Gå direkt till textinnehållet

Vad ska Sverige kämpa för?

Fallet med de fängslade journalisterna i Etiopien handlar inte om personpolitiskt käbbel eller om vad UD kan göra för vilsekomna semesterturister. Det handlar om rätten – och plikten – att söka sanningen.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Vi är en brokig skara som samlas på Södermalmstorg i Stockholm och på Kungsportsplatsen i Göteborg under parollen ”Frige Johan och Martin”. Journalister och engagerad allmänhet, släkt och vänner, exiletiopier och flyktingar från Ogaden, Reportrar utan gränser, Journalistförbundet, Svenska PEN och Publicistklubben.

Demonstrationsdagen har föregåtts av en hektisk vecka. Vänner och kollegor till Johan Persson och Martin Schibbye, de två svenska journalisterna som sitter fängslade i Etiopien, har gått samman för att fästa medias och regeringens uppmärksamhet på fallet. Den tysta diplomatin är lika tyst som vanligt. Ingen vet vad som försiggår, men tiden tickar, den etiopiska rättegången närmar sig, och med fallet Dawit Isaac i färskt minne känner vi alla att snart kan det vara för sent.

Vi är ett löst sammansatt nätverk utspritt över landet. På några korta dagar har vi kontaktat varandra, enats om en handlingsplan, fått med oss flera tunga organisationer, informerat media, skapat en hemsida, affischerat i tre städer och spritt budskapet bland alla vi känner. Uppmärksamma Johan och Martin NU. Sedan kan det vara för sent.

Johan och Martins fall handlar inte om personpolitiskt käbbel eller om vad UD kan göra för vilsekomna semesterturister. Det handlar inte heller om huruvida Sveriges regering borde införa karantänsregler som skydd mot onödiga jävsmisstankar.

Johan och Martins fall handlar om vad Sverige ska representera, om vilka värden vi vill kämpa för. När människor mördas, torteras och våldtas på en plats som avskärmats från omvärlden för att ingen ska se. När brott mot mänskliga rättigheter tycks ske regelmässigt på samma ställe som internationella oljebolag verkar. När journalister med fara för livet reser dit för att fråga och undersöka. På vilken sida står Sverige då?

Vi som samlas i Stockholm och Göteborg på fredagskvällen vet vad vi önskar. Vi önskar att Sverige stod på sanningens sida. Sanningen om övergreppen mot civila, sanningen om de internationella bolagens eventuella ansvar, den sanning som Johan och Martin reste för att finna.

Johan och Martins fall handlar om rätten – och plikten – att söka sanningen. Det är vad vi önskar att Sverige skulle kämpa för.

 

                                                                                                           Anne Markowski

Fler avsnitt
Fler videos