Gå direkt till textinnehållet

Lita inte på domstolarna!

Domstolarnas service till journalister och allmänhet är inte tillförlitlig. Årligen saknas hundratals domar i de presskorgar som medierna hänvisas till. Det visar en genomgång som Nyhetsbyrån Siren gjort.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Bevakningen av rättsväsendet är en av journalistikens viktigaste uppgifter. Rättsjournalistiken är också ett material som har högt läsvärde. Många redaktioner satsar betydande resurser på rättsbevakningen.

Rutinerna för domstolsbevakningen är ofta likartade var man än kommer i landet. Reportrar tar del av inkomna mål, de kollar i Vera och tar del av dagens domar som domstolen tillhandahåller i pärmar, dokumentkorgar eller i mejlflöden. Den outtalade överenskommelsen mellan medierna och domstolen är att domstolen lägger ut alla expedierade domar och slipper i gengäld allt det besvär som skulle bli konsekvensen av att journalisterna lämnar en formell framställan om att få ta del av "samtliga under dagen expedierade domar" eller hur det nu skulle formuleras.

Annons Annons

Tyvärr fungerar detta system dåligt.

Nyhetsbyrån Siren skannar sedan flera år samtliga domar som läggs ut i presskorgarna vid landets överrätter, det vill säga Högsta domstolen och hovrätterna samt Högsta förvaltningsdomstolen och kammarrätterna, samt vid ett flertal förvaltningsrätter. Inom ramarna för ett redaktionellt kvalitetsprojekt har vi i efterhand kontrollerat vad som inte har funnits i presskorgarna. Vi har alltså stämt av alla hundratusentals inskannade domar mot mållistorna, kompletteringsbeställt de domar som saknats och har på så sätt fått en korrekt bild av vad vi missat.

En hel del, är den alarmerande slutsatsen. På vissa domstolar saknades så mycket som var tionde dom. Under de tre år som vi granskat – 2008, 2009 och 2010 – handlar det sammanlagt om tusentals saknade domar.

Det kan förstås finnas en mängd olika förklaringar. Till exempel kan domarna ha lagts ut till journalisterna och sedan stulits eller förkommit på annat sätt innan vår personal kom till platsen.

Men det förklarar i så fall inte de stora skillnaderna mellan de olika domstolarna. Medan vissa domstolar, som Svea hovrätt, Hovrätten för Västra Sverige och Hovrätten över Skåne och Blekinge, saknar cirka fyra procent av domarna i sin service till journalister ligger Kammarrätten i Jönköping och Göta Hovrätt stadigt på jumboplatserna med ungefär var tionde dom saknad.

Slutsatsen är att det inte går att lita på den service som domstolarna tillhandahåller. Seriösa medier måste fortlöpande kontrollera det som domstolarna erbjuder mot mållistor för att vara säkra på att ha fått ta del av allt. Det kostar tid och det kostar pengar. Men vad vore alternativet? Att ge upp det journalistiska urvalet av domar och i stället godta ett urval baserat på vad domstolarna lägger ut i en presskorg? Vad vore det för sorts journalistik?

 

Fler avsnitt
Fler videos