Gå direkt till textinnehållet

Vi är inte döda

I Journalisten (1/09) dödförklaras lite förhastat en hel yrkeskår. I ingressen till artikeln "Talsyntes tar snart över" slås det fast att " Om fem år kan en hel yrkesgrupp vara borta: taltidningsredaktörerna."

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Läsaren får vidare veta att landets taltidningsredaktörer redigerar morgondagens dagstidning till en inläst version, som skickas till prenumeranterna via radionätet. Samt att verksamheten hotas av indragna statliga bidrag.

Men, hör och häpna: det finns fler sorters taltidningar än de som beskrivs i artikeln! Och alltså taltidningsredaktörer som inte alls hotas av undergång. Över hela Sverige finns det nämligen taltidningar med redaktioner, som inte sitter och klipper ur morgontidningen. Likt de flesta andra tidningar gör vi i stället våra egna inslag. Eftersom vi inte säljs på Pressbyrån är det många som inte känner till oss, även bland våra journalistkolleger. Men vi finns!
Även vår sorts taltidning görs för den som vill läsa med öronen. Det låter som det brukar göra på radio, med telegram, telefonare och reportage gjorda med micken i hand. Vi kommer ut på cd, kassett, via hemsidor eller podsändningar. Taltidningarna är sins emellan olika och inslagen kan förstås handla om vad som helst. Men gemensamma nämnare finns: de flesta av våra läsare är synskadade och har ett behov av information som är större än och olikt andras.
Därför gör vi det ingen annan gör. Vi berättar om sådant som många tycker är självklarheter, men som kan vara svårt eller omöjligt att ta reda på för den som inte ser. Till exempel genom att beskriva utseendet på USAs nya president, den nya tågstationen eller vårens klädmode. För att bara nämna något.
Det finns alltså (minst) två helt olika sorters taltidning, som inte ska blandas ihop. Här på vår redaktion brukar vi kalla dagstidningarnas inlästa variant för radiotidning, just för att hålla isär begreppen. Det vore trevligt om fler lärde sig skillnaden. Om Journalisten eller någon annan fortfarande tvivlar på vår existens, eller är nyfiken på hur en taltidning arbetar: välkomna på ett besök! Vi finns som sagt över hela landet. Den som inte vill lämna Stockholm har ändå att välja på: Läns- och Riksnytt och På tal om Stockholm hör till de större.

Mats Sundling

Annons Annons

reporter och redaktör på Skånes Taltidning och ordförande för Taltidningsproducenternas Förening, TTF.

Fler avsnitt
Fler videos