Gå direkt till textinnehållet

Borde du jobba gratis?

Journalister är en av de yrkesgrupper som ofta blir tillfrågade om att jobba gratis. Du som är så duktig och snabb kan väl skriva en liten text, korrekturläsa mitt material eller varför inte layouta en broschyr?

Jessica Hische arbetar som illustratör i New York och har utformat en webbaserad guide som hjälper folk med kreativa yrken att bestämma om vi ska tacka ja till gratisknäcken eller inte. Om det är mamma som ber om hjälp är svaret ett solklart ja. Om du däremot ombeds jobba gratis åt ett etablerat företag i utbyte mot bra exponering bör du säga nej, råder Hische och konstaterar: ”This is the most toxic line of bullshit anyone will ever feed you”.

Guiden finns på adressen shouldiworkforfree.com och är utformad som ett slags spel där man går från en kontrollfråga till nästa. Om man svarar ja eller nej avgör vilket resultat man landar på.

 

Annons Annons

Enligt guiden finns det få anledningar att jobba gratis, men desto fler fällor att trampa i. Exempelvis att du tror att du gör en kompis en tjänst, när du i själva verket låter företaget hon är anställd av dra nytta av dig som gratis arbetskraft.

Shouldiworkforfree.com är mest roligt, men också lite tänkvärt.

Fler videos
Fler avsnitt