JK: Lexbase utreds inte för förtal

21 jul, 2014 | Justitiekanslern, JK, inleder inte någon förundersökning för förtal mot den ansvarige utgivaren för den omdiskuterade webbsajten Lexbase. JK bedömer att uppgifterna i den anmälan som gjorts inte ger tillräckligt med underlag för att väcka åtal.

Dödshot för 42 år gammal artikel

10 jul, 2014 | En 57-årig man som dömts för mordet på en juridikprofessor 1972 gick förra veckan in på studenttidningen The Columbia Daily Spectators redaktion och riktade dödshot över en artikel om mordet som publicerats i tidningen för 42 år sedan. Mannen var upprörd över att motivet till mordet inte framgick av artikeln. Det skriver The New York Times.

Journalist åtalas efter fotbollsmatch

9 jul, 2014 | En TV-journalist i Marocko åtalas för olaglig demonstration och våld mot tjänsteman efter att han rapporterat om polisbrutalitet vid en demonstration efter Algeriets förlust mot Tyskland i fotbolls-VM. Enligt Committee to Protect Journalists utgör åtalet repressalier för den kritiska nyhetsrapporteringen.

Påven ger stöd till Dawit Isaak

8 jul, 2014 | Påven Franciskus ger sitt stöd till Dawit Isaak. ”Jag hoppas av hela mitt hjärta att det löser sig för Dawit. Jag sänder honom och hans familj min välsignelse och hälsning”, säger påven till Expressen.

Film om kidnappad journalist

8 jul, 2014 | Den kanadensiska frilansjournalisten Amanda Lindhout satt fängslad i Somalia i femton månader 2008. Hon skrev boken "A house in the sky" om sina upplevelser. Nu ska boken bli film i Hollywood, skriver Expressen.se.

Fond inrättas till Peter Götells minne

26 jun, 2014 | En fond instiftas till Bohusläningens bortgångne ledarskribent Peter Götells minne, skriver Bohusläningen. Det är Peter Götells familj och stiftelsen Silc (Swedish International Liberal Center) som skapar fonden, som ska stödja fred, rättvisa och demokrati.

Klart med LOs mediehus

25 jun, 2014 | Tidningarna Arbetet, Kommunalarbetaren, Sekotidningen, Handelsnytt och Fastighetsfolket bildar LOs mediehus. Det står nu klart sedan Kommunal fattat slutligt besked i fråga om Kommunalarbetaren. Mediehuset ska vara på plats den 1 januari 2015. Det skriver Kommunalarbetaren.

Sjöstadsbladet i konkurs

23 jun, 2014 | Gratistidningen Sjöstadsbladet i Hammarby Sjöstad är försatt i konkurs i Stockholms tingsrätt. Det skriver Dagens Media. Tidningsbolaget bakom den gratisutdelade månadstidningen har haft ekonomiska problem under en längre tid och har skatteskulder på cirka 700 000 kronor och har fått 19 betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Tidningen har funnits i papper i fem år och på nätet sedan 2003.

Tidningschef går efter medieskandal

23 jun, 2014 | Utgivningsdirektören i danska Aller Media, Per Ingdal, lämnar sin post efter Se og Hør-skandalen. Som Journalisten berättat avslöjades i våras att journalister på tidningen övervakat danska kändisar och politikers korttransaktioner.

8 Sidor kan bli en del av public service

19 jun, 2014 | På onsdagen fattade riksdagen beslut om att utreda om 8 Sidor, tidningen för lättlästa nyheter, kan ingå i public service i stället för att gå in i Myndigheten för tillgängliga medier tillsammans med nuvarande huvudmannen Centrum för lättläst. Det skriver 8 Sidor.

Genusfotografen vann tvist om upphovsrätt

17 jun, 2014 | Tomas Gunnarsson som driver bloggen Genusfotgrafen har vunnit en tvist mot en förening som arrangerar grottdykning i Dalarna. Gunnarsson hade publicerat en bild från föreningens hemsida och stämdes för upphovsrättsintrång i Södertörns tingsrätt, som dock anser att det inte är bevisat att föreningen äger upphovsrätten till bilden, varför föreningens talan ogillas.

Sekotidningen går med i LOs mediehus

13 jun, 2014 | Sekos förbundsstyrelse har beslutat att Sekotidningen ska gå med i LOs mediehus. En förutsättning är dock att även Kommunal och Fastighets säger ja till anslutning av sina tidningar. Sedan tidigare är det klart att Handelsnytt och Arbetet ska ingå i LOs mediehus. Övriga förbund har sagt nej. Det skriver Sekotidningen.

Ingen ny förundersökning mot Axpixlat

12 jun, 2014 | I mars inledde justitiekanslern, JK, förundersökning med anledning av Expressens artiklar om kommentatorer på bland annat sajten Avpixlat. I beslutet konstaterade JK att Expressens tystnadsplikt endast gäller den som har lämnat uppgifter för publicering på Expressens sajt. Nu har ytterligare en person uppgett att också hans identitet har röjts i samband med publiceringen, men JK inleder ingen ny förundersökning då personen inte kommenterat direkt på Expressens sajt.

Kraftig ökning för Dagens Medias mobilsajt

9 jun, 2014 | Trafiken till Dagens Medias mobilsajt ökade med 41 procent under vecka 22, till 67 872 unika webbläsare och 105 352 sidvisningar, enligt Kia-index. Det placerar Dagens Media på en sextondeplats i Kia-index över de mest besökta mobilsajterna under vecka 22, skriver Dagens Media.  

Rysshets ingen ärende för JK

9 jun, 2014 | Under en match i juniorhockey-VM tidigare i januari sade en reporter på Sveriges Radio ”Jäkla svin! Åk hem till Ryssland” mitt i sändning. Uttalandet anmäldes för hets mot folkgrupp men nu beslutar justitiekanslern, JK, att inte inleda någon förundersökning.

JO-kritik för långsam hantering

4 jun, 2014 | En journalist på Göteborgs-Posten överklagade det kommunala fastighetsbolaget Framtidens beslut att inte lämna ut vissa allmänna handlingar. Men efter en månad hade bolaget fortfarande inte skickat in överklagandet till kammarrätten – och när journalisten påtalade saken tog det ytterligare fem dagar. JO kritiserar nu bolaget för dröjsmålet med att lämna in överklagandet.

Kommunchef i Skövde JO-anmäld

2 jun, 2014 | Personalchefen i Skövde anmäls till JO. Bakgrunden är en tvist med en fackligt engagerad lärare, som lämnat uppgifter till media om missförhållanden. Läraren anser att hans meddelar- och yttrandefrihet har kränkts.

Sex personer inte tillräckligt få för maskning

28 maj, 2014 | En grupp på sex personer är tillräckligt stor för att en vårdtagare som berörs av en lex Sarah-anmälan inte kan spåras, slår kammarrätten fast. En journalist i Växjö får rätt mot Inspektionen för vård och omsorg som maskat handlingen med motiveringen att den enskilde kunde lida men.

JK kräver tydlighet om meddelarskydd

26 maj, 2014 | Förslaget om meddelarskydd för privatanställda i vissa sektorer måste förtydligas på flera områden, anser justitiekanslern. Bland annat tycker JK att det tydligare ska framgå att skyddet också gäller efterforskning. Det framgår av ett yttrande.

Turkietkorre kallas hem

23 maj, 2014 | Tyska Der Spiegels Turkietkorrespondent Hasnain Kazim har fått över 10 000 dödshot via mejl och sociala medier efter ett reportage från olyckan i Somagruvan med rubriken "Far åt helvete Erdogan". Det skriver SvD. Han kallas nu hem av tidningen.

 

Grodor

Fler grodor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies