Vi på TV fyller 25

28 okt, 2016 | SVTs personaltidning Vi på TV firar 25-årsjubileum, skriver tidningen som sedan snart tre år tillbaka är digital. "En plattform för SVT:s ledning, medarbetare och fack”, säger chefredaktören Marika Ireblad om den självständiga redaktionens roll.

Twitter lägger ner Vine och sparkar 350

28 okt, 2016 | Twitter säger upp 8 procent av sin personalstyrka, vilket motsvarar runt 350 personer. Det meddelade företaget i veckan. Man lägger också ned den sociala videotjänsten Vine, efter att ha drivit den i tre år, rapporterar flera medier.

Netflix gör skandinavisk originalserie

27 okt, 2016 | Det danska produktionsbolaget Miso Film har tecknat avtal med Netflix om att producera bolagets första skandinaviska originalserie. Thrillerserien "The Rain" som ska få premiär 2018 tar avstamp i katastrofgenren, skriver Dagens Media.

Metro satsar på E-sport

21 okt, 2016 | Metro har ägnat samtliga sportsidor uteslutande åt E-sport i ett nummer. Med anledning av att Area Academy, som satsar på E-sport, lämnat in en medlemsansökan till Riksidrottförbundet tar Metro ställning för att E-sport ska ses som ”riktig sport”, uppger tidningen i ett pressmeddelande.

CBS lanserar webb-TV via Google

21 okt, 2016 | Google ska distribuera CBS planerade webb-TV-tjänst, skriver TT. TV-tjänsten ska locka yngre tittare som inte vill betala för kabel-TV och blir en del av Googles Youtubeplattform. Samtal ska också pågå mellan Google och Viacom samt 21st Century Fox. 

Trump vill starta TV-kanal

18 okt, 2016 | Enligt CNN har Trumps svärson Jared Kushner tagit kontakt med en chef inom den amerikanska medieindustrin för hjälp med att starta "Trump TV" eller "Trump TV Network".  Trump har tidigare förnekat att han är ute efter att starta en egen kanal i en intervju med Washington Post.

Tidskriften Revy ser dagens ljus

18 okt, 2016 | Förlaget Natur & Kultur startar en ny litterär tidskrift som får namnet Revy, skriver DN. Första numret innehåller en djupdykning i den amerikanska författaren Toni Morrisons roman Jazz och släpps den 31 oktober.

Snapchat på väg mot börsen

7 okt, 2016 | Den sociala medie-plattformen Snapchat förbereder en börsintroduktion i vår, uppger en källa för Wall Street Journal. Bolaget kan värderas till 25 miljarder dollar eller mer, enligt uppgift till tidningen.

Riksdagsledamot vill införa ”fria ordets dag”

7 okt, 2016 | Robert Hannah, riksdagsledamot för Liberalerna, vill göra den 2 december till en röd dag. ”Det fria ordets dag” ska uppmärksamma den svenska tryckfrihetsförordningen som fyller 250 år den 2 december 2016, föreslår Hannah i en motion till riksdagen. Samtidigt vill han ta bort den 1 maj som röd dag.  

Esport slås ihop med Sportbladet

4 okt, 2016 | Aftonbladets sajt Esport, som bevakar TV- och datorspeltävlingar, startades för två år sedan. Nu blir den en del av den övriga sportbevakningen i Sportbladet. ”Esporten har mer och mer blivit accepterat inom mainstreamen” skriver Tobias Lundgren, redaktör på Aftonbladet Esport, i en kommentar på Esport.

Bloggare fängslad för religionskritik

29 sep, 2016 | Bloggaren Amos Yee, 17 år, har dömts till sex veckors fängelse i Singapore för att ha lagt upp filmer och inlägg som är kritiska mot kristendom och islam, rapporterar BBC. Det är andra gången som Amos Yee döms, 2015 satt han i fängelse i fyra veckor för att ha kritiserat kristendomen. 

MTG plockar in en halv miljard

28 sep, 2016 | MTG fått klartecken för ett fyraårigt obligationslån på 500 miljoner kronor, som kommer att noteras på Stockholmsbörsen. Både svenska och utländska investerare har deltagit i emissionen, som ska ersätta delar av MTGs kortfristiga finansiering.   

Books & Dreams läggs ned

28 sep, 2016 | Tidskriften Books & Dreams läggs ned efter fyra år, skriver Resumé. Däremot kommer tidningens olika event, bland annat författarmöten, att fortsätta. Books & Dreams startades 2012 av Carina Nunstedt tillsammans med Bonnierförlagen. 

28 procent har adblocker

20 sep, 2016 | 28 procent av svenskarna har adblocker på sina datorer, visar en rapport från Adobe. Det är den högsta andelen av de europeiska länder som ingår i undersökningen. På andra plats ligger Tyskland, där 27 procent använder adblocker, följt av Danmark med 26 procent. 

Twitter tillåter längre tweets

20 sep, 2016 | Twitter ändrar sina regler för hur lång en tweet får vara, skriver Dagens Media. 140 tecken är fortfarande gränsen, men bilder, undersökningar och andra tillägg räknas inte längre in i meddelandets längd. Det gör inte heller tweets som citeras i en så kallad retweet.

Rekordlågt förtroende för medierna i USA

19 sep, 2016 | Förtroendet för massmedierna har fallit med åtta procentenheter på ett år i USA, rapporterar Politico. Bara 32 procent av amerikanerna har nu ganska stort eller stort förtroende för medierna. Det är den lägsta siffran sedan mätningarna startade 1972.

NA slog digitalrekord

19 sep, 2016 | Mordförsök, polisrazzia mot en strippklubb, radhusbrand och upplopp. Det är några av nyheterna som hjälpte Nerikes Allehanda att förra veckan nå drömsiffran fyra miljoner sidvisningar på na.se och i NA-appen, skriver tidningen.

Omni lanseras för surfplattor

15 sep, 2016 | Omni lanseras nu för Ipad och Android tablets. Nativeapparna är helt anpassade för iOS respektive Android, skriver Omni i ett pressmeddelande. Omni har funnits som mobilapp och webbtjänst sedan 2013 . 

TV4 Play når en miljon användare

12 sep, 2016 | TV4 Play har passerat en miljon användare, drygt tre månader efter att det blivit en inloggad tjänst. Kanalen räknade med ett användartapp initialt, vilket det också blev. Det tidigare målet var att passera miljonstrecket vid jul, skriver kanalen i ett pressmeddelande.

Investering i Content Central

31 aug, 2016 | Det amerikanska riskkapitalbolaget 500 Startups har valt att investera 1,7 miljoner kronor i Umeåföretaget Content Central, enligt ett pressmeddelande. Investeringen sker via konvertibler som kan konverteras till aktier.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies