Hallpressen kampanjar för mångfald

22 apr, 2014 | Hallpressens tidningar inleder en kampanj för alla människors lika värde i alla sina tidningar, med artikelserien ”Alla får plats”. Kampanjen syftar till att motverka rasism och stå upp för yttrandefrihet, demokrati, humanism och mångfald.

Studio & Live läggs ned

14 apr, 2014 | IDGs tidning Studio & Live blir helt digital och papperstidningen läggs ned efter elva år. Sista tidningen kommer ut i slutet av maj. I stället satsar Studio på en ny sajt och betalväggen försvinner. Det skriver Dagens Media.

Utredning om MO klar

11 apr, 2014 | Utredningen om en eventuell övergång från pressombudsman till medieombudsman är klar, meddelar Utgivarna, som tillsatt utredningen. Den bereds nu av Utgivarnas juridiska råd för att behandlas av styrelsen den 28 april.

SVT-chef får gå efter stöld

9 apr, 2014 | SVT har avskedat en person i chefsposition efter att hen avslöjats med att stjäla pengar av företaget. Det rör sig om en person på chefsnivå med ekonomiskt ansvar men utan personalansvar och som inte är känd för tv-publiken, enligt SVT.se.

Omni bäst i Europa

9 apr, 2014 | The Guardian är bästa nyhetssajt, BBC bästa TV online och svenska Omni är Europas bästa nyhetstjänst i mobilen. Wan-Ifra (World Association of Newspapers and News Publishers) utsåg vinnarna av "European Digital Media Awards" i London på tisdagskvällen.

Clinton hjälpte Etiopiensvenskarna

8 apr, 2014 | USAs högsta politiska ledning, inklusive Hillary Clinton, var inblandad i fallet med fängslade Martin Schibbye och Johan Persson. Det framgår av förre ambassadören Jens Odlanders bok Tyst diplomati, skriver DN i dag.

Från Arbetet till Transportarbetaren

7 apr, 2014 | Arbetets nyhetschef Lena Blomquist slutar för att bli redaktionschef på en annan LO-tidning: Transportarbetaren. "Jag har varit journalist i 35 år, och tjänsten på Arbetet har jag haft i åtta år. Jag kan det jobbet nu och vill vidare", säger Blomquist till Dagens Media.

Kritik mot visslarsystem

7 apr, 2014 | Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk mot den tjänst för visselblåsare som införs av Försvarets materielverk. "Det finns inget som garanterar anonymiteten för de som blåser i pipan", säger Funcke till Svenska Dagbladet.

Landahl upprörd över KD-affisch

31 mar, 2014 | En valaffisch från Kristdemokraterna med texten "Rätt agenda i Bryssel. Rösta på Lars Adaktusson" upprör Eva Landahl, ansvarig utgivare för Agenda i SVT, skriver Expressen. "Han borde klara sig utan att snylta på vårt varumärke", säger hon. Lars Adaktusson påpekar att han slutade på Agenda 2005.

Lexbase öppnar på nytt

31 mar, 2014 | Webbsajten Lexbase öppnar den 4 april åter den kontroversiella tjänsten sedan JK meddelat att det inte blir något åtal mot den, skriver Svenska Dagbladet. Lexbase kritiserades i januari när man lanserade en tjänst där alla kunde söka efter vilka som varit föremål för juridisk prövning i tingsrätter de senaste fem åren.

Sportbladet News sänder fotboll på webb-TV

28 mar, 2014 | Aftonbladet börjar sända fotboll på webb-TV strax efter slutsignal. Man har fått nyhetsrätten online till bilder från fotbollsallsvenskan från C More, som sänder alla matcher. Sportbladet News visar klipp på 3-6 minuter sju gånger i veckan.

Twitterstopp ledde till trafikökning

25 mar, 2014 | Turkiets blockering av Twitter blev ineffektiv. TT återger uppgifter från USAs utrikesdepartement om att trafiken på mikrobloggen ökat efter att landets premiärminister Recep Tayip Erdogan beordrat en blockering av Twitter.

SVT och TV4 sänder från damfotbolls-VM

24 mar, 2014 | Sveriges Television och TV4 har tillsammans säkrat rättigheter att sända från damernas fotbolls-VM 2017. De båda bolagen delar också på rättigheterna till herrarnas fotbolls-VM i Brasilien 2014 samt herr-VM 2018 och 2022.

Ismail och Wennstam till SvD

20 mar, 2014 | Ståupp-komikern Soran Ismail och författaren Katarina Wennstam blir nya kolumnister i Svenska Dagbladet. Wennstam debuterar i SvD onsdag nästa vecka och Ismail veckan därpå.

Birro skriver filmmanus till "438 dagar"

19 mar, 2014 | Det blir författaren Peter Birro som skriver manus till filmatiseringen av Johan Persson och Martin Schibbyes bok 438 dagar. Birro säger till TT Spektra att ”det är ett hedersupdrag” att bli utvald att skriva manuset.

Ny sajt bevakar Syrien

14 mar, 2014 | En ny sajt, www.free-syrian-voices.org, lanseras i dag av en grupp internationella människorättsgrupper och Reportrar utan gränser. Sajten hoppas att belysa den svåra situationen I Syrien för människorättsaktivister, medier och biståndsarbetare.    

Ny strategi för stärkta frilansvillkor

12 mar, 2014 | Journalistförbundets styrelse har antagit en ny frilansstrategi som innehåller handlingsplaner för de viktigaste frågorna – arvoden, upphovsrätt och social trygghet. ”Frilansjournalisternas situation på arbetsmarknaden måste stärkas. Det ska vara självklart att de får skäligt betalt för sitt arbete, att deras upphovsrätt skyddas och att deras sociala skyddsnät förbättras”, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Tidningsdöden

6 mar, 2014 | Tidningsdöden, en dokumentär som tar tempen på lokaljournalistiken i Sverige.    

Expressen vill sälja gamla bilagor till lokalpressen

4 mar, 2014 | Expressen erbjuder nu landets lokaltidningar att köpa gamla temabilagor, som Energismart, Bygg om hemma och Konferensguiden som publicerats i Expressen. Tanken är att lokaltidningarna ska sälja och fylla bilagorna med lokala annonser.

Fick sänkt straff

28 feb, 2014 | Den man som i november förra året trängde sig in på VLTs redaktion och hotade medarbetare, har fått sitt straff sänkt av hovrätten. Det skriver Resumé. Mannen dömdes i december till tio månaders fängelse, vilket han överklagade. Svea hovrätt har nu sänkt mannens straff till sex månaders fängelse.

 

Webbfråga

Vilket format var bäst?

Grodor

Fler grodor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies