Johanna Lundberg

26 november, 2015 | Bildbyrån, tilldelas Lars-Gunnar Björklunds stora stipendium på 40 000 kronor.

I sin roll som fotograf ska hon följa iransk damfotboll för att ta reda på vilken inverkan idrotten har för jämställdheten och hur fotbollen påverkar den iranska kvinnans självkänsla. "Mångfald är en viktig del av den svenska samhällsdebatten, och en viktig fråga också för Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel. Vi vill vara med och spegla den internationella idrottens strävan efter en mer inkluderande idrott" skriver juryn i sin motivering, och ger stipendiet till Johanna Lundberg "som valt att på plats i Iran försöka belysa hur fotbollen påverkar den iranska kvinnans självkänsla.”
Mindre stipendier om 20 000 kronor vardera gick till:
Björn Oldeen, C More, Stockholm, som ska undersöka NHL-kommentatorers vardag - förberedelser och match.
Simon Jakobsson, Norrbottens-Kuriren, Luleå, som ska undersöka hur Kanada och Usa jobbar för att sätta Nordamerika på skidkartan.
Malin Wahlberg, Aftonbladet, Stockholm, som ska ta reda på skillnaderna mellan basketligorna NBA, NCAA och March Madness när det handlar om spelet, spelarna, publiken och matcharrangemangen.
Max Schüllerqvist, Sveriges Television, Stockholm, som vill ta reda på hur Islands otroliga resultat i EM-kvalen är möjliga.
Utbildnings- och utvecklingsstipendierna delas ut av Svenska sportjournalistförbundet och Svenska spel.

Stiftelsen Expo

26 november, 2015 | tilldelas Fackförbundet STs arbetslivspris.

Stiftelsen, som driver tidskriften Expo och nyhetssajten Expo.se, får priset med motiveringen: "Stiftelsen Expo följer och uppmärksammar uthålligt och med stor kunskap det hot mot det demokratiska samhället som högerextremism och högerpopulism utgör. Sådana rörelser och strömningar utgör också ett direkt hot mot statens anställda. Stiftelsen Expo värnar genom sin granskning och opinionsbildning det öppna, demokratiska samhället och bidrar på så sätt till ett tryggare arbetsliv för de ST-medlemmar som arbetar på statens och medborgarnas uppdrag. Genom sitt arbete mot rasism och antisemitism bidrar de också till ett samhälle och ett arbetsliv där alla är inkluderade och behandlas på lika villkor."

Joel Åsblom

25 november, 2015 | blir ny redaktör för sajten Ekonomit som skriver om it-system ur ett affärsperspektiv.

Han var tidigare journalist på tidningen Computer Sweden.

Veronica Larsson

23 november, 2015 | blir ny redaktör för Aftonbladets magasin Söndag.

Hon har bland annat arbetat på dagens Industri och Svenska Dagbladet som redigerare, redaktionell samordnare och senast som biträdande redaktör för Söndag. Hon efterträder Erika Scott.

Alisa Bosnic

FOTO: Tony Persson 23 november, 2015 | blir ny övergripande chef för Sveriges Radio Uppland, med P4 Uppland och Vetenskapsredaktionen.

Hon har de senaste året varit redaktionschef, nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare för Dalarnas tidningar i Falun. Dessförinnan arbetade hon på VLT i Västerås där hon bland annat var nyhets- och webbchef under fyra år, reportage- och magasinschef samt kulturredaktör. Hon har också en bakgrund som kriminalreporter.

Anna-Stina Atterday

19 november, 2015 | redaktionschef på Veckans Affärer, tilldelas tidningen Resumés pris Guldkrattan.

Hon får priset med motiveringen: "Chefredaktörer kommer och går, kriserna för Veckans Affärer förefaller konstanta. Mitt i allt detta står Anna-Stina Atterday som ett tryggt ankare och en garanti för att tidningen fortfarande kommer ut." Priset, som varje år delas ut till "de hårdast jobbande slitvargarna i mediebranschen" består av 7 500 kronor.

Jack Werner

19 november, 2015 | lämnar Dagens Industri för att bli frilans.

Han har sedan i våras jobbat på DI med projektet DI Digital.Tidigare arbetade han på Metro.

Danijela Komad

19 november, 2015 | och Jens Tärning, Norrköpings Tidningar, har tilldelats ett designpris för formgivning av lokalsidor i European Newspaper Award.

NTs ettårsuppföljning av en granskning av de kriminella gängen prisades. Danijela Komad formgav uppslaget tillsammans med journalisten/tecknaren Jens Tärning. Han har också tilldelats ett pris för illustrationer till en artikel om sömnparalys i NTs bilaga Paus.
 

Gun Stenehall

19 november, 2015 | Norrköpings Tidningar, har tilldelats Publicistklubbens östra krets utmärkelse Årets guldslev.

Hon får utmärkelsen för bevakningen av förändringarna inom äldreomsorgen i Norrköping med motiveringen: "Genom en serie artiklar och envist grävande i kommunala dokument satte Gun Stenehall under våren Norrköpingspolitikernas beslut att lägga ner en dagverksamhet för demenssjuka i Krokek under lupp. Med envishet och engagemang har Gun Stenehall under lång tid orkat följa ett skeende ur flera aspekter genom skickligt journalistiskt vardagsarbete. Resultatet av detta envisa granskande blev att beslutet fick tas tillbaka för vidare utredning."

Aapo Huhta

18 november, 2015 | tilldelas Fotografiskas stipendium Young Nordic Photographer of the Year.

Han är född i Haapajärvi, Finland och valdes av juryn bland annat för "sina minimalistiska dystopiska fotografier från en stad där naturen helt fått ge vika, i stor konkurrens med många ansökningar av hög kvalitet". Vinnaren presenteras i en separatutställning på Fotografiska under sommaren 2016. Han får inför utställningen en mentor i konstnären Linn Fernström.

Sidor

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies