Gå direkt till textinnehållet

Vi hoppas Medierna lär av GRNs beslut

Medierna är ett av Sveriges viktigaste granskande program. Det ställer också krav på hög professionell integritet och att man själv avhåller sig från kampanjjournalistik. Inte minst bör man avhålla sig från tillspetsad rapportering som bidrar till att underminera förtroendet för andra samhällsaktörer.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Som en oberoende tankesmedja välkomnar vi alltid och värnar om opartisk och kritiskt granskande journalistik, det stöder vår sak. Det medborgerliga förtroendet för journalistikens oberoende innebär bättre rapportering om de samhällsproblem som vi vill diskutera och lösa.

Under många år har Medierna gett ett viktigt bidrag till svensk journalistik genom att ifrågasätta slentrianmässig, slarvig eller vinklad rapportering. Jag hoppas man ska göra det under många år än.

Men ibland blir det fel. När Medierna i våras ifrågasatte rapportering av undersökningar blev vi på stiftelsen Tryggare Sverige ett av de exempel man gjorde ett stort nummer av. Kritiken riktades inte heller bara mot de medier som publicerade undersökningen, utan blev även ett hårt angrepp på Tryggare Sverige som organisation, där vår heder kom att ifrågasättas.

Annons Annons

Självklart ska vi tåla hård granskning – och det gör vi – men lika självklart är att vi bör få möjlighet att bemöta anklagelser, inte minst då de går ut på att vi skulle agera ohederligt och ha en dold agenda.

Vi framförde det till Sveriges Radio i våras, men utan att få gehör. Det var därför med ett beklagande vi anmälde Medierna till Granskningsnämnden, som nyligen konstaterade att programmet bröt mot kravet på opartiskhet. Dessutom menade Granskningsnämnden att vi borde ha fått möjlighet till genmäle på de påstående som gjordes i inslaget. Även i det sakliga innehållet konstaterade Granskningsnämnden att det brustit i förhållande till kravet på saklighet, även om nämnden menar att bristerna inte var så betydande att de stred mot kravet.

I sak är det inget märkligt. Det är lätt hänt, men det måste också finnas en beredskap att ompröva sina beslut, snarare än att tjurskalligt hålla fast vid den egna versionen. För en redaktion vars idé är att finna sådana brister hos andra måste kravet naturligtvis ställas högt om inte till och med ännu högre än för andra.

Vi som oberoende tankesmedja strävar alltid efter att bli bättre på att formulera och presentera resultat från forskningsrapporter och kartläggningar. All kritik och återkoppling på hur det kan göras bättre är välkommet. Detta är en ständig process för oss, precis som det är för de journalister som tar del av undersökningarna. Men att något kan göras bättre kan knappast utgöra grunden för formuleringar som ”domptera” eller ”rekord i manipulering” i en granskning.

Återigen: Medierna fyller en viktig funktion och det smärtar oss att vi såg oss tvungna att anmäla inslaget till Granskningsnämnden. Ett program som Medierna får inte ens misstänkas för att driva kampanjjournalistik vilket är precis vad vi uppfattade detta som. Vår förhoppning är dock att detta utfall ger en långsiktigt bättre hantering av undersökningar, såväl när det gäller rapportering som kritik kring dem. Och vi hoppas att Medierna nästa gång låter de som blir utsatta för kritik komma till svars direkt. Det hade varit bättre för oss alla.

                                                                   Magnus Lindgren
                                                                   Generalsekreterare
                                                                   Stiftelsen Tryggare Sverige

Fler avsnitt
Fler videos