Gå direkt till textinnehållet

Twitter som arbetsverktyg

Täcker man teknik, IT, Internet eller något annat elektroniskt är Twitter ofta den snabbaste källan.

Det är lätt att avfärda nya former av kommunikation som Twitter med inställningen att det mest är på lek eller bara "sånt som ungdomar håller på med". Men då har man missat hur några mer seriösa medier (särskilt amerikanska sådana) börjat använda Twitter till allt från att upptäcka nyheter, genomföra intervjuer, kvalitetsgranska och marknadsföra redaktionellt arbete. Täcker man teknik, IT, Internet eller något annat elektroniskt är Twitter ofta den snabbaste källan. Men även större händelser (som jordbävningar) rapporteras ofta först över det textbaserade nätverket.

Vad är då Twitter, undrar kanske du? Enkelt uttryckt är det ett socialt nätverk och en mikroblogg som kan användas på många olika sätt. Du skickar ut meddelanden till de som prenumererar på din ström, och de hamnar också på en personlig bloggsida. Det går att skicka via webben, sms, e-post med mera. Man kan välja om meddelanden ska vara privata och bara skickas till en utvald lista "vänner", eller till alla som vill lyssna (till alla som prenumererar på din ström). Dessutom kan man integrera Twitter med Facebook och många andra tjänster, och prenumerera på inläggen i sin nyhetsläsare.

Man kan också använda Twitter som ett intervjuverktyg mellan två registrerade användare. Det blir en ganska skön, dynamisk och snabb konversation än via vanlig chatt eller e-mail eftersom man är begränsad till 140 tecken per post. Eller så ber man folk gå in på en Twitter-sida och under tiden som intervjun pågår kan de skicka in frågor – som då också skapar en publik blogg (till skillnad från frågor inskickade via e-post).

Annons Annons

Du börjar med att registrera namn och e-post på Twitter.com och sedan försöker du söka upp några intressanta personers strömmar, och så börjar du prenumerera. Populära Twitter-bloggare har ofta tiotusentals prenumeranter. Kanske hittar du också helt nya ingångar från någon Twittare med liknande intressen som dina egna? Här finns också oräkneliga strömmar med roande innehåll – som "Twitterlit" – en ström som varje dag skickar ut första meningen ur någon bok.

Det medium som vill känna sig modernt sätter genast upp en ny Twitter-ström, exempelvis för att uppdatera prenumeranter om nyheter.
NANOK BIE

LÄNK: twitter.com

Fler avsnitt
Fler videos