Gå direkt till textinnehållet

Metodfel i Scoops granskning av grävarlöner

Tidigare i veckan presenterade magasinet Scoop en viktig granskning. I texten menade man att kvinnliga grävare i genomsnitt tjänar nästan 50 000 kronor mindre om året än manliga. Nyheten gav snabbt stort eko och citerades ibland annat av kvällstidningarna, Dagens Media och Resumé. Men det finns ett problem.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Många självklara grävare saknas. Till exempel Inger Atterstam som samma tidning för några månader sedan utsett till en av landets främsta grävare, och dessutom var nominerad till Guldspaden förra året. En annan självklar grävare som saknas är Emma Johansson, flerfaldigt belönad och sedan flera år i styrelsen för Föreningen grävande journalister. Man kan inte utge sig för att ha ”hela listan” om man inte har det.

Undersökningen följer inte ens grundläggande krav för en undersökning. Man har luddiga urvalskriterier, äpplen jämförs med päron och även direkt felaktiga uppgifter finns med. En fråga som jämlikhet och lika lön för lika arbete är för viktig för att slarvas bort med dålig undersökningsmetod. Jag anser att det är ett problem när ett magasin som ges ut av Föreningen grävande journalister presenterar en undersökning med ett flertal metodfel. Men det är nästan ännu värre när övriga medier publicerar undersökningen utan att bilda sig en egen uppfattning om materialet. För om man gjort det, skulle inte nyheten ha publicerats.

Det känns ironiskt att jag senast förra veckan höll föredrag på uppdrag av Föreningen grävande journalister om bland annat hur man som journalist värderar urvalsundersökningar, och nu får bevis på att den kunskapen verkligen verkar behövas ute på vissa redaktioner.

Det är bara för mig att erkänna – anledningen till att jag började titta på metoden för undersökningen är helt egoistisk. Jag räknar mig själv som grävande journalist, och jag blev därför förvånad över att inte finnas med på en lista som presenteras så som varandes ”hela listan” på landets grävande journalister.

Därför började jag leta efter uppgifter om hur urvalet gjorts. Det kanske fanns en helt rimlig förklaring till att jag inte finns med? Men jag hittade inga urvalskriterier.  Jag har försökt få svar av redaktören för Scoop om hur man valt ut vilka grävare som kvalificerat sig för listan, utan att få svar. I stället har jag fått nöja mig med svepande formuleringar på Facebook och de luddiga formuleringarna som finns i artikeln.

Kritik mot urvalet och metoden kommenteras med att kritikerna i stället borde se bortom urvalet och i stället se strukturen. Men det är just det som är problemet, att om inte urvalet är korrekt finns det risk för att strukturerna man ser inte speglar verkligheten. Att ett magasin som sysslar just med undersökande journalistik inte ser det är anmärkningsvärt.

Ytterligare några metodfel som lyfts fram av uppmärksamma kollegor är svårigheten att jämföra lönerna mellan frilansar och anställda bara genom att mäta taxerad förvärvsinkomst, och utan att titta på om frilansarna driver sin verksamhet i företagsform. En snabb koll ger flera enskilda firmor hos frilansar som i Scoops sammanställning har förvånande låg taxerad förvärvsinkomst.

Till exempel Terje Carlsson, ordförande i FGJ, listans enda nolltaxerare 2012. Hans enskilda firma hade en omsättning på ett par hundratusen, enligt Allabolag.se. En av landets mest meriterade grävare, Gellert Tamas står som låginkomsttagare i Scoops sammanställning. Men han har ett nystartat aktiebolag och även en enskild firma med en omsättning på upp till en halv miljon enligt Allabolag.se. Fredrik Laurin har en enskild firma med en omsättning på ett par miljoner enligt samma källa. Avdrag och inkomster räknas på olika sätt för anställda och frilansar med eget företag, vilket gör att det är svårt att jämföra inkomsterna.

Dessutom verkar vissa av de angivna arbetsplatserna inte stämma med verkligheten. Ett exempel är Matilda Uusijärvi Ek som anges som frilans, trots att hon det ena av de två granskade åren inte ens jobbade med journalistisk verksamhet, och det andra var hon fast anställd. Och med sådana fel blir det omöjligt att göra en relevant och korrekt jämförelse mellan grupperna anställda och gruppen frilansar.

Slutligen vill jag poängtera att jag TROR att andemeningen i undersökningen är korrekt. Kvinnor tjänar sämre än män och frilansar sämre än anställda. Men om man går in för att ta fram fakta – att gå från ”tro” till att ”veta” – då krävs det en genomtänkt metod, så att det man presenterar som fakta faktiskt är sant.

Det är synd att Scoop inte kan redovisa att det gjordes i denna viktiga fråga.

Sandra Foresti
universitetsadjunkt i journalistik med inriktning på research och undersökande journalistik vid JMG, Göteborgs universitet


Saknade grävare

För att inte enbart kritisera gjorde jag en alternativ lista på grävare utifrån följande kriterier. Inkomstuppgifterna tog jag dock inte fram. Urvalet hade kunnat göras bättre till exempel genom att kontakta de större mediehusen och fråga om dedikerade grävare

Det finns säkert kriterier som funkar bättre än de jag angett, men fördelen mellan denna lista och Scoops är att jag enkelt kan förstå varför jag inte är med.

• Vinnare, nominerad eller hedersomnämnande av Guldspaden de senaste tre åren

• Vinnare eller nominerad till ”Årets avslöjande” i Stora Journalistpriset

• Styrelseuppdrag i Föreningen grävande journalister enligt årsmötesprotokoll de senaste tre åren

• Scoops lista över landets 25 bästa grävare från hösten 2013

• Större mediers grävgrupper (identifierade genom sökningar på företagets hemsida)
– Aftonbladet
– Expressen
– Sveriges Radio (Ekot och Kaliber)
– Sveriges Television (Uppdrag granskning)
– TV4
– Helsingborgs Dagblad
– Göteborgs-Posten
– (Sökte även Sydsvenskan, DN och SvD utan att hitta vid snabb sökning)

För att hamna på min lista ska man uppfylla minst två kriterier.

Sedan jämfördes min lista (på 50 personer) med Scoops och de som saknades på tidningens lista presenteras nedan:

Markus Alfredsson, nominerad Guldspaden + Grävredaktion.
Inger Attestam, Scoops lista över bästa grävare + nominerad Guldspaden.
Samir Bezzazi, nominerad Guldspaden x 2.
Erik Dalunde, nominerad Guldspaden + Grävredaktion.
Marcus Derland, nominerad Guldspaden x 3.
Carolina Jemsby, styrelseuppdrag FGJ + nominerad Guldspaden.
Emma Johansson, nominerad Guldspaden + Grävredaktion + styrelseuppdrag FGJ.
Oskar Jönsson, nominerad Guldspaden x 2.
Baris Kayhan, nominerad Guldspaden x 2.
Truls Nilsson, nominerad Guldspaden x 2 + Grävredaktion.
Daniel Olsson, nominerad Stora journalistpriset + nominerad Guldspaden + Grävredaktion.
Claes Petersson, nominerad Guldspaden x 2 + Grävredaktion.
Magnus Sandelin, nominerad Guldspaden x 2.
Anna Tiberg, nominerad Guldspaden x 2.
Bosse Vikingsson, styrelseuppdrag FGJ + nominerad Guldspaden.

 

Fredrik Nejman, redaktör för tidskriften Scoop, har svarat. Läs hans svar här. Även Fredrik Laurin har kommit med ett inlägg som kan läsas här.
 

Fler videos
Fler avsnitt