Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Onda och goda

På 70-talet blåste socialliberala vindar i samhället, vilket också märktes i medierna. TVs nyhetsprogram visade under några år vid juletid på ett nästan rituellt sätt alternativa julfiranden som ideella organisationer och personer anordnade för utslagna och bostadslösa.

Riksförbundet för kriminalvårdens humanisering, KRUM, hade sin glansperiod. I medierna framträdde kåkfarare som tänkande och kännande människor som av olika anledningar hamnat snett i livet. En del av dem förlänades till och med viss stjärnstatus.

Ordet i tiden var förståelse. Olyckliga omständigheter och sociala förhållanden sågs som förklaringar till att somliga valde ett liv utanför lagen. Men med rätt hjälp och stöd eller vård tilltroddes de förmåga att förändra sina liv.

Goda ambitioner, om än förhoppningarna att kunna frälsa alla kunde vara väl naiva.

Annons Annons

I denna allmänna välvilja glömdes brottsoffren bort.

Sedan några år har pendeln svängt och det sociala patosets era tycks mycket avlägsen.

Numera framställer medierna ofta kriminella som demoner. Deras identitet knyts till de brott som de begått. Brottslingen är ett med sina gärningar.
Brottsoffren får däremot stor uppmärksamhet. Det är gott och väl att medierna visar dem förståelse och medkänsla, men de etiska spelreglernas uppmaning till medierna att visa brottsoffren ”största möjliga hänsyn”, behöver inte tolkas som att medierna aktivt ska delta i familjens sorgearbete när en anhörig berövats livet. Och drabbade som i ett akut skede har behov av att tala ut om sin sorg och ilska är inte självklart hjälpta av att i ett senare skede läsa i tidningen vad de i affekt uttalat.

Morden i Arboga och Stjärnsund väcker starka känslor hos alla. Det gör också mediebevakningen av dem. Jag tar inte ställning till om Sveriges Television gjorde rätt eller fel som sände Englas begravning. Det kan folk ha – och har – skilda åsikter om. Det som oroar är att empatin med offret tycks förutsätta att brottslingen avhumaniseras.

Därför var Annette Kullenbergs artikel på Expressens kultursida i fredags, Uppiskat hat, välgörande. Hon kritiserar medier och journalister för att de stöter bort de misstänkta ur den mänskliga gemenskapen som vore de av annan art än vi andra. De främmandegörs genom beteckningar som ”en svettig galt” och ”tyskan”. Kullenberg noterar att 2 000 personer på Facebook har anslutit sig till gruppen ”Vi som önskar livet ur Anders Eklund”.

Annette Kullenberg påminner om att det i varje samhälle finns människor som är farliga för sig själva och and­ra. Hon påminner också om det som borde vara självklart: ”Förståelsen för att de sjuka som begår våld är och förblir människor och har rätt att behandlas civiliserat är viktig i varje demokrati.”

Man kan avsky brottsliga gärningar och tycka att de som begått dem är djupt osympatiska. Men om individer eller grupper berövas sitt människovärde öppnar det för ett mörksens samhälle. Vem vet vilka som härnäst riskerar att fråntas sin mänsklighet.

Annette Kullenberg drar sig inte för att uttala vad hon ser framför sig om medierna fortsätter att beskriva människor som renodlat onda eller goda. Hon ser en grogrund för en växande fascism.

 

erkÄNN! 

DN ELLER SOVJET?
Här har man i tjugo år gått och trott att ryska marinen kränkt Sverige och att det smög runt otäcka miniubåtar i Horsfjärden.

Så visar det sig att det var Dagens Nyheter som kränkte Sverige! För det var tydligen deras inhyrda träskepp Amalia som puttrade runt i fjärden med skadad propeller och lät som en u-båt. Tidningen var alltså orsak till en av de allvarligaste diplomatiska kriserna i Sveriges 1900-talshistoria.

Nu väntar vi bara på avslöjandet att DN hade en fotograf i grodmansdräkt på någon kobbe i närheten. Och hur var det med minkarna? KA

 

P-bot 

GLÄDJESPRIDARE
Kvällstidningarna tävlar om att locka köpare med hjälp av Bond-­filmer, Midsomer-mord och klassiker. Månadstidningar har sedan länge skickat med smink och andra nödvändiga produkter till sina presumtiva köpare.

Men nu har en lokal radiostation i Södertälje hittat ett mer radikalt ­erbjudande. Man betalar parkeringsböterna till sina lyssnare! Polis och politiker rasar, men stationens grundare säger att man bara vill sprida glädje och hjälpa till.

Själva funderar vi nu på att skicka med kollektivavtalet i en läcker, glossy utgåva. KA

 

Drama 

EXPRESSEN MORALISERAR
I kväll (tisdag) visas en dokumentär om familjetragedin i Amstetten kallad Josef Fritzls mörka hemlighet. Men SVTs satsning på ond bråd död fick hård kritik i veckan: ”Rapport toppar med våldsbrott så ihärdigt att TV4-nyheterna framstår som rena rama Rapport anno 1998. Direktsändningen av Engla Höglund Juncosas begravning var en populistisk milstolpe och nu planeras en dramatisering av fyra aktuella kriminalfall, inklusive historien om Niklas Lindgren, ’Hagamannen’.”

Nu kanske inte SVT tar kritiken så hårt. Bakom attacken stod nämligen Expressen… KA

Fler avsnitt
Fler videos