Gå direkt till textinnehållet

Okunnigt när Manning kom ut som kvinna

När Chelsea (tidigare Bradley) Manning i ett uttalande den 22 augusti bekräftade att hon är transperson och kvinna blev det tydligt att medvetenheten om transfrågor inte var tillräcklig på svenska redaktioner.  

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

SvD:s Tobias Brandel skrev ”När transsexuella medverkar i massmedier är policyn, i alla fall i svenska medier, att låta dem själva bestämma hur de ska omnämnas. Som reporter frågar jag vad vederbörande vill bli kallad – hon, han eller kanske hen. Och respekterar det”. Ändå använde såväl SvD som DN, Expressen och SVT manliga pronomen i nyhetsrapporteringen om Manning.

SVT.se publicerade till en början en respektlös ordvits som samtidigt spreds via Twitter. Senare bad SVT om ursäkt för detta.
Niklas Svensson, politisk reporter på Expressen, ifrågasatte på Twitter att Manning ens var transperson och spekulerade i om det bara var ett sätt att få komma till ett kvinnofängelse. Han tog senare tillbaka kommentaren.

På flera håll förekom formuleringar där man rörde ihop upplevt kön, biologiskt/kroppsligt kön och juridiskt kön. Manning vill inte ”bli kvinna” eller ”byta kön”; hon upplever att hon redan är kvinna, hon vill genomgå könskorrigerande behandling för att hennes kropp bättre ska stämma överens med hennes upplevda kön och så vill hon förstås att hennes upplevda kön erkänns juridiskt (vilket man möjligen kan kalla ett könsbyte: när könet byts ut i folkbokföringsregistren).

Annons Annons

Som journalist har man en maktposition. Allmänheten använder tidningar, radio och tv som kunskapskällor och därför är det viktigt att allt som skrivs och sägs är korrekt. Om en journalist använder manligt pronomen om en transperson som uttalat att hon är kvinna är det inte bara respektlöst mot den enskilda personen. Det är också ett ställningstagande för dem som vägrar att använda transpersoners rätta pronomen och försämrar därmed situationen för en redan utsatt grupp. Dessutom distanserar redaktionen sig från alla läsare/tittare/lyssnare som är transpersoner, är vänner till transpersoner, känner solidaritet med transpersoner eller är insatta i hbtq-frågor.

Jag var i kontakt med flera journalister under kvällen och fick uppfattningen att de flesta tyckte att frågan var viktig och var beredda att gå över till kvinnligt pronomen i framtida artiklar om Manning. Jag hoppas att journalister också tar tillfället i akt att läsa på om transfrågor och hbtq-frågor, för att höja kunskapsnivån på redaktionerna.

PM
reporter och redigerare
(Skribenten har bett att få vara anonym men namnet är känt av redaktionen)

SVT har sedan reaktionerna uttalat att de respekterar individens rätt att själv få definiera sig som man eller kvinna. Se här

 

Fler avsnitt
Fler videos