Bloggare fängslad för religionskritik

29 sep, 2016 | Bloggaren Amos Yee, 17 år, har dömts till sex veckors fängelse i Singapore för att ha lagt upp filmer och inlägg som är kritiska mot kristendom och islam, rapporterar BBC. Det är andra gången som Amos Yee döms, 2015 satt han i fängelse i fyra veckor för att ha kritiserat kristendomen. 

MTG plockar in en halv miljard

28 sep, 2016 | MTG fått klartecken för ett fyraårigt obligationslån på 500 miljoner kronor, som kommer att noteras på Stockholmsbörsen. Både svenska och utländska investerare har deltagit i emissionen, som ska ersätta delar av MTGs kortfristiga finansiering.   

Books & Dreams läggs ned

28 sep, 2016 | Tidskriften Books & Dreams läggs ned efter fyra år, skriver Resumé. Däremot kommer tidningens olika event, bland annat författarmöten, att fortsätta. Books & Dreams startades 2012 av Carina Nunstedt tillsammans med Bonnierförlagen. 

28 procent har adblocker

20 sep, 2016 | 28 procent av svenskarna har adblocker på sina datorer, visar en rapport från Adobe. Det är den högsta andelen av de europeiska länder som ingår i undersökningen. På andra plats ligger Tyskland, där 27 procent använder adblocker, följt av Danmark med 26 procent. 

Twitter tillåter längre tweets

20 sep, 2016 | Twitter ändrar sina regler för hur lång en tweet får vara, skriver Dagens Media. 140 tecken är fortfarande gränsen, men bilder, undersökningar och andra tillägg räknas inte längre in i meddelandets längd. Det gör inte heller tweets som citeras i en så kallad retweet.

Rekordlågt förtroende för medierna i USA

19 sep, 2016 | Förtroendet för massmedierna har fallit med åtta procentenheter på ett år i USA, rapporterar Politico. Bara 32 procent av amerikanerna har nu ganska stort eller stort förtroende för medierna. Det är den lägsta siffran sedan mätningarna startade 1972.

NA slog digitalrekord

19 sep, 2016 | Mordförsök, polisrazzia mot en strippklubb, radhusbrand och upplopp. Det är några av nyheterna som hjälpte Nerikes Allehanda att förra veckan nå drömsiffran fyra miljoner sidvisningar på na.se och i NA-appen, skriver tidningen.

Omni lanseras för surfplattor

15 sep, 2016 | Omni lanseras nu för Ipad och Android tablets. Nativeapparna är helt anpassade för iOS respektive Android, skriver Omni i ett pressmeddelande. Omni har funnits som mobilapp och webbtjänst sedan 2013 . 

TV4 Play når en miljon användare

12 sep, 2016 | TV4 Play har passerat en miljon användare, drygt tre månader efter att det blivit en inloggad tjänst. Kanalen räknade med ett användartapp initialt, vilket det också blev. Det tidigare målet var att passera miljonstrecket vid jul, skriver kanalen i ett pressmeddelande.

Investering i Content Central

31 aug, 2016 | Det amerikanska riskkapitalbolaget 500 Startups har valt att investera 1,7 miljoner kronor i Umeåföretaget Content Central, enligt ett pressmeddelande. Investeringen sker via konvertibler som kan konverteras till aktier.

Meg och Bokmässan slås ihop

29 aug, 2016 | Meg, Mediedagarna i Göteborg, får ny form och förläggs i anslutning till Bokmässan 2017. Detta för att öka relevansen för mediebranschen, näringslivet och akademin, enligt ett pressmeddelande. Nästa Meg startar onsdagen den 27 september 2017.

TV4 stänger kommentarsfält

25 aug, 2016 | Nya jurymedlemmen Nikki Aminis uttalande i säsongsstarten av TV4s Idol blev för mycket för vissa av tittarna. Efter påhopp och kränkande kommentarer har kanalen bestämt sig för att stänga ned vissa av sina kommentatorsfält, skriver Aftonbladet.

Gunnarson blir juryordförande i SMHoF

23 aug, 2016 | Journalisten Anna Charlotta Gunnarson tar över rollen som juryordförande för Swedish Music Hall of Fame efter Jan Gradvall. Den sistnämnde blir istället styrelseledamot för insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus som står bakom SMHoF.

Två kurdiska journalister dödade

18 aug, 2016 | Mustafa Said, kameraman för Kurdistan TV, dödades under strider intill staden Duhok i Irak. Wedat Hussein Ali, som jobbar för Rojnews, tillfångatogs och hittades sedan död utanför staden Mosul.

De kan vinna årets Kristallenpriser

17 aug, 2016 | Blir det TV4s Anna Brolin, SVTs Johanna Ojala, Kanal 5s Karin Frick eller TV3s Frida Nordstrand som blir Årets sport-TV-profil? Och tar Uppdrag granskning (med två nomineringar) hem vinsten i Årets granskning? Det avgörs vid Kristallengalan den 4 september. Dagens Media har hela listan.

TV4 undgår vite för våldsfilm på dagtid

17 aug, 2016 | Justitiekanslern delar Granskningnämndens uppfattning om att TV4 genom att sända filmen ”Super”, med ”ingående våldsskildringar av verklighetstrogen karaktär” mitt på dagen bröt mot sändningstillståndet. Men eftersom det var en enskild överträdelse avstår JK från att utfärda vite.

Förbättrat resultat för MTG

19 jul, 2016 | MTG som bland annat äger Viasat redovisar ett rörelseresultat om 472 miljoner kronor för andra kvartalet 2016, en förbättring med 20 miljoner jämfört med samma period 2015. Resultatet efter finansiella poster blir dock minus 674 miljoner kronor som följd av en ”icke kassapåverkande” kostnad för avvecklingen av MTGs intressen i ryska CTC Media.

Försämrat resultat för Aftonbladet och SvD

19 jul, 2016 | Under andra kvartalet 2016 gjorde Aftonbladet ett rörelseresultat på 65 miljoner kronor, jämfört med 71 miljoner samma period 2015. Svenska Dagbladets resultat minskade med 3 miljoner till 16 miljoner kronor, framför allt beroende på ett tioprocentigt tapp i pappersannonsering. Schibsted Sverige redovisar ett resultat om 288 miljoner, en ökning med 40 miljoner jämfört med förra året.

Polisen kritiseras efter festival-uttalanden

13 jul, 2016 | Polisen i Värmland får nu kritik från JK för sina uttalanden om att ensamkommande flyktingbarn skulle ligga bakom flera fall av sexuellt ofredande på festivalen Putte i Parken i början av juli. Uttalandena som publicerades på polisen i Värmlands hemsida uppfyller inte lagens krav på saklighet och opartiskhet, skriver JK.

TV4 och SVT sänder EM 2020

6 jul, 2016 | TV4 och SVT fortsätter satsa gemensamt på stora fotbollsmästerskap. Nu har de säkrat sändningsrättigheterna till UEFA fotbolls-EM 2020. "Svensk landslagsfotboll har en förmåga att samla och engagera tittare över hela landet. Det känns därför väldigt kul att TV4 nu gjort klart om att erbjuda tv-tittarna de största fotbollsfesterna för lång tid framöver", säger TV4-Gruppens vd Casten Almqvist, i ett pressmeddelande.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies