Koranen blir radioserie i Finland

25 feb, 2015 | Yle Radio 1 kommer att sända en uppläsning av Koranen på finska i 60 halvtimmeslånga avsnitt med start den 7 mars. Syftet är att ge en helhetsbild av Koranen och varje program inleds med en diskussion, uppger Yle.

Egmont startar DJ-tidning

18 feb, 2015 | Det första numret av den nya tidskriften Hype Magazine kommer ut på torsdag den 19 februari. Hype är Sveriges första tidning om DJ-scenen och EDM, elektronisk dansmusik. Estelle Jandermark är redaktör och redaktionen består av sju personer. Fem nummer är planerade för 2015.

Metro startar debattsida

18 feb, 2015 | Metro startar nu en debattsida med Pontus Ahlkvist som redaktör. Målet är att bedriva en seriös debatt för ”vår unga urbana målgrupp”, uppger Metros tillförordnade chefredaktör Kristoffer Rengfors.

Nytt datum för nästa Charlie Hebdo

3 feb, 2015 | Den 25 februari ska det nya numret av satirtidningen Charlie Hebdo komma ut, twittrar Hebdo-journalisten Laurent Leger. Förra numret av tidningen såldes i över 7 miljoner exemplar.  

Tidningen Foto läggs ned

2 feb, 2015 | I slutet av februari kommer det sista numret av Foto. Efter att ha kämpat med lönsamheten under en längre tid har slutet kommit för den 75 år gamla tidningen. Aller media kommer inte att göra någon annan satsning på foto som det ser ut just nu, skriver man på tidningens hemsida. Prenumeranter erbjuds tidningen Digitalfoto för alla.

Fick inte ut TV4s sändningstillstånd

30 jan, 2015 | En reporter på Sveriges Television, som begärt ut TV4s nya sändningstillstånd, får nej även i kammarrätten. Domstolen hänvisar liksom Myndigheten för radio och TV till att TV4 kan lida skada om uppgifterna lämnas ut.

UNT anmäld för osund prissänkning

28 jan, 2015 | Upsala Nya Tidning, UNT, anklagas i en anmälan till Konkurrensverket för att genom ”osunda prissänkningar” på annonser försöka slå ut en konkurrerande gratistidning i Östhammar: Annonsnytt.

Expressenfotografer startar live-byrå

21 jan, 2015 | Expressenfotograferna Nils Petter Nilsson, Mikael Sjöberg och Robban Andersson startar nya bolaget Ombrello Networks som kommer att erbjuda live-TV, direktpublicerad stillbild och liverapportering.

Störst ökning på mobilsajten

20 jan, 2015 | Enligt en ny Sifo-undersökning har Expressen totalt 2,1, miljoner läsare per dag i alla kanaler, en ökning med 18 procent i jämförelse med förra året. Störst är tillväxten för mobilsajten.

Polisens hantering granskas

19 jan, 2015 | Justitieombudsmannen, JK, inleder en utredning mot Polisen sedan en journalist på Sveriges Radio i Göteborg gjort en anmälan om långsam hantering i ett ärende om utlämning av allmän handling.

Aftonbladet lanserar sajt för goda nyheter

13 jan, 2015 | Aftonbladet lanserar en sajt för uteslutande positiva historier: Godanyheter.aftonbladet.se. ”Sajten bygger på journalistik med utgångspunkt i positiva svenska nyheter som inte hittar sin plats i det ordinarie nyhetsflödet”, skriver Aftonbladet i ett pressmeddelande.

Samtal om mediernas säkerhet

9 jan, 2015 | Efter attentatet i Paris bjuder inrikesminister Anders Ygeman in svenska medier till samtal om säkerheten på redaktionerna, skriver Dagens Nyheter. Säpo och rikskriminalen deltar på mötet den 12 januari. Syftet är att ge regeringen en uppdaterad bild av säkerheten.

Tyst minut på flera redaktioner

9 jan, 2015 | I förmiddags hölls en tyst minut på Mittmedias tidningar. Bland dem Örnsköldsviks Allehandas redaktion. ”Vi gör det för att dels hedra våra tio kollegor och de två poliser som mördades, dels för att stå upp för det som vi värnar och värderar högst: yttrandefriheten”, säger Jimmie Näslund, chefredaktör för Allehanda.se.

Filosofiprofessor får Palmepriset

16 dec, 2014 | 2014 års Palmepris tilldelas den kinesiske filosofiprofessorn Xu Youhu. Han får priset för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet. I motiveringen står att Xu Youyu arbetar för frihet, social rättvisa och mänskliga rättigheter i Kina, men att betydelsen av hans arbete är universell. Xu Youhu var en av de oppositionella som 2008 skrev under det politiska manifestet Charta 08 som yrkar politiska reformer i Kina.  

Reporter fick rätt mot kommunstyrelse

10 dec, 2014 | Kommunstyrelsen i Umeå vägrade att lämna ut en allmän handling till en reporter på Västerbottens-Kuriren. Handlingen hade kommit in från ett kommunägt aktiebolag, men kommunstyrelsen ansåg att handlingen var internt arbetsmaterial. Nu ger kammarrätten i Sundsvall reportern rätt och skickar tillbaka ärendet till kommunstyrelsen för sekretessprövning.

Fler brott mot efterforskningsförbudet

9 dec, 2014 | Justitiekanslern utvidgar nu sin förundersökning av en person som misstänks ha efterforskat en källa. Nya uppgifter tyder på att personen kan ha gjort sig skyldig till fler brott mot efterforskningsförbudet. Denna gång ska personen ha kontaktat en journalist i Skåne för att hitta källan.  

Medverkan i SR och SVT ses över igen

8 dec, 2014 | Det extra valet innebär att Public service kommer att se över vilka som medverkar som programledare. Inför valet i september var SR och SVT mer förberedda än inför extravalet, skriver Sverigesradio.se. ”Vi håller på att titta igen och för samtal med ett antal medarbetare utifrån den nya situationen, säger Peter Nilsson, kulturområdeschef på Sveriges Radio.” 

Carl Bernstein till Meg i Göteborg

5 dec, 2014 | För drygt 40 år sedan avslöjade Washington Posts Carl Bernstein och Bob Woodward Watergateaffären, som ledde till president Nixons fall. Den förstnämnde kommer till Mediedagarna i mars för att tala om tillståndet i dagens journalistik.

Sportjournalister fick ny ordförande

4 dec, 2014 | Sportjournalisternas Klubb Stockholm har fått sin första kvinnliga ordförande. På klubbens 80e årsmöte valdes Jenny Modin, SVT. Hon efterträdde Berndt Rosqvist, som tackade för sig efter 25 år i styrelsen varav tio som ordförande.

AB stöttar Klas Ingesson-stiftelse

26 nov, 2014 | Den 6 december spelas en minnesturnering på Elfsborgs hemmaplan, Borås Arena, för att samla in pengar till den nybildade stiftelsen "Hedra Klas Ingesson". Aftonbladet TV livesänder turneringen, och för varje startad ström skänks en krona oavkortat till Ingessons stiftelse.

 

Journalisten TV

Journalisten på Youtube

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Grodor

Fler grodor

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies