Hans Peterson Hammer

26 april, 2016 | har utsetts till intake på Sveriges Televisions Uppdrag granskning.

Han är i dag planeringsredaktör vid sverigedesken på SVT Nyheter. Dessförinnan var han huvudredaktör på SVT Nyheter Väst. För två år sedan gästspelade han även som reportageredaktör på Uppdrag granskning. På UG får han ansvar för bland annat idéarbete och planering av programmen. Han ska även ansvara för startmöten, där beslut tas om reportagen.

Afrah Nasser

FOTO: Lo Birgersson 26 april, 2016 | journalist och bloggare från Jemen och numera boende i Göteborg, tilldelas Föreningen Pennskaftets Pennskaftspris.

Hon tilldelas priset på 10 000 kronor "för att hon i sann Pennskaftsanda fortsätter kampen för demokrati och yttrandefrihet, trots övervakning och hot. Via ett stort nätverk ger hon oss berättelser och bilder från det isolerade Jemen. Med sin blogg har denna modiga kvinna blivit en av världens viktigaste röster från Mellanöstern". Afrah Nasser började blogga i hemlandet Jemen under den arabiska våren 2011. Numera bor hon i Göteborg där hon arbetar som frilansjournalist, bloggare och människorättsaktivist. Föreningen Pennskaftet är en förening för kvinnliga journalister och fotografer i Västsverige.

Linda M Thompson

25 april, 2016 | fotograf, har tilldelats Sune Jonsson-stipendiet av Sällskapet Sune Jonssons vänner.

Hon får stipendiet på 10 000 kronor för sitt fotoprojekt In Place of Memory, som handlar om migration, såväl som hur minne och nostalgi manifesteras i fotografier, med motiveringen: "Med respektfulla fotografier som andas nostalgi och längtan lyckas hon uttrycka sitt eget sökande efter tillhörighet samtidigt som ett nutida Sverige i förändring görs synligt."

Maria Zandhin

25 april, 2016 | är en av sex journalister som tilldelats Rudolfpriset av sektionsklubben på Skånska Dagbladet.

Hon får priset som Årets förnyare. Priset Årets nyhet tilldelas Lennart Larsson, Årets reportage Karsten Bringmark och Mats G Svensson. Årets lokalredaktör tilldelades Pernilla Nielsen Negrén och Lennart Andersson. Vardera pristagare belönas med 3 000 kronor och ett diplom.

Carl Rudbeck

22 april, 2016 | litteraturvetare och medarbetare i Svenska Dagbladet, har tilldelats Karin Gierows pris på 80 000 kronor av Svenska Akademien.

Utmärkelsen delas ut för "hängiven bildningsverksamhet eller kunskapsförmedlande framställningskonst".

Anna-Lena Laurén

22 april, 2016 | Dagens Nyheters korrespondent i Moskva, har tilldelats Karin Gierows pris på 80 000 kronor.

Priset, som delas ut av Svenska Akademien, går till personer som ägnat sig åt "hängiven bildningsverksamhet eller kunskapsförmedlande framställningskonst".

Herman Nikolic

22 april, 2016 | blir ny ansvarig utgivare för Hallpressens digitala medier och ansvarig för den digitala utvecklingen av Hallpressens redaktioner.

Han har under de senaste fem åren arbetat som digitalchef på Nerikes Allehanda och även den senaste tiden varit ställföreträdande utgivare.

Bo Lindquist

22 april, 2016 | radio- och TV-journalist, tilldelas Hans Bergström-priset, IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken.  

Han får priset med motiveringen: "Med egensinnig envetenhet har Bo Lindquist stått för en lång serie ögonöppnande dokumentärer för radio och television. 'Förädlade svenskar' och 'Tystnaden i Phnom Penh' är två av många som tvingat fram självrannsaken, nu senast följda av TV-serien 'Experimenten' kring forskningsfusk i strid också med grundregeln 'Do no harm'. Bo Lindquists vapen är inte skjutjärn, utan ett energiskt undersökt och lugnt presenterat blottläggande av fakta." Prissumman är 100 000 kronor.

Adam von Gertten

22 april, 2016 | Malmö, har avlidit i en ålder av 56 år.

Han kom till Sydsvenskan som vikarie 1985, där han arbetade som redigerare. På senare år skrev han även krönikor om Malmö.

Jessica Linnman

FOTO: Aftonbladet 21 april, 2016 | har utsetts till ny sportchef för Aftonbladet TV.

Hon har arbetat på Aftonbladet TV under sju av de senaste nio åren. Hon började som reportervikarie på Sportbladet 2007 och har arbetat som reporter, redaktör, operativ chef och senast som programchef för nyheter. Som sportchef får hon övergripande ansvar för utvecklingen av sportens TV-utbud i alla digitala kanaler.

Sidor

Årets groda 2015

Nu startar årets grodomröstning. Var med och avgör 2015 års roligaste groda. Omröstningen avslutas i april. Se alla nominerade förslag här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies