Umeå Tidning

31 mars, 2015 | har utsetts till Årets gratistidning i Sverige av Gratistidningarnas förening.

Tidningen får priset med motiveringen: "På kort tid har årets vinnare etablerat sig som en läsvärd och mycket uppskattad gratistidning. Presentationen är ungdomlig och personlig - innehållet brett och blandat med nyheter, sport, nöje, familjenyheter, förströelse och nyttomaterial som guider och stadens alla lediga jobb. Formen är tydlig, lagom originell och lockar också den stressade till läsning. Under året har produkten dessutom utvecklats snabbt och bara blivit bättre och bättre."

Charlotte Fagerlund

31 mars, 2015 | Sydsvenskan, har tilldelats stipendiet POLIS/Journalistfonden Research Fellowship 2015.

Stipendiet ger en svensk journalist möjlighet att under en månad studera hur nyhetsjournalistik påverkas av webbsajter, bloggar, sociala medier och annat som ingår i den digitala medieteknologin. Studierna sker främst vid medieinstitutet POLIS, knutet till London School of Economics.
Charlotte Fagerlund har nyligen börjat en ny tjänst på Sydsvenskan med fokus på att få tidningens pappersläsare att gå över till digitala nyheter. Hon kallar sitt projekt Tillbaka till framtiden - mejl som digital kanal för journalistik och tänker använda stipendiet till att dels sammanställa kända fakta om hur människor använder digitala medier med tyngdpunkt på mejl, dels intervjua ett antal nyckelpersoner på tio nyhetsorganisationer som satsat stort på nyhetsbrev i både Sverige, Storbritannien och USA.

Helena Sträng

FOTO: Terese Andersson 31 mars, 2015 | blir ny kanalchef för Sveriges Radio Örebro.

Hon arbetar i dag på Nerikes Allehanda, där hon är Senior editor. Hon har tidigare varit redaktionschef på samma tidning och före det nyhetschef på Östgöta Correspondenten. Hon efterträder Päivi Hjerp som blir ny kanalchef för Sveriges Radio Dalarna.

Ivar Arpi

27 mars, 2015 | debattör och författare, blir ny ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Han har tidigare vikarierat på SvD och skrivit gästledare. Tidigare har han bland annat arbetat som frilansjournalist i några år och haft olika vikariat som ledarskribent på Hallandsposten, Liberala Nyhetsbyrån och Göteborgs-Posten. Han har också vikarierat som redaktör på Axess och senast som redaktör på Magasinet Neo. Nu skriver han en bok om rasismdebatterna tillsammans med Adam Cwejman.

Jackie Jakubowski

27 mars, 2015 | chefredaktör för tidskriften Judisk krönika, får pris av Stockholms universitets juridiska fakultetsnämnd.

Han tilldelas 10 000 kronor för att han "genom sin balans, integritet, kunskap och journalistiska skicklighet gjort tidningen till en mångfacetterad kulturtidskrift".

Erik Eje Almqvist

26 mars, 2015 | återvänder till Filter och Offside.

Han var med och startade Magasinet Filter 2007. 2013 övergick han till frilansverksamhet. Den 1 april går han in som vikarierande chefredaktör på Offside under några månader. Och från och med i höst kommer han att dela chefredaktörskapet på Filter med Mattias Göransson.

Kerstin Engstrand

26 mars, 2015 | frilans, Täby, är en av 35 journalister som fått stipendium av Journalistfonden för vidareutbildning för att delta i kursen "...och den ljusnande digitala framtid är vår".

Övriga stipendiater:
Elke  Cronenberg, frilans, Tyresö
Barbro Janson Lundkvist, frilans, Bromma
Johan  Såthe, Besöksliv, Stockholm
Cecilia  Lönnehed, Göteborgs-Posten, Digitalgruppen, Göteborg
Ebba  Malmström, Göteborgs-Posten, Digitalgruppen, Göteborg
Caroline  Karlsson, Göteborgs-Posten, Nyhetsledningen, Hisings backa
Olof  Hänel, Hallands Nyheter, Falkenberg
Anni  Alm, Handelsnytt, Stockholm
Dan  Ivarsson, HD-Sydsvenskan, Malmö
Anna  Carling, HD-Sydsvenskan.se, Malmö
Malin Erika  Andersson, Norrbottens media / 24Norrbotten, Luleå
Jeanette  Bergström, Norrländska Socialdemokraten, Luleå
Sara-Lena  Brännström, Norrländska Socialdemokraten, Luleå
Johan  Håkansson, Norrländska Socialdemokraten, Luleå
Marianne  Eriksson, Nya Wermlands-Tidningen, Karlstad
Gunilla Rung Klint, Nya Wermlands-Tidningen, Karlstad
Anna Maria  Erling, Populär Historia, LRF Media Historiska Tidskrifter, Lund
Stefan  Forsberg, Sundsvalls Tidning / Mittmedia, Sundsvall
Johanna  Lejon, Svensk Damtidning / Aller Media, Solna
Liv  Sander, Svensk Damtidning / Aller Media, Solna
Marie  Gadolin, Svensk Jakt, Nyköping
Olle  Olsson, Svensk Jakt, Nyköping
Madeleine  Blidberg, Sveriges Radio Göteborg, Torslanda
Pia  Lundgren, Tara, Bonnier Tidskrifter, Stockholm
Nomi Melin Lundgren, Tidningen Byggindustrin, Stockholm
Annelie  Frank, Tidningen Ridsport, Trosa
Lena  Sellman, Tidningen Ridsport, Trosa
Gunilla  Säwenmyr, Tidningen Ridsport, Södertälje
Ghita Huldén, TV4/Nyhetsbolaget, Stockholm
Anders  Jinneklint, Universitetsläraren, Stockholm
Cecilia  Hedquist, Upsala Nya Tidning, 24UNT, Uppsala
Siri  Amram, Upsala Nya Tidning, 24UNT, Uppsala
Daniel  Legue, Upsala Nya Tidning, Uppsala
Carl Johan  Engvall, Ystads Allehanda, Ystad

Sara Ödmark

26 mars, 2015 | Mittuniversitetet, Sundsvall, har tilldelats 74 400 kronor av Journalistfonden för vidareutbildning för forskning i journalistik.

Hon ska göra en studie av de virala spridningsmönster som verkar ändra journalistikens villkor. Avsikten är att studera vilket innehåll som engagerar nyhetskonsumenter, vad som får dem att gilla, kommentera och sprida vidare en nyhet, något som kan vara värdefullt för journalistikproducenter inför nutida och framtida utmaningar.

Andreas Mattsson

26 mars, 2015 | Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet, har fått 75 000 kronor av Journalistfonden för vidareutbildning för forskning i journalistik.

Han ska göra en delstudie inom The India Media Project vid Lunds universitet. Syftet med studien är att undersöka vilka utmaningar som journalistiken i Indien står inför i samband med utvecklandet av digitala publiceringskanaler. Resultatet ska bli en avhandlingspromemoria för att möjliggöra fortsatta studier på doktorandnivå.

Anton Glanzelius

26 mars, 2015 | blir ny kanalchef för TV4 Play.

Han kommer att behålla sin roll som biträdande kanaldirektör för TV4-Gruppen, med ansvar för tittaranalys och omvärldsbevakning. Kanaldirektör Mathias Berg tar tills vidare över ansvaret för planeringsverksamheten.

Sidor

 

Journalisten TV

Journalisten på Youtube

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies