Gå direkt till textinnehållet

Kristoffer Talltorp: Nya regeringen flyr från debatten

Regeringens första 100 dagar har präglats av många saker. Öppenhet och offentlig debatt är tyvärr inte en av dem. Det vi ser nu är skapandet av en hemlig regering som inte deltar i en av sina viktigaste uppgifter – den offentliga demokratiska debatten.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Regeringens första 100 dagar har präglats av många saker. Öppenhet och offentlig debatt är tyvärr inte en av dem. Det vi ser nu är skapandet av en hemlig regering som inte deltar i en av sina viktigaste uppgifter – den offentliga demokratiska debatten.

När inte de aktuella politiska frågorna passar regeringens smak väljer den att slingra sig ur alla mediala debatter. I början av den nya mandatperioden kunde detta vara ursäktat, speciellt med tanke på att de nya ministrarna hade mycket nytt att jobba med. Nu är debattflykten alldeles för konsekvent för att denna situation ska fortsätta att gälla.

Några exempel:

Annons Annons

1. Maud Olofsson tackar nej till debatt i en morgonsoffa om kärnkraftsäkerheten efter det att Forsmarks VD avgått.

2. När Aktuellt avslöjade säkerhetsbristerna på Fors­mark försökte redaktionen få till en studiodebatt mellan Maria Wetterstrand och miljöminister Andreas Carl­gren.

När centerns pressavdelning fick reda på vem som var debattmotståndare skickade man i stället Fredrik Federley, som inte kan tala för regeringen.

Dagen efter skulle samma fråga debatteras i P1 Morgon. Carlgren ändrade sig igen och inte förrän framåt midnatt skickades riksdagsledamoten Eva Flyborg fram. Inte heller hon kan föra regeringens talan.

3. Debattprogrammet Argument i SVT har i över en månad försökt boka en debatt mellan Maria Wetterstrand och Maud Olofsson om kärnkraften. Näringsministern fick själv välja ett lämpligt datum och detta utlovades. Efter många vändor meddelades att Maud Olofsson inte ville debattera, eftersom ”hon hade samma åsikt som Wetterstrand”.

4. Carl Bildt vägrade debattera sitt optionsinnehav med Peter Eriksson i SRs Studio Ett. Han krävde i stället att bli intervjuad efter att Peter Eriksson fått ge sin syn. Samma sak drabbade nyligen Expressens PM Nilsson.

5. Kommunikationsministern Åsa Thorstensson ställde utan motivering in en debatt om transportpolitiken när hon fick reda på att debattmotståndaren var Maria Wetterstrand.

6. När Studio Ett försökte få en debatt mellan Peter Eriksson och försvarsminister Mikael Odenberg om korruptionsanklagelserna backade moderaterna och skickade i stället en ledamot i försvarsutskottet.

De redaktörer vi pratat med är upprörda och närmast förtvivlade över regeringens nonchalanta attityd. Frågan är hur länge journalisterna ska acceptera att den nya regeringen beskär det offentliga samtalet?

pressekreterare, miljöpartiet

Fler avsnitt
Fler videos