Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Få spadar till kvinnor

Fantastiska grävare vann guldspadar i år. Som alla år. Mest imponerande är alla gräv som fortsätter att göras runt om i Sverige, där korruption kan avslöjas och orättvisor rättas till.

Trots små resurser verkar mediecheferna förstått att grans­kande journalistik ger kvalitet och är efterfrågat av publiken.

Tolv män och tre kvinnor fick årets guldspadar.

Bland de inskickade bidragen var 59 procent från män, bland de nominerade var 65 procent män och bland vinnarna alltså 80 procent män. Det känns inte riktigt bra. Särskilt inte efter Metoo, då diskriminering och trakasserier mot kvinnor stått högst på agendan. Juryn stoltserar med att den inte tar några hänsyn utan bara bedömer bidragen. Men det är väl inte orimligt att de strukturer som genomsyrar hela samhället med olika förväntningar på män och kvinnor även påverkar juryns medlemmar?

Statistiken hjälps dock upp av att arbetsledarpriset Gyllene dynamon och studentpriset Gyllene haldan gick till tre kvinnor, varav initiativtagarna till journalistbranschens upprop #deadline var två. Och det särskilda hedersomnämnandet gick också till en kvinna. Så totalen bland alla som stod som vinnare i helgen blev tolv män och sju kvinnor, 63 procent män.

Om det vore så att könsfördelningen över åren såg bättre ut, kunde man kanske strunta i det. Men när det år efter år fortsätter vara flest män som vinner guldspadarna, så borde kanske juryn fundera över hur strukturerna ser ut och aktivt ta detta i beaktande kommande år.

                                                   ***

Institutet för Mediestudier menar i sin rapport om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm att trovärdigheten för mediernas rapportering kan skadas om man publicerar felaktiga uppgifter.
Självklart är det så, det vi skriver ska förstås vara sant.
Men det hindrar inte att medier i alla fall ibland måste publicera uppgifter som inte är säkra. Att det finns uppgifter som tyder på skottlossning på Fridhemsplan på Kungsholmen, strax efter att ett terrordåd på Drottninggatan inträffat, måste man rapportera om för allmänhetens skull.
Man ska vara tydlig med att det är obekräftade uppgifter. Men om det hade varit sant, och folk hade blivit skjutna för att man inte rapporterat, vad hade då skett med trovärdigheten?
Medierna får i rapporten med rätta godkänt för sin rapportering. Det är också viktigt att ha med sig.

                                                   ***

Det skulle vara intressant att läsa en liknande studie över mediernas rapportering om Akademien. Den är ju alldeles fantastiskt fascinerande. Även om man kan känna sorg över hur illa människor kan göra varandra, så är det ändå med tillfredställelse man kan konstatera att denna unkna miljö kunde avslöjas.

Sista kapitlet verkar inte vara skrivet ännu, men vi kan redan slå fast att denna såpa ur verkligheten, avklädd i medierna, är en mediehändelse utan like.

 

STICK

Ps-skatt på förslag
Nu ligger förslaget om ny finansiering av public service. Licensen ersätts med en skatt, eller avgift som man väljer att kalla det. Det var inte oväntat, men jag är ändå orolig för vad det kan betyda för public service legitimitet. Flera förslag är också bra, som att längden på sändningstillståndet blir åtta år.

Färre otrygga jobb
Aftonbladets nya strategi är att göra sig mindre beroende av det koncerninterna bemanningsbolaget Schibsted Media. Om det innebär fler anställda direkt av Aftonbladet så är det ju alldeles lysande. Otrygga jobb skapar dåliga förutsättningar för god journalistik.

Fler avsnitt
Fler videos