Gå direkt till textinnehållet

SVTs programutbud ska spegla hela landet

För en månad sedan var det juryomröstning i melodifestivalen. Den person som representerade Falun var "faluprofilen" Annika Lantz, Clas Elfsberg visade sig vara välkänd "luleåprofil" och André Pops representerade av någon anledning Norrköping och så vidare.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Programprofiler från Sveriges Television i Stockholm fick representera hela landet. Något alternativ finns inte, för på SVT finns det inte längre någon bra återväxt av nya regionala programprofiler och TV-program.

Juryomröstningen blev en tydlig demonstration av hur Sveriges Television misslyckats med att vara just hela Sveriges Television. Och nu ska det bli ännu värre om SVT-ledningen får som den vill. För nu försvinner även produktionen av riksprogram i Norrköping och det blir bara storstäderna som får synas i SVTs riksprogram.

I sändningsavtalet med staten står bland annat att SVTs programutbud ska spegla förhållanden i hela landet och att det ska var en decentraliserad organisation. 55 procent av programproduktionen ska göras utanför Stockholm står det också i avtalet. Det tänker alltså SVT uppfylla genom att flytta all TV-produktion, nyheterna undantaget, till storstäderna Göteborg och Malmö, och alibit i norr, Umeå.

Här i Norrköping står vi för många populära varumärken och titlar som drar miljonpublik: Toppform, Fråga Doktorn, Sixties och Hjärnstorm till exempel. Produktionsläget är bättre än någonsin och någon arbetsbrist är det inte tal om här. TV-huset i Norrköping är mycket trångbott just nu.

Medarbetarna rör sig med lätthet mellan olika genrer såsom vetenskap, livsstil och barnprogram. Enheten SVT Mellan, där Norrköping ingår, har varit erkänt duktiga på att anamma nya kostnadseffektivare produktionssätt under de senaste åren. Plus att vi här har varit relativt duktiga på att hålla vår budget. Ska det inte löna sig att jobba kostnadseffektiv, när det är pengar företaget ska spara?

Att SVT nu tar ännu ett steg mot att bli storstads-TV är djupt olyckligt och oklokt. Vi tappar ett konkurrensmedel gentemot våra kommersiella konkurrenter, som har sin produktion koncentrerad till storstäderna, främst Stockholm. Vi kan redan idag se att programmen blivit mer likartade och fått en viss "smart storstadslook". Både medverkande och personal är personer som lever i storstadsområdena. Några unga arvtagare till de gamla populära regionala profilerna Ragnar Dahlberg, Bengt Alsterlind och Ernst Kirschsteiger verkar långt borta.

För tre år sedan blev Luleå, Sundsvall, Örebro, Karlstad, Falun och Växjö av med i stort sett all riksprogramproduktion. Orsaken då var att kostnaderna för SVT ökade med fyra-fem procent per år, medan intäkterna bara ökade med två procent. Nu hörs samma argument igen och programproduktionen i Norrköping får stryka på foten. Förra sparplanen höll alltså i tre år. Nu undrar vi hur långsiktigt detta är som besparingsmetod? Vilken ort läggs ner om ytterligare tre år? Umeå, Malmö eller kanske Göteborg?

Produktionssätten för att göra TV i dag har blivit enklare. Det räcker med foto, ljud och en mindre laptopredigering för att göra både nyheter och program. Det görs i dag program med mindre avancerad teknik än vad vi har inom nyhetsverksamheten. Så om foto och redigering är för avancerad teknik så är frågan om SVT överhuvudtaget har råd att göra TV i framtiden?

Nu ödelägger SVT ännu en TV-arbetsmarknad ute i landet, den runt Norrköping och Linköping. I storstäderna hamnar nu både SVTs egen programproduktion, plus den produktion som görs av externa produktionsbolag, som huvudsakligen ligger i storstadsområdena. Att SVT på det här sättet bidrar till att snedvrida arbetsmarknaden mellan stad och land är oerhört tveksamt ur demokratisk synpunkt och rimmar illa med avtalet. SVT borde i stället anlita externa produktionsbolag i storstadsområdena och göra mer egen TV ute i landet där arbetsmarknaden är sämre, kostnadsläget, löner och hyror, förmodligen är lägre. Om det nu var pengar som skulle sparas?

Det är viktigt med public service tycker vi. Men tittarna ska också känna att den speglar hela landet och att licenspengarna går till hela landet och inte bara gynnar redan gynnade storstadsområden. Just nu pågår en utredning om public service framtid. Då är det olyckligt att vår egen ledning ger public service-kritikerna argument – att Sveriges Television inte sköter sitt uppdrag tillräckligt bra – nämligen att vara hela Sveriges Television.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos