Sändaren släpptes inte in i Västsahara

27 mar, 2015 | En svensk delegation bestående av bland annat Annika Ahlefelt, chefredaktör på Sändaren, tillåts inte resa in i Västsahara. ”Jag är väldigt besviken över att vi nekats inresa. Det är viktigt att vi med egna ögon får se, och ta del av  den verklighet människor i dag lever under i Västsahara. En verklighet det är nästan tyst om i dag”, säger Sändarens chefredaktör Annika Ahlefelt till sandaren.se.  

Reporter nekas handlingar

24 mar, 2015 | En reporter på Sveriges Radio begärde att få ut en lista över beviljade arbetstillstånd under perioden 2009 till 2015. Migrationsverket sade nej då det krävdes en stor arbetsinsats som kunde sänka verkets databas. Kammarrätten gör samma bedömning och avslår reporterns överklagan.

Kringlan Svensson i PK Södras styrelse

11 mar, 2015 | Publicistklubben Södra har valt ny styrelse. Bland de nya namnen finns Kristoffer "Kringlan" Svensson, komiker och författare och Mona Masri, SR. Här kan du läsa mer om PK Södra. 

Förbjuden dokumentärfilm sprids på nätet

9 mar, 2015 | Den indiska TV-kanalen NDTV förbjöds i helgen att sända dokumentärfilmen Indiens döttrar om den brutala gängvåldtäkten som slutade med att offret dog.  TV-kanalen protesterade genom att sända en tom ruta med texten ”En våldtäkt var 20:e minut”.  Filmen lades upp på Youtube som ombads att plocka ner den men olika användare fortsätter lägga upp filmen.

Twitter-barometern toppas av Svensson

9 mar, 2015 | 2014 års Twitterbarometer från Medieakademin för journalister toppas även i år av Expressens Niklas Svensson. Se alla barometrar här

Koranen blir radioserie i Finland

25 feb, 2015 | Yle Radio 1 kommer att sända en uppläsning av Koranen på finska i 60 halvtimmeslånga avsnitt med start den 7 mars. Syftet är att ge en helhetsbild av Koranen och varje program inleds med en diskussion, uppger Yle.

Egmont startar DJ-tidning

18 feb, 2015 | Det första numret av den nya tidskriften Hype Magazine kommer ut på torsdag den 19 februari. Hype är Sveriges första tidning om DJ-scenen och EDM, elektronisk dansmusik. Estelle Jandermark är redaktör och redaktionen består av sju personer. Fem nummer är planerade för 2015.

Metro startar debattsida

18 feb, 2015 | Metro startar nu en debattsida med Pontus Ahlkvist som redaktör. Målet är att bedriva en seriös debatt för ”vår unga urbana målgrupp”, uppger Metros tillförordnade chefredaktör Kristoffer Rengfors.

Nytt datum för nästa Charlie Hebdo

3 feb, 2015 | Den 25 februari ska det nya numret av satirtidningen Charlie Hebdo komma ut, twittrar Hebdo-journalisten Laurent Leger. Förra numret av tidningen såldes i över 7 miljoner exemplar.  

Tidningen Foto läggs ned

2 feb, 2015 | I slutet av februari kommer det sista numret av Foto. Efter att ha kämpat med lönsamheten under en längre tid har slutet kommit för den 75 år gamla tidningen. Aller media kommer inte att göra någon annan satsning på foto som det ser ut just nu, skriver man på tidningens hemsida. Prenumeranter erbjuds tidningen Digitalfoto för alla.

Fick inte ut TV4s sändningstillstånd

30 jan, 2015 | En reporter på Sveriges Television, som begärt ut TV4s nya sändningstillstånd, får nej även i kammarrätten. Domstolen hänvisar liksom Myndigheten för radio och TV till att TV4 kan lida skada om uppgifterna lämnas ut.

UNT anmäld för osund prissänkning

28 jan, 2015 | Upsala Nya Tidning, UNT, anklagas i en anmälan till Konkurrensverket för att genom ”osunda prissänkningar” på annonser försöka slå ut en konkurrerande gratistidning i Östhammar: Annonsnytt.

Expressenfotografer startar live-byrå

21 jan, 2015 | Expressenfotograferna Nils Petter Nilsson, Mikael Sjöberg och Robban Andersson startar nya bolaget Ombrello Networks som kommer att erbjuda live-TV, direktpublicerad stillbild och liverapportering.

Störst ökning på mobilsajten

20 jan, 2015 | Enligt en ny Sifo-undersökning har Expressen totalt 2,1, miljoner läsare per dag i alla kanaler, en ökning med 18 procent i jämförelse med förra året. Störst är tillväxten för mobilsajten.

Polisens hantering granskas

19 jan, 2015 | Justitieombudsmannen, JK, inleder en utredning mot Polisen sedan en journalist på Sveriges Radio i Göteborg gjort en anmälan om långsam hantering i ett ärende om utlämning av allmän handling.

Aftonbladet lanserar sajt för goda nyheter

13 jan, 2015 | Aftonbladet lanserar en sajt för uteslutande positiva historier: Godanyheter.aftonbladet.se. ”Sajten bygger på journalistik med utgångspunkt i positiva svenska nyheter som inte hittar sin plats i det ordinarie nyhetsflödet”, skriver Aftonbladet i ett pressmeddelande.

Samtal om mediernas säkerhet

9 jan, 2015 | Efter attentatet i Paris bjuder inrikesminister Anders Ygeman in svenska medier till samtal om säkerheten på redaktionerna, skriver Dagens Nyheter. Säpo och rikskriminalen deltar på mötet den 12 januari. Syftet är att ge regeringen en uppdaterad bild av säkerheten.

Tyst minut på flera redaktioner

9 jan, 2015 | I förmiddags hölls en tyst minut på Mittmedias tidningar. Bland dem Örnsköldsviks Allehandas redaktion. ”Vi gör det för att dels hedra våra tio kollegor och de två poliser som mördades, dels för att stå upp för det som vi värnar och värderar högst: yttrandefriheten”, säger Jimmie Näslund, chefredaktör för Allehanda.se.

Filosofiprofessor får Palmepriset

16 dec, 2014 | 2014 års Palmepris tilldelas den kinesiske filosofiprofessorn Xu Youhu. Han får priset för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet. I motiveringen står att Xu Youyu arbetar för frihet, social rättvisa och mänskliga rättigheter i Kina, men att betydelsen av hans arbete är universell. Xu Youhu var en av de oppositionella som 2008 skrev under det politiska manifestet Charta 08 som yrkar politiska reformer i Kina.  

Reporter fick rätt mot kommunstyrelse

10 dec, 2014 | Kommunstyrelsen i Umeå vägrade att lämna ut en allmän handling till en reporter på Västerbottens-Kuriren. Handlingen hade kommit in från ett kommunägt aktiebolag, men kommunstyrelsen ansåg att handlingen var internt arbetsmaterial. Nu ger kammarrätten i Sundsvall reportern rätt och skickar tillbaka ärendet till kommunstyrelsen för sekretessprövning.

 

Journalisten TV

Journalisten på Youtube

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies