Karolina Skoglund

5 maj, 2015 | är ny nyhetschef på Metro.

Hon har jobbat som reporter på tidningen i 1,5 år och varit tillförordnad nyhetschef vid ett flertal tillfällen.
 

Madelaine Levy

5 maj, 2015 | blir ny litteraturredaktör på Svenska Dagbladet.

Hon har varit kulturskribent i bland annat SvD, Bonniers litterära magasin, Expressen, Aftonbladet och Fokus. Närmast kommer hon från Bon, där hon tidigare var chefredaktör och de senaste åren varit verksam som editor at large samt jobbat med bland annat digital kommunikation och utveckling med London och Stockholm som bas. Hon har tidigare varit med och grundat litteraturtidskriften Mono. På SvD ska hon bland annat utveckla digitala former för tidningens litteraturbevakning.

Anna-Karin Thorstensson

5 maj, 2015 | blir ny digital redaktionschef på Hallpressen.

Det är en nyinrättad tjänst och Anna-Karin Thorstensson, som tidigare var redaktionschef på Corren i Linköping, kommer att leda både digital- och TV-redaktionen. Hon ska också vara involverad i ett antal framtidsprojekt.

Siri Reuterstrand

FOTO: Marie Ullnert 4 maj, 2015 | tilldelas årets Pennskaftspris.

Hon är frilansjournalist, författare och ordförande i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter. Hon får priset "för hennes trägna arbete för en stark kultur- och idédebatt. Hon får priset särskilt för den framgångstrika kampen mot förslaget om slopat tidskriftsstöd". Priset på 10 000 kronor delas ut av Föreningen Pennskaftet, för kvinnliga journalister och fotografer i Västsverige.

Daniel Wåckner

4 maj, 2015 | har tillsvidareanställts som studioreporter på Sveriges Radio Ekot.

Tidigare har han jobbat på Trafikredaktionen på Sveriges Radio, på Aftonbladets radioredaktion och på P4 Sörmland, P4 Gotland och P4 Västernorrland.

Miriam Olsson Jeffery

28 april, 2015 | ska bevaka  tech- och startupscenen i Silicon Valley i San Francisco för Dagens Industris nya sajt Di Digital.

Hon har närmast varit Silicon Valley-korrespondent för Svenska Dagbladet.

Daniela Marquardt

FOTO: Mattias Ahlm/SR 28 april, 2015 | blir utrikeskorrespondent för Sveriges Radio i Berlin.

Efter journalisthögskolan 1990 flyttade hon till Berlin för att som frilans skildra följderna av murens fall och Tysklands återförening. Hon har även arbetat i Ekots utrikesgrupp, som utrikesreporter på TV4 och under de senaste tio åren som programledare, reporter och producent på Konflikt i Sveriges Radio P1.

Hanna Sahlberg

FOTO: Mattias Ahlm/SR 28 april, 2015 | blir Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Peking.

Hon kom till Sveriges Radio Ekot som JMG-praktikant 2005. Hon var frilans från Kina 2005, startade korrespondentkontoret i Peking 2006 och var korrespondent där 2006-2011. Hon är också fortbildare på Uppsala universitet för lärare i kinesiska. Redaktör för antologin Kinesiskan flyttar in - nytt skolspråk i Sverige. Redaktör på Sverigesradio.se.

Kerstin Engstrand

28 april, 2015 | har startat den digitala trädgårdstidningen Rabarber trädgård.

Hon är journalist, fotograf och författare och har gett ut fjorton trädgårdsböcker, bland annat Latmansträdgården och Trädgårdsdesign för alla, den senare har belönats med Svenska publishingpriset. Hon var med och startade TT-Spektras featuresatsning på trädgård i början av 2000-talet.

Ulrika Knutson

27 april, 2015 | frilansande kulturskribent för bland annat P1 och Expressen samt krönikör i Journalisten, är en av fem som nominerats till Poppius journalistskolas och PP Pensions Frilanspriset.

Hon nomineras med motiveringen: ”Ulrika Knutson har i ett kvarts sekel vägt varje ord på guldvåg och alstrat ett flöde av ständigt högkvalitativ kulturjournalistik. Det distinkta språket, fyllt av drastiska och personliga bilder, får extra dimensioner i radio”.
Övriga nominerade:
Christoffer Hjalmarsson, frilansfotograf för bland annat Expressen med motiveringen: ”Christoffer Hjalmarsson gör många profilerade utlandsreportage och hans arbetssätt kännetecknas av stor målmedvetenhet och oräddhet. Dessa egenskaper gör att han befinner sig där de extraordinära bilderna kan tas”.
Jenny Küttim, frilansande researcher och journalist, med motiveringen: ”Frilansjournalisten Jenny Küttim är en skicklig och noggrann researcher med briljant förmåga att göra högklassig journalistik av stora mängder information. Utan hennes arbete hade Quick-skandalen inte blivit vad den blev”.
Jenny Nordberg, frilansjournalist, arbetar för bland andra Svenska Dagbladet och New York Times, med motiveringen: ”New York-baserade frilansjournalisten Jenny Nordberg har gjort världssuccé med boken ’De förklädda flickorna i Kabul’. Det är ytterligare bevis för att hon har en av Sveriges vassaste pennor”.
Nils Resare, frilansjournalist, arbetar för bland andra Fokus, med motiveringen: ”Nils Resare har med beundransvärd konsekvens och energi nagelfarit såväl den internationella vapenhandeln som svensk biståndspolitik sedan 1990-talet”.
Vinnaren av Frilanspriset får ett dagsarvode enligt Journalistförbundets rekommendation: 7 800 kronor. Vinnaren tillkännages under Frilansdagen den 7 maj i Stockholm.

Sidor

 

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies