Filosofiprofessor får Palmepriset

16 dec, 2014 | 2014 års Palmepris tilldelas den kinesiske filosofiprofessorn Xu Youhu. Han får priset för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet. I motiveringen står att Xu Youyu arbetar för frihet, social rättvisa och mänskliga rättigheter i Kina, men att betydelsen av hans arbete är universell. Xu Youhu var en av de oppositionella som 2008 skrev under det politiska manifestet Charta 08 som yrkar politiska reformer i Kina.  

Reporter fick rätt mot kommunstyrelse

10 dec, 2014 | Kommunstyrelsen i Umeå vägrade att lämna ut en allmän handling till en reporter på Västerbottens-Kuriren. Handlingen hade kommit in från ett kommunägt aktiebolag, men kommunstyrelsen ansåg att handlingen var internt arbetsmaterial. Nu ger kammarrätten i Sundsvall reportern rätt och skickar tillbaka ärendet till kommunstyrelsen för sekretessprövning.

Fler brott mot efterforskningsförbudet

9 dec, 2014 | Justitiekanslern utvidgar nu sin förundersökning av en person som misstänks ha efterforskat en källa. Nya uppgifter tyder på att personen kan ha gjort sig skyldig till fler brott mot efterforskningsförbudet. Denna gång ska personen ha kontaktat en journalist i Skåne för att hitta källan.  

Medverkan i SR och SVT ses över igen

8 dec, 2014 | Det extra valet innebär att Public service kommer att se över vilka som medverkar som programledare. Inför valet i september var SR och SVT mer förberedda än inför extravalet, skriver Sverigesradio.se. ”Vi håller på att titta igen och för samtal med ett antal medarbetare utifrån den nya situationen, säger Peter Nilsson, kulturområdeschef på Sveriges Radio.” 

Carl Bernstein till Meg i Göteborg

5 dec, 2014 | För drygt 40 år sedan avslöjade Washington Posts Carl Bernstein och Bob Woodward Watergateaffären, som ledde till president Nixons fall. Den förstnämnde kommer till Mediedagarna i mars för att tala om tillståndet i dagens journalistik.

Sportjournalister fick ny ordförande

4 dec, 2014 | Sportjournalisternas Klubb Stockholm har fått sin första kvinnliga ordförande. På klubbens 80e årsmöte valdes Jenny Modin, SVT. Hon efterträdde Berndt Rosqvist, som tackade för sig efter 25 år i styrelsen varav tio som ordförande.

AB stöttar Klas Ingesson-stiftelse

26 nov, 2014 | Den 6 december spelas en minnesturnering på Elfsborgs hemmaplan, Borås Arena, för att samla in pengar till den nybildade stiftelsen "Hedra Klas Ingesson". Aftonbladet TV livesänder turneringen, och för varje startad ström skänks en krona oavkortat till Ingessons stiftelse.

Alla Väljare-sajt får fortsatt stöd

25 nov, 2014 | Den politiska lättlästa nyhetssajten Alla Väljare, som startades inför årets val för att öka möjligheten för personer med lässvårigheter att tillgodogöra sig information, får fortsätta. Sajten har under året drivits av tidningen 8 Sidor på Centrum för lättläst, som från årsskiftet blir en del av Myndigheten för tillgängliga medier.

Antikvärlden läggs ned

24 nov, 2014 | I januari lägger Bonnier Tidskrifter ned Antikvärlden och prenumerationsregistret säljs till konkurrenten Aller Medias tidskrift Antik och auktion. Det uppger Dagens Media. Antikvärlden startades 1989.

Expressen startar systersajter

20 nov, 2014 | Expressen startar systersajter till Omtalat.nu i Norge, Tyskland och Turkiet: Omsnakket.no i Norge, Begenmek.com i Turkiet och Superschnack.de i Tyskland. Systersajterna kommer att ha redaktörer från respektive land.  

Kurirens chefredaktör sjukskriven

19 nov, 2014 | Katrineholms-Kurirens chefredaktör Elisabeth Bäck är sjukskriven efter att ha drabbats av en lättare stroke. Det skriver kkuriren.se. Under Elisabeth Bäcks sjukskrivning blir Eskilstuna-Kurirens chefredaktör PeO Wärring även utgivare för Katrineholms-Kuriren.    

Hallpressen startar affärstidning

19 nov, 2014 | Hallpressen startar en ny affärstidning, Företagsam.nu, som riktar sig till beslutsfattare och företagare i Jönköpings län. Tidningen distribueras med Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten och Tranås Tidning.

Peter Sunde till Meg15

6 nov, 2014 | Peter Sunde, medgrundare till Pirate Bay, besöker Mediedagarna i Göteborg (Meg) i mars 2015, efter att han avtjänat sitt fängelsestraff för medhjälp till upphovsrättsbrott. Han kommer att prata om yttrandefrihet på internet.

Snowden medverkar på länk

5 nov, 2014 | Visselblåsaren Edward Snowden medverkar via länk på Mänskliga rättighetsdagarna i Umeå lördagen den 15 november. Han är mottagare av Ordfronts demokratipris.  Även journalisten Glenn Greenwald som publicerat flera artiklar om Snowdens avslöjanden medverkar. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

Stiftelse köps ut från NTM

4 nov, 2014 | Norrköpings Tidningar och Upsala Nya Tidnings stiftelser köper Ridderstads stiftelses samtliga aktier i NTM, Norrköpings Tidningars Media AB, som äger ett tiotal regional- och lokaltidningar. Ridderstads stiftelse har sedan NTM köpte Östgöta-Corren 2008 haft tio procent av aktierna i NTM. UNTs stiftelser kommer efter köpet att äga 22 procent av aktierna i NTM och NT 78 procent.

Brand i franska radiohuset

3 nov, 2014 | På fredagen började övre våningarna på Radio France i Paris att brinna. Personal evakuerades och flera radioprogram avbröts. På eftermiddagen var branden släckt. Ingen kom till skada. 

Avpixlat portas från Content Central

31 okt, 2014 | Frilansmarknadsplatsen Content Central portar Avpixlat som kund. ”Vi tycker inte att Avpixlat är en kund som vi ska ha. Vi vill inte att våra frilansares texter ska hamna i deras kanaler”, säger VD Joachim Ljungqvist till Dagens Media.

130 bort på Schibsted i Norge

30 okt, 2014 | Hittills i år har 130 tjänster försvunnit från Schibsteds mediehus i Norge. Journalistklubbarna på tidningarna fruktar ytterligare nedskärningar, rapporterar norska Journalisten.

Nordisk Journalistcenter räddas igen

30 okt, 2014 | Nordiska Rådet har beslutat att fortsätta att finansiera Nordisk Journalistcenter i Århus med en miljon danska kronor under 2015. Förra året mer än halverades den långsiktiga finansieringen och frågan om stödet ska upphöra helt har varit uppe för diskussion. Nu ser det ut som att NJC kan fortsätta med utbildningsverksamheten i åtminstone ett år till.

Ett torg till Dawit Isaak

29 okt, 2014 | Miljöpartisten Thomas Bengtsson vill att platsen utanför Eritreas ambassad i Torsvik på Lidingö ska uppkallas efter Dawit Isaak och föreslår namnet Dawit Isaaks frihetstorg.

 

Journalisten TV

Journalisten på Youtube

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Grodor

Fler grodor

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies