det gäller metod och presentation. Något färre bidrag har kommit i klassen magasin, nio bidrag mot vanligtvis 10-15.

I Bokklassen har juryn fått ett dussintal bidrag att plöja igenom innan man vid månadsskiftet februari-mars släpper vilka bidrag som nominerats i de sju olika kategorierna.

Guldspadarna delas ut i sju olika kategorier vid Grävseminariet i Uppsala den 7-8 april.

Fler avsnitt
Fler videos