Förbundsstyrelsen kritiserar Metro

27 aug, 2014 | Journalistförbundets styrelse kritiserar i ett uttalande Metros behandling av sina medarbetare, som Journalisten tidigare berättat om. ”Att hota medarbetare för att få sin vilja igenom är skamligt och ingen metod en seriös arbetsgivare använder sig av. Men så tillhör Metro ingen arbetsgivarorganisation heller”, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Kulturministern besöker Corren

26 aug, 2014 | På onsdag besöker Lena Adelsohn Liljeroth Östgöta-Correspondenten i Linköping för att samtala om hoten och kränkningarna som riktats mot tidningens journalister från kriminella.

Rapporteringen om skogsbranden ska granskas

25 aug, 2014 | Forskare vid Mittuniversitetet ska undersöka mediebevakningen av skogsbranden i Västmanland i augusti. Lars Nord ska leda forskargruppen som ska intervjua journalister och göra en innehållsanalys av nyhetsjournalistiken. Gruppen ska också titta på redaktionernas arbete med sociala medier.

186 satt i Dawit Isaaks cell

25 aug, 2014 | Under den vecka Malmöfestivalen pågått har manifestationen "Sitt med Dawit" fått 186 personer att solidariskt sitta en stund i den cell som funnits på plats för att uppmärksamma den fängslade journalisten Dawit Isaaks situation, skriver Kvällsposten.

Åtalas för hets mot folkgrupp

21 aug, 2014 | Justitiekanslern har beslutat att väcka åtal om hets mot folkgrupp mot sajten nordfront.se:s ansvarige utgivare. I artikel står det att Adolf Hitler är ”den störste folkhjälten i modern tid” och bildsatt med en hakkorsflagga. Bakom nordfront står nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Produktionen av tidningspapper minskar

20 aug, 2014 | Tidningspappersproduktionen minskade med 28 procent mellan andra kvartalet 2013 och motsvarande period i år. Det visar statistik från Skogsstyrelsen. Om man jämför motsvarande kvartal för tio år sedan är minskningen 53 procent.

Minus 852 miljoner för Stampen

6 aug, 2014 | Stampens rörelseförlust blev 852 miljoner kronor för 2013, visar årsredovisningen. Resultatet tyngs av goodwill-nedskrivningar på 790 miljoner kronor. Samtidigt har intäkterna minskat med nio procent, framför allt minskar annonsintäkterna.

Fotograf stämmer Bonnier

1 aug, 2014 | Fotografen Simon Johansson stämmer Bonnier Carlsen för att hans namn inte nämns i två av  författaren Denise Rudbergs ungdomstrilogi. Det skriver Svensk Bokhandel.    

Realistens utgivare överklagar hetsdom

31 jul, 2014 | Påhoppen i olika texter och läsarkommentarer i tidningen Realisten fick tingsrätten att döma den ansvarige utgivaren till villkorlig dom och 100 dagsböter för hets mot folkgrupp. Nu överklagar mannen domen till hovrätten.

JK: Lexbase utreds inte för förtal

21 jul, 2014 | Justitiekanslern, JK, inleder inte någon förundersökning för förtal mot den ansvarige utgivaren för den omdiskuterade webbsajten Lexbase. JK bedömer att uppgifterna i den anmälan som gjorts inte ger tillräckligt med underlag för att väcka åtal.

Dödshot för 42 år gammal artikel

10 jul, 2014 | En 57-årig man som dömts för mordet på en juridikprofessor 1972 gick förra veckan in på studenttidningen The Columbia Daily Spectators redaktion och riktade dödshot över en artikel om mordet som publicerats i tidningen för 42 år sedan. Mannen var upprörd över att motivet till mordet inte framgick av artikeln. Det skriver The New York Times.

Journalist åtalas efter fotbollsmatch

9 jul, 2014 | En TV-journalist i Marocko åtalas för olaglig demonstration och våld mot tjänsteman efter att han rapporterat om polisbrutalitet vid en demonstration efter Algeriets förlust mot Tyskland i fotbolls-VM. Enligt Committee to Protect Journalists utgör åtalet repressalier för den kritiska nyhetsrapporteringen.

Påven ger stöd till Dawit Isaak

8 jul, 2014 | Påven Franciskus ger sitt stöd till Dawit Isaak. ”Jag hoppas av hela mitt hjärta att det löser sig för Dawit. Jag sänder honom och hans familj min välsignelse och hälsning”, säger påven till Expressen.

Film om kidnappad journalist

8 jul, 2014 | Den kanadensiska frilansjournalisten Amanda Lindhout satt fängslad i Somalia i femton månader 2008. Hon skrev boken "A house in the sky" om sina upplevelser. Nu ska boken bli film i Hollywood, skriver Expressen.se.

Fond inrättas till Peter Götells minne

26 jun, 2014 | En fond instiftas till Bohusläningens bortgångne ledarskribent Peter Götells minne, skriver Bohusläningen. Det är Peter Götells familj och stiftelsen Silc (Swedish International Liberal Center) som skapar fonden, som ska stödja fred, rättvisa och demokrati.

Klart med LOs mediehus

25 jun, 2014 | Tidningarna Arbetet, Kommunalarbetaren, Sekotidningen, Handelsnytt och Fastighetsfolket bildar LOs mediehus. Det står nu klart sedan Kommunal fattat slutligt besked i fråga om Kommunalarbetaren. Mediehuset ska vara på plats den 1 januari 2015. Det skriver Kommunalarbetaren.

Sjöstadsbladet i konkurs

23 jun, 2014 | Gratistidningen Sjöstadsbladet i Hammarby Sjöstad är försatt i konkurs i Stockholms tingsrätt. Det skriver Dagens Media. Tidningsbolaget bakom den gratisutdelade månadstidningen har haft ekonomiska problem under en längre tid och har skatteskulder på cirka 700 000 kronor och har fått 19 betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Tidningen har funnits i papper i fem år och på nätet sedan 2003.

Tidningschef går efter medieskandal

23 jun, 2014 | Utgivningsdirektören i danska Aller Media, Per Ingdal, lämnar sin post efter Se og Hør-skandalen. Som Journalisten berättat avslöjades i våras att journalister på tidningen övervakat danska kändisar och politikers korttransaktioner.

8 Sidor kan bli en del av public service

19 jun, 2014 | På onsdagen fattade riksdagen beslut om att utreda om 8 Sidor, tidningen för lättlästa nyheter, kan ingå i public service i stället för att gå in i Myndigheten för tillgängliga medier tillsammans med nuvarande huvudmannen Centrum för lättläst. Det skriver 8 Sidor.

Genusfotografen vann tvist om upphovsrätt

17 jun, 2014 | Tomas Gunnarsson som driver bloggen Genusfotgrafen har vunnit en tvist mot en förening som arrangerar grottdykning i Dalarna. Gunnarsson hade publicerat en bild från föreningens hemsida och stämdes för upphovsrättsintrång i Södertörns tingsrätt, som dock anser att det inte är bevisat att föreningen äger upphovsrätten till bilden, varför föreningens talan ogillas.

 

Grodor

Fler grodor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies