Gå direkt till textinnehållet

115 journalister dog i tjänsten

Under 2016 miste 115 journalister livet för att de utförde sitt jobb. Det slår International News Safety Institutes (INSI) årliga rapport fast.

I rapporten Killing the Messenger konstaterar INSI att lokala journalister utan starka medieorganisationer i ryggen utgör en majoritet av de som dödades i tjänsten förra året.

Flera stora olyckor drog upp dödssiffran. Nio journalister fanns med på det störstade planet som transporterade den ryska militärkören i december. Och 20 journalister dödades när ett plan med ett brasilianskt fotbollslag störtade tidigare i höstas.

Colombia, Mexico, Afghanistan, Irak och Ryssland var de farligaste länderna för journalister, men 60 av de 115 dödades i länder där det officiellt råder fred.

Annons Annons

Sveriges Radios VD Cilla Benkö som har läst rapporten säger i en kommentar att det är ”oacceptabelt” att fler än 100 journalister åter dödats i tjänst under ett år:

"Att döda en journalist är en direkt attack mot det fria ordet och demokratin. Journalister finns för allas vår skull. De bevakar, granskar och ger oss andra som inte är på plats de alternativa bilderna till de som korrupta regimer eller kriminella organisationer annars vill förse oss med. Utan dessa alternativa bilder och berättelser skulle den värld vi lever i vara betydligt sämre."

Fler avsnitt
Fler videos