Gå direkt till textinnehållet

14 av 16 journalister sägs upp på Folket

I slutet av mars kom beskedet till personalen att Folket ska bli en endagarstidning. Nu står det klart att 14 av 16 journalister på tidningen kommer att sägas upp.

Det är den sjunkande upplagan som fått EK-koncernen, som äger Folket sedan 2003, att besluta att tidningen ska gå från att komma ut sex dagar i veckan till att bli en endagarstidning.

I måndags informerade ledningen Arbetsförmedlingen om att 14 av 16 anställda journalister kommer att sägas upp, berättar Folket.se. Bara chefredaktören och politiske redaktören blir kvar på tidningen.

Anna Mi Skoog, klubbordförande på Folket, är kritisk till att inget möte hölls med den berörda personalen. Journalistklubbens styrelse fick överlämna det dystra beskedet.

Annons Annons

"Det är väldigt illa hanterat", säger hon till den egna tidningen.

I framtiden ska tidningen till stor del förlita sig på frilansjournalister, något som i frågasätts av klubben.

"Att sparka nästan alla är helt uppåt väggarna. På en lokaltidning får många läsare en personlig relation med journalisterna, det blir 'en kompis vid frukostbordet'. Det blir svårt att åstadkomma om man nästan bara ska plocka in frilansare", säger Anna Mi Skoog och fortsätter: "Det pratas mycket om att man ska värna om varumärket Folket. Det rimmar väldigt illa med att man säger upp alla journalister."

Men VD Anders Boberg ser inga problem med att tidningen görs av frilansar och säger till Folket att endagarstidningen "ska vara så flexibel som möjligt".

Fler avsnitt
Fler videos