Gå direkt till textinnehållet

Vad stoppar journalister från att göra sitt jobb?

Förra året beslutade regeringen att det ska byggas en ny industri i Sverige. Det finns inte någon efterfrågan på det som ska produceras och teknik som ska leverera fungerar inte, vilket gör produktionen nyckfull.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

De nya industrianläggningarna kommer att kosta svenskarna 300 miljarder, förmodligen 600 miljarder eller kanske till och med 900 miljarder i extra skatter. Ingen vet för industriplanen saknar riktlinjer och begränsningar. Det är vilda västern därute.

Det gäller att vara först om man ska tjäna pengar, den som är sist in är torsk. Det vet de privata bolagen som ska tjäna pengar på bidragen. En sådan här affärsmodell fungerar givetvis inte långsiktigt. Bubblan kommer att spricka. Men det är trots allt bara pengar som vi svenskar förlorar på något som inte behövs och som inte fungerar.

Fakta och bevis finns som bekräftar ovanstående påståenden. Värre är dock att de nya industrierna innebär stora ingrepp i naturen. De ska nämligen ligga i den svenska landsbygden och på flera håll i natursköna områden där det bor människor. Här är prislappen inte ens mätbar i pengar. Här handlar det om ökade koldioxidutsläpp och bestående skador i unika kulturmiljöer och våra svenska fjäll när vägar ska byggas för att ge utrymmer för den nya industrins monstruösa teknik som inte fungerar i kallt klimat.  

Annons Annons

På nära håll har jag följt hur dessa industrier planeras och drivs fram i högt tempo av politiker, många med egna privata affärsintressen i den bransch som nu ska tankas med bidrag. Här finns också privata bolag som gör allt för att sprida lögner och osanningar om det som händer, som också gör allt för att tysta kritikerna och manipulera lokala politiker och journalister. Den nya branschen har en effektiv lobbyorganisation på plats, på hemsidan framgår det att deras syfte primärt är att påverka politiker och journalister så att de statliga subventionerna blir så stora som möjligt till den nya industrin.

Man kan lugnt säga att lobbyisterna hittills lyckats bra. Om alla ansökningar som redan finns för en utbyggnad av den nya industrin tillåts så kommer flera hundratusen svenskar att få se sina livsbetingelser total förstöras. Ingen svensk kommer att gå skadelös ur regeringens nya affärsrörelse som bygger på bidrag och subventioner som ska betalas av svenskarna. Våra pengar går till en produktionsapparat som saknar fungerande teknik och till spekulativa bolag som ser en möjlighet att tjäna pengar på bidrag. Sämre affärsidé går inte att hitta.

Jag var med i Debatt på SVT och med de reaktioner som jag fått från tittare efter sändningen så inser jag att människor runt om i Sverige är förtvivlade och panikslagna över det som händer.  Människor ligger sömnlösa. De demokratiska principerna är fullständigt satta ur spel i kommunerna, den nya branschen styrs av en stark lobbyorganisation, politiker med snäva ekonomiska intressen och privata bolag som ska tjäna pengar på bidragen.

I detta sitter den vanliga människan i kläm. Tydligare kan knappast en David mot Goliat kamp bli, något som vi journalister normalt sett gillar att spegla. Men när det gäller den här frågan är det tyst. Nästan knäpptyst. Förvånansvärt och märkligt. Inte ett enda samhällsprogram, inte ett enda djuplodade debattprogram har granskat metoderna i den nya industrin eller lyft problemen som den medför. Att granska och spegla de politiska besluten och effekterna av dessa, både ekonomiskt och för individen tillhör journalistens arbetsuppgift. Men uppenbarligen undantas vissa ämnen.  Uppdrag granskning på SVT har resurserna och det ingår i public service uppdraget att sakligt och faktamässigt granska stora samhällsförändringar som skadar ekonomin, miljön och människors hälsa.

I vindkraftsfrågan är de helt tysta.

Jag vet att redaktionen inte missat frågan. Uppdrag gransknings redaktion har redan fått mängder av samtal och mejl från oroliga och förtvivlade människor, som vill berätta om vad de utsätts för. Vinklarna saknas inte och avslöjandena kan bli hur många som helst. Men något hindrar er? Är det möjligen så att sanningen om vindkraften är för obehaglig? Eller inte politiskt korrekt? För den journalist som sätter sig in i ämnet är bluffen uppenbar, jag har själv gjort resan. Eftersom jag är en sanningssökande journalist vill jag givetvis veta varför riksmedier och public service inte granskar vindkraftsutbyggnaden.

Mejla mig och berätta vad det är som stoppar er från att göra ert jobb i den här frågan, jag utlovar källskydd.   

Fler avsnitt
Fler videos