Gå direkt till textinnehållet

Vi måste hjälpas åt att minska riskerna

För andra gången har FOJO genomfört en säkerhetskurs för journalister som rapporterar från konfliktområden, de flesta frilansar. 16 professionella journalister som förbereder sig på det värsta.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Ena dagen tränade deltagarna första hjälpen inklusive att lägga tryckförband. Nästa dag tränades de i hur man beter sig vid en eventuell gisslansituation. Kursen genomfördes i samarbete med Röda Korset, Reportrar utan gränser och Försvaret. Alla vet hur viktigt det är att vara förberedd. Niclas Hammarström gick kursen förra året.

Det blir allt farligare för journalister att arbeta i konfliktområden. Många redaktioner slimmar sina utrikesredaktioner och stoppar fast anställda från att åka ut till de allra farligaste områdena. Journalistik handlar om att ta reda på vad som händer. Titta och lyssna. Vara vittne. Rapportera.

De 16 deltagarna på säkerhetskursen är alla erfarna journalister som är väl medvetna om att det handlar om att försöka förbereda sig så mycket som möjligt. De gör det för att journalistiken aldrig kan tystas, som Martin Schibbye sammanfattade det när han föreläste på kursen.

Alla redaktioner vill ha unikt material. Det är en självklarhet, men det är få redaktioner som betalar vettigt för det.  Arvodet täcker möjligen omkostnader som resa och logi men knappast försäkring och livvakt på plats; ja, det behövs ibland. I stället verkar det som att redaktioner försöker två sina händer genom att inte beställa något i förväg för att undvika ansvar om det går illa.

I stället för att föra en seriös diskussion verkar hyckleriet borra ner sig. Det finns redaktioner som bestämt att inte köpa in material från områden man anser för farliga, men man kan tänka sig att intervjua journalisterna som varit där i stället för att köpa deras material. Hur känns det – intervjuer som de inte får ersättning för.

Det är svåra avväganden. Men det går inte att sitta hemma på redaktionerna och hitta förenklade lösningar. Låt oss i stället hjälpas åt och föra en seriös dialog. Vi är många som har erfarenhet från att arbeta i konfliktområden. Är det dags att samlas till en gemensam konferens? Idealiskt vore om en rad intressenter ginge samman för att skapa en fond ur vilken frilansar kan söka bidrag för dyra kostnader som försäkringar, livvakter, skyddsvästar etc. Vi måste hjälpas åt att minska riskerna.
Nina Hjelmgren
Kursledare Fojo
Med erfarenhet som frilans i bland annat Afghanistan
Lars Gunnar Erlandsson
Tidigare korrespondent för Sveriges Radio, bland annat i Mellanöstern
Styrelseledamot i Reportrar utan gränser

 

 

Fler avsnitt
Fler videos