Utställning om tryckfrihet

28 apr, 2016 | Nu på måndag 3 maj, på Pressfrihetens dag öppnar utställningen Ordets akt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Det är en konceptuell utställning om tryck- och yttrandefrihet i ljuset av att tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen fyller 250 år. Utställningen är skapad av curatorn Aura Seikkula och scenografen Peter Holm med TU som samarbetspartner.

Twitteraktien rasar

27 apr, 2016 | Twitter fortsätter tappa mark på börsen. Resultatet för det första kvartalet visar att aktien faller med 11 procent, skriver Omni. Antalet månatliga användare stiger dock något från 305 miljoner i slutet av förra året till 310 miljoner.

Biskop kritiseras för begravningsfilm

21 apr, 2016 | Biskop kritiseras för begravningsfilm En biskop som förrättade en begravning filmade kistsättningen och lade ut filmen på Facebook. Publiceringen skedde med närmast anhörigas godkännande, men Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar kritiserar nu personens omdöme. Agerandet ska dock inte leda till någon åtgärd mot biskopen, beslutar nämnden.

TV4 fällt på grund av tidig sändning

15 apr, 2016 | TV4 Faktas sändning av programmet Överleva fälldes för ett inslag som innehöll en utförlig beskrivning av ett våldsamt och brutalt skeende. Nämnden ansåg att programmet var av sådan skrämmande karaktär att det med hänsyn till sändningstiden kl. 18.00 stred mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Expressen testar ny FB-annonsering

11 apr, 2016 | I fredags uppdaterade Facebook sitt annonserbjudande för branded content, och nu hoppar Expressen på den nya annonstjänsten. Branded content-posterna kan presenteras i samarbete med annonsörer, som blir delavsändare till innehållet i Facebooks nyhetsflöde.

Daily Mail vill köpa Yahoo

11 apr, 2016 | Brittiska Daily Mails ägare för samtal med riskkapitalbolag om att lägga ett gemensamt bud på det amerikanska teknikbolaget Yahoo. Det avslöjar Wall Street Journal.

Falsklarm på Gräv16

8 apr, 2016 | Strax innan 12.30 i fredags uppmanade säkerhetsteamet på hotell Gothia Towers alla deltagare i Gräv16 och MEG att utrymma lokalerna på grund av brandlarm. Händelsen inträffade mitt i kökets lunchrusning, vilket orsakade falsklarm. "En ventilation i köket som inte hängde med" säger personal på Gräv till Journalisten. 

Ny tidning för travfrälsta

30 mar, 2016 | Travet är en ny tidning för bland annat ponnykuskar, montéryttare, kallblodsentusiaster och unga i sporten. Tidningen, som ges ut av TR Media, kommer att skickas ut till medlemmar i travsportens organisationer men ska från och med nummer två även gå att prenumerera på.

TV4 omorganiserar

23 mar, 2016 | Ett nytt moderbolag skapas inom Bonniers TV-verksamhet, Bonnier Broadcasting, med två affärsenheter: TV4 och C More. TV4-gruppens VD Casten Almqvist blir VD för det nya moderbolaget. Cirka 300 personer flyttas från TV4 och C More till moderbolaget.

Psykologtidningen flyttar

21 mar, 2016 | Svenska Psykologförbundets tidning Psykologtidningen lämnar förbundets lokaler på Vasagatan på grund av platsbrist. Tidningens tremannaredaktion ska dela lokal med Journalisten på Södermalm från och med den 1 maj.

Irakisk TV-station stoppad

21 mar, 2016 | Det irakiska inrikesministeriet genomförde i onsdags en räd mot pro-sunnimuslimska Al-Baghdadia TVs 16 kontor runt om i landet och stoppade verksamheten. Motivet uppges vara att TV-kanalen har en sekteristisk ton och stödjer terrororganisationer, rapporterar Committee to Protect Journalists.

Sju ansökningar om kommersiell radio

18 mar, 2016 | Sju ansökningar har inkommit till Myndigheten för press, radio och TV för att sända analog kommersiell radio efter att myndigheten i januari annonserade att tre tillstånd finns att söka. MTG, Radio City, Kilohertz, Vinyl och X For Media står bakom ansökningarna.

2 000 springer för yttrandefriheten

18 mar, 2016 | Den 2 maj, dagen före Världsdagen för pressfrihet, arrangerar journalistkollegiet i Málaga och den lokala pressklubben ett motionslopp för att uppmärksamma pressfriheten. Cirka 2 000 löpare väntas delta, uppger Svenska Magasinet.

Finska sändningar över Stockholm

7 mar, 2016 | Sveriges Radios sändningar på meänkieli, tornedalsfinska, har tidigare främst hörts i Norrbotten. Sedan mitten av februari hörs de även i P6 på 89,6 MHz i Stockholm, skriver SR i ett pressmeddelande.

Assange backas av hundratals

2 mar, 2016 | En protestlista med flera hundra namn och organisationer kräver att häktningen av den våldtäktsmisstänkte Wikileaks-grundaren Julian Assange hävs, skriver TT. Assange har tidigare begärts utlämnad till Sverige för att förhöras, men har flytt till Ecuadors ambassad i London. 

Dags för Mobile Pages

24 feb, 2016 | Den 25 februari lanserar Google sitt svar på Facebooks Instant articles. Plattformen tar hjälp med innehåll från några av världens största mediehus som The Guardian, NYT, The Wall Street Journal och Daily Mail. Enligt tidningen Resumé kommer Mobile pages ladda artiklar upp till 85 procent gånger snabbare än vanliga webbsajter.   

Tyst i P4 Örebro

16 feb, 2016 | På tisdagsförmiddagen tystnade P4 Örebro efter att en studio slutade att fungera mitt i morgonsändningen. ”Efter ungefär en minuts tystnad tog P4 Sörmland över och efter fem minuter kunde P4 Örebro återta sändningen”, säger kanalchefen Helena Sträng till Journalisten.

DN startar veckomagasin

15 feb, 2016 | Dagens Nyheter startar i vår ett veckomagasin med ett urval av sina artiklar från den ordinarie tidningen. Magasinet ska distribueras på fredagar och ska tryckas i samma format och papper som den ordinarie tidningen. Tidningens namn är inte bestämt, men kan komma att heta DN Prio eller DN Fokus, uppger Resumé.    

Metro blir del av TU

10 feb, 2016 | Metro blir medlem i branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU.
”Vi storsatsar och är i dag Sveriges överlägset största dagstidning, vilket gör att det känns extra viktigt att bli medlem i TU,” säger Eric Ljunggren, chefredaktör på Metro i ett pressmeddelande. 

MTG startar ny sportkanal

3 feb, 2016 | I april startar MTG sportkanalen TV3 Sport med direktsändningar från Serie A, La Liga, NHL och Speedway GP. TV3 Sport ska även fungera som supportkanal vid större evenemang.

Årets groda 2015

Nu startar årets grodomröstning. Var med och avgör 2015 års roligaste groda. Omröstningen avslutas i april. Se alla nominerade förslag här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies