Ax:son Johnson ger 800 000 till medieforskning

30 nov, 2015 | Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål har anslagit 800 000 kronor till professor Jesper Strömbäck för projektet Medielandskapet och demokratin.

Italien miljardsatsar på kultur

27 nov, 2015 | Italien satsar nio miljarder kronor på säkerhetspolitiska åtgärder – och lika mycket på kultur. Det sa premiärministern Matteo Renzi i veckan, rapporterar Kulturnyheterna. Enligt Huffington Post ska alla italienska 18-åringar få ett enskilt kulturbidrag på 5 000 kronor.

Wild Kids ber om ursäkt

25 nov, 2015 | SVTs barnprogram Wild Kids har fått kritik av tittare för att ge en förenklad och stereotyp bild av kontinenten Afrika. Projektledaren Lisa Andrae säger till Kulturnyheterna att programmet tagit till sig av kritiken om att använda svepande begrepp om Afrika. "Det är slarvigt av oss", säger hon.

Hemslöjd blev bästa tidskrift i Norden

24 nov, 2015 | Tidningen Hemslöjd har blivit utsedd till årets kulturtidskrift i Norden av Nordiska kulturtidskriftsföreningen, rapporterar DN. Det är första gången en svensk tidskrift får priset. I motiveringen hyllas tidningen för att de inom ett till synes smalt ämne lyckas lyfta större frågor. 

Ny textrobot hos Mittmedia

18 nov, 2015 | Mediekoncernen MittMedia, teknikbolaget Menmo och Sören Karlsson AB har tillsammans tagit fram en textrobot, Rosalinda, som kommer producera sportartiklar till Mittmedias nyhetssajter. Sportroboten kommer att kunna skriva texter både inför, under och efter matcher samt skriva sammanfattande texter för serier, omgångar och speldagar.

Flera medier har brutit med "Kringlan"

13 nov, 2015 | Kristoffer "Kringlan" Svensson är satiriker och "med såna har man större tålamod – ibland alldeles för stort", skriver Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg i en text om varför tidningen inte redan tidigare brutit med "Kringlan". Även Sveriges Radio avbryter samarbetet efter satirikerns grova påhopp på Linderborg och kritikern Viktor Malm.

Fojo lanserar Frilansakuten

12 nov, 2015 | Fojo har redan Offentlighetsjouren som ger kostnadsfri hjälp till journalister i frågor om offentlighet och sekretess. Nu lanserar de Frilansakuten på Fojo.se. Den är till för alla som funderar på att bli eller är frilansar, med tips och råd om hur man kommer igång i arbetet.

Strömstedtlåt spelas i SR

9 nov, 2015 | Artisten Niklas Strömstedts protestlåt mot SD och Avpixlat, som han framförde i TV4s ”Så mycket bättre” i helgen, är inte för politisk för att spelas i Sveriges Radio. Det säger SRs Jonas Westman till Aftonbladet.

Kvällstidningarna gör app för Apple TV

2 nov, 2015 | I den nya versionen av Apple TV kan tittarna ta del av Aftonbladets rörliga material via en app. Där kommer man kunna följa såväl livesändningar och de senaste nyhetsinslagen som alla program som Aftonbladet TV erbjuder. Även Expressen gör en app till Apple TV. 

Benkö ny ordförande för Prix Europa

26 okt, 2015 | Sveriges Radios VD Cilla Benkö blir ny ordförande för Prix Europa, Europas största tävling för radio-, TV- och online-produktioner. Hon efterträder Roger de Weck, chef för SRG SSR i Schweiz. Cilla Benkö har tidigare varit vice ordförande.

LO Mediehus matchade anställdas gåvor

14 okt, 2015 | LO Mediehus anställda har samlat in 10 000 kronor till UNHCR och arbetsgivaren har valt att lägga till lika mycket som personalen samlat in. Totalt 20 000 kronor skickas till UNHCR.

Jan Gradvall gör musikpodd för SR

14 okt, 2015 | Musikjournalisten Jan Gradvall gör en musikpodd i åtta avsnitt för Sveriges Radio, med reportage och intervjuer om musik. Första avsnittet läggs ut 17 oktober. Här kan du höra Journalistens podd med Jan Gradvall om musik och journalistik.

Stampen startar ny gratistidning

12 okt, 2015 | Titeln Cityliv Göteborg har registrerats hos patent och registreringsverket av Stampen Local Media. Tidningen planeras att tryckas i en upplaga på 120 000 exemplar som ska distribueras i Göteborgsområdet. Innehållet ska göras av en contentbyrån OTW. Det skriver Dagens Media.

Mittmedias klubb skänker pengar till UNHCR

9 okt, 2015 | Mittmedias journalistklubb skänker 7 980 kronor, vilket är en månads medlemsavgifter inom klubben, till FNs flyktingorgan UNHCR för att bidra till att hjälpa medmänniskor på flykt.

Twitter startar nyhetstjänst

7 okt, 2015 | Twitter presenterar nyhetstjänsten ”Moments”, där användaren bland annat kan få en sammanfattning av nyhetsorganisationers tweets och de mest lästa inläggen på Twitter. Tjänsten är tillgänglig i USA och är planerad att lanseras i Europa längre fram. Det skriver The Guardian.

VA fyller 50 år

5 okt, 2015 | Magasinet Veckans Affärer fyller 50 år. Förutom med en silverglansig etta så firar de med att titta 50 år framåt i tiden. Chefredaktör Mikael Nestius passar också på att berätta om tidningens nya nätsatsning, en ny sajt för privatplacerare och investerare, i sin ledare.

DN vinner designpris

5 okt, 2015 | Dagens Nyheter vann pris i fem kategorier i Society for News Design Scandinavias årliga designtävling, bland annat för just bästa design. Galan där hedersbetygelserna delades ut hölls i Köpenhamn. Här är samtliga pristagare.

IBL tar över All Over Press

1 okt, 2015 | IBL Bildbyrå tar över Aller Medias bildbyrå All Over Press verksamhet i Sverige. All Over Press fyra anställda får följa med i flytten.

PK byter lokal

1 okt, 2015 | På grund av stort publikintresse byter Publicistklubben lokal till Studion i Kulturhuset i Stockholm för sin sammankomst måndagen den 5 oktober. Föreläsare för kvällen är professorn i global hälsa Hans Rosling.

Charlie Hebdo får nya lokaler

30 sep, 2015 | Nu har satirtidningen Charlie Hebdo flyttat in i sina nya säkrare lokaler i Paris. Sedan terrorattacken i januari har redaktionen varit inhyst hos dagstidningen Libération. Det skriver TT.

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies