Cilla Benkö till jury för pressfrihetspris

24 okt, 2014 | Sveriges Radios VD Cilla Benkö har valts in i juryn för UNESCOs pressfrihetspris "Guillermo Cano World Press Freedom Prize", som grundades 1997 till minne av den colombianske journalisten Guillermo Cano som mördades 1986.

Enigt om tre uttalanden

22 okt, 2014 | Journalistförbundets kongress antog på onsdagen tre uttalanden. Ett om hot och våld mot journalister, ett om presstödet och ett om betydelsen av det fackliga arbetet. Läs alla tre uttalanden på SJFs hemsida

Digital kongress

20 okt, 2014 | Årets Journalistkongress blir digitaliserad. Ombuden kommer att begära ordet och rösta på läsplattor, där de också får tillgång till kongresshandlingarna. Läsplattorna går dock inte att surfa med, så vill ombuden följa rapporteringen på Journalisten.se får man använda sin egna smarta telefon eller surfplatta.

Carl Bernstein till Meg

14 okt, 2014 | Carl Bernstein som avslöjade Watergateskandalen för 40 år sedan kommer till Mediedagarna i Göteborg (Meg) den 5-6 mars nästa år. Han kommer bland annat att delta i en diskussion med journalisten Glenn Greenwald som avslöjade NSA-dokumenten.

Ingen ÖA till prenumeranterna

8 okt, 2014 | Prenumeranterna på Örnsköldsviks Allehanda får vänta förgäves på sin tidning i dag, onsdag. På grund av stora tekniska problem i tryckeriet hann upplagan inte med i postens bilar. Även Tidningen Ångermanland drabbades men kommer att delas ut under dagen, skriver Allehanda.se.

Sörmlandsseniorer bildar klubb

30 sep, 2014 | Journalistförbundet har fått en ny seniorklubb. Vid ett möte i Malmköping bildades klubben Seniorjournalister i Sörmland med Per Edlund som ordförande.

DN öppnar upp mot läsarna

25 sep, 2014 | Dagens Nyheters nya blogg DN idé ska ge tidningens läsare och annonsörer en möjlighet att följa med i tidningens digitala utveckling. Syftet med DN idé är en ökad öppenhet och att bjuda in alla som är intresserade att ta del av utvecklingsarbetet på DN.

Omtalat.nu största snackissajten

25 sep, 2014 | Expressens Omtalat.nu är enligt KIA-index Sveriges största sajt för virala snackisar. Sajten är ungefär 30 procent större än närmaste konkurrenten Lajkat. Vecka 38 hade Omtalat 1,1 miljoner unika webbläsare på mobilsajten. Omtalats desktopsajt lockade 675 000 unika webbläsare.

SD-politiker anmäler VK för förtal

23 sep, 2014 | En sverigedemokratisk kommunpolitiker i Västerbotten har anmält Västerbottens-Kuriren och dess ansvarige utgivare för förtal. Detta efter att tidningen publicerat en artikel med rubriken ”SD-topp sextrakasserade anställda”, där det framgår att det är politikern som åsyftas. Ärendet har överlämnats till JK för bedömning.

Trafikrekord för DIs mobilsajt

23 sep, 2014 | Dagens Industri satte nytt trafikrekord på nätet. Mobilsajten ökade antalet läsare med över 70 procent till nästan 500 000. Totalt nådde Dagens Industri 1,3 miljoner unika besökare på desktop och mobilsajten och de klickade på över 20 miljoner webbsidor, skriver di.se.  

Kallade Kinas president för ”elva”

22 sep, 2014 | Ett nyhetsankare på den indiska TV-kanalen Doordarshan får inte jobba vidare efter att ha kallat Kinas president ”Elva” Jinping. Nyhetsankaret trodde att Xi i namnet Xi Jinping var den romerska siffran för elva. På Doordarshan säger man att nyhetsankaret inte avskedats eftersom hen var en frilans som TV-kanalen brukar kalla in när det är ont om folk på kvällarna. Det skriver bbc.

Nuri Kino träffade Obamas medarbetare

18 sep, 2014 | Den svenske journalisten Nuri Kino träffade i tisdags den amerikanske presidenten Barack Obamas närmaste medarbetare i Vita huset. Nuri Kino är grundare av rörelsen "A demand for action" som är verksam i 19 länder. Syftet med besöket i Vita huset var att uppmärksamma de övergrepp som Islamiska Staten utför mot minoriteter i norra Irak.
 

SVT byter ut sitt regionala innehåll i Ånge

15 sep, 2014 | Den 17 september kommer det regionala innehållet från SVT att bytas ut i Ånge. I dag sänds både SVT Västernorrland och SVT Gävleborg från sändarstationen i Ånge.  Efter önskemål från TV-tittarna kommer SVT1 Gävleborg/SVT2 Gävleborg att bytas ut till SVT1 Jämtland/SVT2 Jämtland. 

Ny stämning mot Sörmlands grafiska

15 sep, 2014 | Mediehuset IDG stämmer tryckeriet Sörmlands Grafiska för felaktigt debiterad tryckerimoms. Kravet är på drygt 900 000 kronor, pengar som Skatteverket krävt tillbaka från IDG efter att momssatsen sänkts från 25 till sex procent. I förra veckan skickade förlaget Aller in en liknande stämning mot Sörmlands Grafiska, den gången på över 17 miljoner kronor.

BBC klipper bort halshuggning i Doctor Who

5 sep, 2014 | BBC redigerar om helgens avsnitt av Doctor Who och tar bort en halshuggningsscen, efter morden på journalisterna James Foley och Steven Sotloff. Omredigeringen görs i ljuset av nyhetshändelserna och ”av respekt”, skriver BBC.

Herlitz blir VD på DI

4 sep, 2014 | Gunilla Herlitz blir VD på Dagens industri från och med den 1 oktober. Hon är sedan tidigare VD på Dagens Nyheter och tog över som VD för Expressen efter Bengt Ottossons avgång i augusti.

Förbundsstyrelsen kritiserar Metro

27 aug, 2014 | Journalistförbundets styrelse kritiserar i ett uttalande Metros behandling av sina medarbetare, som Journalisten tidigare berättat om. ”Att hota medarbetare för att få sin vilja igenom är skamligt och ingen metod en seriös arbetsgivare använder sig av. Men så tillhör Metro ingen arbetsgivarorganisation heller”, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Kulturministern besöker Corren

26 aug, 2014 | På onsdag besöker Lena Adelsohn Liljeroth Östgöta-Correspondenten i Linköping för att samtala om hoten och kränkningarna som riktats mot tidningens journalister från kriminella.

Rapporteringen om skogsbranden ska granskas

25 aug, 2014 | Forskare vid Mittuniversitetet ska undersöka mediebevakningen av skogsbranden i Västmanland i augusti. Lars Nord ska leda forskargruppen som ska intervjua journalister och göra en innehållsanalys av nyhetsjournalistiken. Gruppen ska också titta på redaktionernas arbete med sociala medier.

186 satt i Dawit Isaaks cell

25 aug, 2014 | Under den vecka Malmöfestivalen pågått har manifestationen "Sitt med Dawit" fått 186 personer att solidariskt sitta en stund i den cell som funnits på plats för att uppmärksamma den fängslade journalisten Dawit Isaaks situation, skriver Kvällsposten.

 

Journalisten TV

Journalisten på Youtube

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Grodor

Fler grodor

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies