Expressenfotografer startar live-byrå

21 jan, 2015 | Expressenfotograferna Nils Petter Nilsson, Mikael Sjöberg och Robban Andersson startar nya bolaget Ombrello Networks som kommer att erbjuda live-TV, direktpublicerad stillbild och liverapportering.

Störst ökning på mobilsajten

20 jan, 2015 | Enligt en ny Sifo-undersökning har Expressen totalt 2,1, miljoner läsare per dag i alla kanaler, en ökning med 18 procent i jämförelse med förra året. Störst är tillväxten för mobilsajten.

Polisens hantering granskas

19 jan, 2015 | Justitieombudsmannen, JK, inleder en utredning mot Polisen sedan en journalist på Sveriges Radio i Göteborg gjort en anmälan om långsam hantering i ett ärende om utlämning av allmän handling.

Aftonbladet lanserar sajt för goda nyheter

13 jan, 2015 | Aftonbladet lanserar en sajt för uteslutande positiva historier: Godanyheter.aftonbladet.se. ”Sajten bygger på journalistik med utgångspunkt i positiva svenska nyheter som inte hittar sin plats i det ordinarie nyhetsflödet”, skriver Aftonbladet i ett pressmeddelande.

Samtal om mediernas säkerhet

9 jan, 2015 | Efter attentatet i Paris bjuder inrikesminister Anders Ygeman in svenska medier till samtal om säkerheten på redaktionerna, skriver Dagens Nyheter. Säpo och rikskriminalen deltar på mötet den 12 januari. Syftet är att ge regeringen en uppdaterad bild av säkerheten.

Tyst minut på flera redaktioner

9 jan, 2015 | I förmiddags hölls en tyst minut på Mittmedias tidningar. Bland dem Örnsköldsviks Allehandas redaktion. ”Vi gör det för att dels hedra våra tio kollegor och de två poliser som mördades, dels för att stå upp för det som vi värnar och värderar högst: yttrandefriheten”, säger Jimmie Näslund, chefredaktör för Allehanda.se.

Filosofiprofessor får Palmepriset

16 dec, 2014 | 2014 års Palmepris tilldelas den kinesiske filosofiprofessorn Xu Youhu. Han får priset för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet. I motiveringen står att Xu Youyu arbetar för frihet, social rättvisa och mänskliga rättigheter i Kina, men att betydelsen av hans arbete är universell. Xu Youhu var en av de oppositionella som 2008 skrev under det politiska manifestet Charta 08 som yrkar politiska reformer i Kina.  

Reporter fick rätt mot kommunstyrelse

10 dec, 2014 | Kommunstyrelsen i Umeå vägrade att lämna ut en allmän handling till en reporter på Västerbottens-Kuriren. Handlingen hade kommit in från ett kommunägt aktiebolag, men kommunstyrelsen ansåg att handlingen var internt arbetsmaterial. Nu ger kammarrätten i Sundsvall reportern rätt och skickar tillbaka ärendet till kommunstyrelsen för sekretessprövning.

Fler brott mot efterforskningsförbudet

9 dec, 2014 | Justitiekanslern utvidgar nu sin förundersökning av en person som misstänks ha efterforskat en källa. Nya uppgifter tyder på att personen kan ha gjort sig skyldig till fler brott mot efterforskningsförbudet. Denna gång ska personen ha kontaktat en journalist i Skåne för att hitta källan.  

Medverkan i SR och SVT ses över igen

8 dec, 2014 | Det extra valet innebär att Public service kommer att se över vilka som medverkar som programledare. Inför valet i september var SR och SVT mer förberedda än inför extravalet, skriver Sverigesradio.se. ”Vi håller på att titta igen och för samtal med ett antal medarbetare utifrån den nya situationen, säger Peter Nilsson, kulturområdeschef på Sveriges Radio.” 

Carl Bernstein till Meg i Göteborg

5 dec, 2014 | För drygt 40 år sedan avslöjade Washington Posts Carl Bernstein och Bob Woodward Watergateaffären, som ledde till president Nixons fall. Den förstnämnde kommer till Mediedagarna i mars för att tala om tillståndet i dagens journalistik.

Sportjournalister fick ny ordförande

4 dec, 2014 | Sportjournalisternas Klubb Stockholm har fått sin första kvinnliga ordförande. På klubbens 80e årsmöte valdes Jenny Modin, SVT. Hon efterträdde Berndt Rosqvist, som tackade för sig efter 25 år i styrelsen varav tio som ordförande.

AB stöttar Klas Ingesson-stiftelse

26 nov, 2014 | Den 6 december spelas en minnesturnering på Elfsborgs hemmaplan, Borås Arena, för att samla in pengar till den nybildade stiftelsen "Hedra Klas Ingesson". Aftonbladet TV livesänder turneringen, och för varje startad ström skänks en krona oavkortat till Ingessons stiftelse.

Alla Väljare-sajt får fortsatt stöd

25 nov, 2014 | Den politiska lättlästa nyhetssajten Alla Väljare, som startades inför årets val för att öka möjligheten för personer med lässvårigheter att tillgodogöra sig information, får fortsätta. Sajten har under året drivits av tidningen 8 Sidor på Centrum för lättläst, som från årsskiftet blir en del av Myndigheten för tillgängliga medier.

Antikvärlden läggs ned

24 nov, 2014 | I januari lägger Bonnier Tidskrifter ned Antikvärlden och prenumerationsregistret säljs till konkurrenten Aller Medias tidskrift Antik och auktion. Det uppger Dagens Media. Antikvärlden startades 1989.

Expressen startar systersajter

20 nov, 2014 | Expressen startar systersajter till Omtalat.nu i Norge, Tyskland och Turkiet: Omsnakket.no i Norge, Begenmek.com i Turkiet och Superschnack.de i Tyskland. Systersajterna kommer att ha redaktörer från respektive land.  

Kurirens chefredaktör sjukskriven

19 nov, 2014 | Katrineholms-Kurirens chefredaktör Elisabeth Bäck är sjukskriven efter att ha drabbats av en lättare stroke. Det skriver kkuriren.se. Under Elisabeth Bäcks sjukskrivning blir Eskilstuna-Kurirens chefredaktör PeO Wärring även utgivare för Katrineholms-Kuriren.    

Hallpressen startar affärstidning

19 nov, 2014 | Hallpressen startar en ny affärstidning, Företagsam.nu, som riktar sig till beslutsfattare och företagare i Jönköpings län. Tidningen distribueras med Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten och Tranås Tidning.

Peter Sunde till Meg15

6 nov, 2014 | Peter Sunde, medgrundare till Pirate Bay, besöker Mediedagarna i Göteborg (Meg) i mars 2015, efter att han avtjänat sitt fängelsestraff för medhjälp till upphovsrättsbrott. Han kommer att prata om yttrandefrihet på internet.

Snowden medverkar på länk

5 nov, 2014 | Visselblåsaren Edward Snowden medverkar via länk på Mänskliga rättighetsdagarna i Umeå lördagen den 15 november. Han är mottagare av Ordfronts demokratipris.  Även journalisten Glenn Greenwald som publicerat flera artiklar om Snowdens avslöjanden medverkar. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Grodor

Fler grodor

Journalisten TV

Journalisten på Youtube

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies