Gå direkt till textinnehållet

16 journalisttjänster försvinner när TT bantar

16 journalisttjänster kommer att försvinna då TT Nyhetsbyrån ska spara. Nedskärningarna berör redaktionerna i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Sent på eftermiddagen informerades de anställda på TT Nyhetsbyrån att 20 tjänster skulle tas bort, som Journalisten tidigare skrivit om. 16 tjänster berör redaktionerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Redaktionen i Stockholm har i dag runt 200 anställda. Redaktionen i Göteborg har åtta journalisttjänster och i Malmö fem.

Det är ännu oklart hur besparingarna kommer att påverka de olika redaktionerna.

– Ledningen har förklarat att de hoppas att det ska lösas med naturliga avgångar eller att anställda slutar av andra anledningar. I mars ska det bli en avstämning. Faller det inte ut som ledningen tänkt sig kan det bli uppsägningar, säger Olle Lindström, vice klubbordförande i Stockholmsklubben.

Samtidigt med att TT Nyhetsbyrån ska ha färre anställda genomgår företaget en omorganisation. Den nuvarande redaktionsindelningen tas bort, som inrikes, ekonomi, politik. De anställda kommer sedan att få söka tjänster i den nya organisationen. Det är därför ännu osäkert hur 16 färre journalisttjänster påverkar det redaktionella arbetet.

Enligt Nyhetsbyrån TT är anledningen till omorganisationen och besparingarna nya kundkrav och nya ekonomiska förutsättningar som gör att företaget "måste hitta nya, effektivare sätt att arbeta på och bli mer digitalt", som det står i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos