Gå direkt till textinnehållet

13-årig reporter vann viktig dom i HD

Erik Blom är 13 år och jobbar som kriminalreporter på Ung webbradio. Han vann nyligen ett fall i Högsta domstolen som förändrar förundersökningssekretessen i Sverige. Samtidigt avslöjade han att härvan kring HQ bank vidgats.

Den prejudicerande domen som Journalisten berättat om tidigare (läs mer om den här) innebär att förundersökningssekretessen hävs redan vid det tillfälle då domstolen beslutar att tilldela en misstänkt en försvarsadvokat.

Det innebär att vitala uppgifter om bland annat den misstänktes identitet går att få ut från domstol innan åtal väckts. Praxis har tidigare varit att sådana uppgifter belagts med sekretess av tingsrätten.

Journalisten som förändrade förundersökningssekretessen i Sverige heter Erik Blom. Han är 13 år och arbetar sedan förra sommaren som reporter på Ung webbradio, som drivs med stöd av Skandias stiftelser. Ung webbradio sysslar med samhällsengagerande radio för unga.

Annons Annons

När Journalisten når Erik Blom per telefon är han på väg till redaktionen.

– Jag gick igenom handlingar i datorn på Stockholms tingsrätt och så stötte jag på en handling där en person misstänktes för brott och skulle tilldelas försvarsadvokat. Jag insåg att brottsrubriceringarna var identiska med flera personer i HQ Bank-härvan, och misstänkte att det kunde handla om att flera personer nu misstänktes för brott, berättar Erik Blom.

Han begärde att få handlingen avmaskad, men fick nej av tingsrätten. Han överklagade till Svea hovrätt, som avslog. Då överklagade han till Högsta domstolen – och vann.

Du är 13 år och har precis förändrat förundersökningssekretessen i Sverige genom att vinna över en domstol i Högsta domstolen – hur känns det?
– Jättebra förstås. Jag kände hela tiden att jag hade rätt. Jag vet av egen erfarenhet att domstolar sekretesstämplar uppgifter utan att ha rätt till det, säger Erik Blom.

Du har egen erfarenhet av det?
– Ja, jag har ju varit kriminalreporter på Ung webbradio sedan förra sommaren och i mitt arbete stöter jag ofta på sådana uppgifter. Jag kan offentlighetsprincipen och sekretesslagen ganska bra, säger Erik Blom.

Vad fick du fram för uppgifter?
– Jag är på väg till redaktionen nu för att göra en podcast-sändning om det. Det visade sig att det finns nya misstänkta i härvan kring HQ Bank.

Du går ju i skolan på dagarna och sen jobbar du som reporter på fritiden. Vad vill du jobba med när du slutat skolan?
– Jurist.

Inte journalist?
– Jo, jag skulle helst vilja kombinera jurist och journalist.

Fler avsnitt
Fler videos