Gå direkt till textinnehållet

Tabu prata om villkoren för medlemskap

En krönika stoppas av Journalistens chefredaktör eftersom den strider mot chefredaktörens åsikter. Ska vi kanske kräva chefredaktörens avgång och så är problemen ur världen?

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det är lättare att hitta en syndabock i stället för att gå till botten med problemet och fråga sig om detta är ett systemfel. Hur kan en chefredaktör på Journalistförbundets egen tidning uppfatta att det är tabubelagt att diskutera journalistens roll och hur skulle det kunna vara skadligt att ha olika uppfattningar i frågan?

Vi tror att chefredaktörens inställning är en konsekvens av ett systemfel som återfinns inom hela Journalistförbundet. Journalistförbundets ordförande har i programmet Medierna uttalat att hon har fullt förtroende för chefredaktören eftersom hon har följt tidningens policy. Detta vittnar om att tidningen är en självständig tidning. Bra så. Men det måste finnas andra krav att ställa på en tidning än att den håller sig till en policy. Precis som vi vill att andra tidningar ska uppföra sig, så, fast ännu bättre, ska vår egen tidning uppföra sig. Men det är tabu att diskutera förändringar av journalistens roll och förbundets roll. Den "rätta" hållningen är att förändringen som sker tycker vi i förbundet inte om. Vi pratar därför inte heller om förändringarna, vi erkänner dem inte och vi förändras inte.

Annons Annons

Ett exempel där det blir tydligt är i den utredning om medlemskapets kriterier som den förra kongressen beslutade om. Svåra frågor om hur till exempel unga frilansar som tjänar för lite för att bli medlemmar (provmedlemskap och förlängt studerandemedlemskap föreslogs) togs till utredningen. Dit fördes även frågan om att bli ett bredare medieförbund. Efter tre år kom resultatet. En tunn produkt vars slutsats var att inget kunde eller borde förändras. Som av en lycklig slump tyckte också alla remissvar utom ett att det var bra så. Utredningen slår fast att regler i form av stadgar och praxis ska utformas så att medlemskriterierna förändras i takt med yrkesrollen och villkoren i branschen.

Vilken tur då att förbundet har en chefredaktör och därmed en tidning som inte erkänner att journalistrollen förändras, som avfärdar hela debatten som märklig. För på detta sätt kan förbundet leva kvar i att allt är väl. Inga förändringar sker och saker är bra som de är.

Vi som ser att de unga inte kan vara med för att våra kriterier inte passar in på deras villkor, vi ropar i mörkret. Det står en elefant i rummet och den som talar om den blir tillrättavisad med maktmedel. Men vi är ihärdiga – vi kommer att fortsätta ropa i mörkret, och en dag så tänds lampan.

Frilans Riks styrelse

 

Svar 1: Frilans Riks är besviket över att deras förslag om provmedlemskap i förbundet och slopad inkomstgräns för medlemmar inte fått gehör i det förslag till organisation som förbundsstyrelsen kommer att lägga till kongressen. Det är alldeles korrekt att övriga förbundsled som svarade på remissen i stort instämde med det lagda förslaget.

Förslaget innebär i korthet att Journalistförbundet ska fortsätta att vara ett fack- och yrkesförbund för yrkesverksamma journalister och med en självklar anpassning till yrkets förändring i takt med medieutvecklingen. Det är inte korrekt att förbundsstyrelsen inte lyssnar på Frilans Riks. Just Frilans Riks har faktiskt en direkt kontakt med styrelsen och kansliet, via de regelbundna kanslisamtalen, som andra distrikt saknar.

Det betyder inte att förbundsstyrelsen gapar och sväljer alla förslag från Frilans Riks eller från andra förbundsled heller. Förbundsstyrelsens uppgift är att i alla sina beslut se till hela förbundets bästa.

Frilans Riks har alla möjligheter att på förbundets kongress i maj argumentera för sina förslag och försöka övertyga övriga kongressledamöter om att de förslagen är de rätta.

Agneta Lindblom Hulthén
ordförande, Journalistförbundet

 

 

Svar 2: 27 längre och kortare inlägg har publicerats på Journalisten.se i ämnet journalistrollen. En sammanfattning av dessa och andra debattörers åsikter presenterades på Mediedebattsidan i förra numret av Journalisten. Dessutom publicerades en text av Anders Mildner på debattsidorna.

Frågan om den framtida journalistrollen är oerhört viktig. Den kan kopplas ihop inte bara med sociala medier och den tekniska utvecklingen, utan också med osäkra anställningar och finansiering av medierna. Vi fortsätter bevaka den.

Helena Giertta
chefredaktör, Journalisten

Fler avsnitt
Fler videos