Gå direkt till textinnehållet

Replik: Jag vill öka ­öppenheten i EU

Det gläder mig att Staffan Dahllöf ser så positivt på kommissionens förslag till förbättrade regler om allmänhetens tillgång till handlingar (Journalisten 15/08). Men låt mig kort klargöra ett par punkter i det han själv kallar ”en illvillig tolkning”.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

För det första kravet på registrering. Innebär det att ”dokument relativt smärtfritt kan definieras som icke-existerande”? Nej, långt ifrån!

Förordningen definierar dokument som en handling som är upprättad och formellt sänd till en eller flera mottagare ”eller på annat sätt registrerad, eller mottagen av en institution”. Det är med andra ord väldigt nära Tryckfrihetsförord­ningens bestämmelser. Lägg därtill kommissionens interna regler om registrering, så inser man att Staffan Dahllöfs tolkning är just så ”illvillig” som han själv säger. Den är långt ifrån hur vardagen och verkligheten ser ut.

För det andra undantaget för inlagor i rättsliga processer och vissa handlingar i exempelvis konkurrensärenden. Är det ett nytt ”rullgardinsläge” som Staffan Dahllöf påstår? Nej, inte heller här håller jag med. Förslaget ger större juridisk tydlighet men det kommer inte att leda till att färre handlingar blir tillgängliga för medborgarna. Vad gäller konkurrensärenden antar jag att en del advokater, lobbyister och företag kanske blir besvikna, men det har jag inte speciellt svårt att leva med. Jag tycker att allmänhetens tillgång till handlingar är viktigare än proffsens möjlighet att tjäna pengar åt sina klienter.

Annons Annons

EUs institutioner är i dag öppnare än någonsin tidigare och förfrågningarna från allmänheten ökar stadigt. Men arbetet är långtifrån avslutat. Vad kommissionen föreslår är bland annat att fler EU-beslut skall publiceras snabbare, tydligare register och svårare för medlemsländerna att blockera handlingars offentlighet. Jag vill öka öppenhet och insyn. Det ger förbättrad trovärdighet och legitimitet. Nu är det upp till Europaparlamentet och medlemsländerna att komma överens om hur man ställer sig till kommissionens förslag.

Fler avsnitt
Fler videos