Po Tidholm

FOTO: Jonas Walla 13 januari, 2017 | journalist och författare, har utsetts till Årets lantis av tidningen Land.

Han får utmärkelsen med motiveringen: "Journalist och författare som i över 20 år outtröttligt verkat för att sätta landsbygdens problem i strålkastarljuset. I höstas lyckades han med besked. Hans SVT-serie Resten av Sverige fick vissa kommunalråd och ledarskribenter att sätta kaffet i halsen – och startade en het debatt om landsbygdens villkor och framtid." Po Tidholm har bland annat skrivit boken Norrland och gjort TV-serien Resten av landet.
Andra journalister på Lands lista: 3. Karin Jonsson, tidigare ledarskribent på Östersunds-Posten, numera kulturredaktör.16. Katarina Östholm, Undrom, kulturredaktör på Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda. 30. Torbjörn Österholm, Nacka, före detta reporter på Land. 39. Sven Ekberg, journalist, Borgholm. 42. Leif Milling, fotograf, Gimdalen. 57. Niklas Kämpargård, fotograf och journalist, Sölvesborg. 61. Clara Lidström, bloggare och krönikör, Tvärålund. 73. Ann-Marie Rauer, journalist och programledare för Sverige! i SVT, Kristianstad. 76. Bertholof Brännström och Agneta Kellgren Brännström, journalister, Strömbäck. 82. Henrik Kruusval, programledare för Landet runt i SVT, Göteborg.

Karin Pihl

11 januari, 2017 | tilldelas Sture Eskilsson-stipendiet för "sitt nytänkande arbete för frihetliga idéer".

Hon har som samhällskommenterande och opinionsbildande skribent bland annat skrivit för Liberala Nyhetsbyrån, Expressen, Göteborgs-Posten, Upsala Nya Tidning och Liberal Debatt och driver nu senast en humorpodd i Sveriges Radios P3. Stipendiet instiftades av Stiftelsen Fritt Näringsliv/Timbro. Stipendiaten belönas med en resa till USA.

Anna Luuk Priske

11 januari, 2017 | blir ny exekutiv producent och programutvecklingsansvarig på SVT Kultur och Samhälle.

Hon har lång erfarenhet från både public service-TV och den kommersiella TV-världen. Hon är för närvarande biträdande programchef på SVT Kultur och Samhälle och har även arbetat som exekutiv producent. Det senaste året har hon bland annat arbetat med Kristallen-prisade kulturserien Vänligen Lars Lerin och faktaserien Gympaläraren, men även med en rad samhällsserier som Djävulsdansen för SVT. I och med den nya tjänsten lämnar hon personalansvaret på avdelningen för att ägna sig åt programutveckling.

Karin Magnusson

10 januari, 2017 | blir programledare för ett nytt morgonprogram i Sveriges Television.

Hon kommer närmast från Aftonbladet där hon som programledare varit med och byggt upp Aftonbladet TV. Tidigare har hon varit debattchef och kulturchef på tidningen, varit programledare och producent på Sveriges Radio P1 och P3 och programledare för SVTs Kulturnyheterna. Hon tillträder i mars och den nya morgonprogrammet har premiär efter sommaren.

Karin Asmundsson

9 januari, 2017 | Östra Småland, Kalmar, är en av 20 journalister som fått rekreationsstipendium av Journalistförbundet för en vistelse i Riva del Sole.

Övriga stipendiater:
Elin Axelsson, Folkbladet Västerbotten, Umeå
Stefan Bennhage, TTELA, Sjuntorp
Ingrid Borggren, Dagens Nyheter, Stockholm
Patricia Franzén, Jönköpings-Posten, Huskvarna
Bertil Isaksson, SR Norrbotten, Pajala
Andreas Johansson, frilans, Stockholm
Christina Kihlström, Hallands Nyheter, Falkenberg
Cecilia Lönnehed, SVT Göteborg
Christer Nordmark, Värnamo Nyheter
Anette Persson, Nya Wermlands-Tidningen
Elsa Rensfelt, Norrbottens-Kuriren, Luleå
Johanna Saldert, Dagens Industri, Stockholm
Marita Sjöqvist, Hjo Tidning
Anneli Sundbom, Haparandabladet, Luleå
Ove Säverman, frilans, Stockholm
Anna Wallenlind Nuvunga, Tidningen Faktum, Henån
Lars Wallin, Malmö
Kajsa Wedberg, Hem & Hyra, Ljungskile
Mats Österman, Nya Lidköpings-Tidningen, Mariestad

Akseli Valmunen

30 december, 2016 | tilldelas Fotografiskas stipendium Young Nordic Photographer of The Year på 100 000 kronor, egen konstnärlig mentor och separatutställning på Fotografiska.

Motiveringen: ”I kliniskt avskalade bilder lyckas Akseli Valmunen slå an hela etiska känslospektrat från värme och medlidande till de starkaste obehagskänslorna. Att människan börjar leka Gud är ett gammalt ständigt ifrågasatt moraliskt dilemma, som blir än mer aktuell i takt med teknikens framsteg. I närgångna porträtt får Valmunen oss att reflektera över denna frågeställning när avel inte räcker till för att föda det perfekta husdjuret, och kloning istället tar vid. Med ett poetiskt dokumenterande öga betraktar Valmunen sin omvärld, och vi ser med spänning på vart han tar oss i framtiden.”
Han är nyutexaminerad med en Master in Photography från Aalto universitet och arbetar på Helsingin Sanomat. Juryn fastnade för hans serie The Same New Pet, som handlar om forskningsarbetet med kloning på ett laboratorium i Sydkorea. 2015 och 2016 utsågs Valmunen till The Challenger of The Year, Finnish Photojournalism.

Titti Schultz

FOTO: Mattias Ahlm/SR 22 december, 2016 | blir ny programledare för morgonprogrammet i Sveriges Radio P5 STHLM.

Hon började sin radiokarriär inom närradion och gick sedan till Rix FM som nyhetspresentatör 1994. 1998 började hon som programledare på Rix MorronZoo där hon jobbade fram till 2013. Från 2014 till juli 2016 jobbade hon med programmet Vakna med NRJ.

Susanna Baltscheffsky

FOTO: Mattias Ahlm/SR 22 december, 2016 | blir ny producent för Vetenskapsradions internationella miljöprogram Klotet.

Hon var under drygt 15 år Svenska Dagbladets miljö- och klimatreporter. 2012 rekryterades hon till Ny Teknik som redaktionschef och blev därefter tidningens chefredaktör, fram till augusti i år. Under hösten har hon arbetat med redaktionell utveckling vid Nobel Media. Nästa år kommer programmet Klotet att bli dubbelt så långt och fokusera mer på lyssnarnas frågor kring miljö och klimat.

Anders Svensson

20 december, 2016 | blir ny webbredaktör och ansvarig för de digitala plattformarna på Ystads Allehanda.

Han kommer närmast från 24Malmö.se där han varit chefredaktör och ansvarig utgivare. Han har tidigare bland annat varit webbredaktör på SVT samt sportchef på Norrtelje Tidning.

Tomas Lundström

20 december, 2016 | blir redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Småland.

Han kommer närmast från Hallpressen där han ansvarat för koncernens centrala digitala redaktion. Han ersätter Lotta Orstadius.

Sidor

Journalisten-podden

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies