Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet lierat med näringslivet

Journalistförbundet måste sluta liera sig med näringsliv och överhet i det demokratifientliga försvaret av Pirate bay-domen.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

I vanliga fall brukar teknikfientliga yttringar hånas och förlöjligas, så icke nu.
Två exempel:
För 20 år sedan svepte finansmannen Jan Stenbecks TV3 undan det svenska TV-monopolet och började sända reklam och pruttande engelsmän i svenska TV-rutor. Hans intåg var resultatet av den teknologiska utvecklingen, av kabel-TV och satelliter, och regeringens lag mot TV-reklam föll platt till marken, till näringslivets stora glädje.

Ett annat exempel är när den mekaniska spinnrocken "Spinning Jenny" tog spinneri­arbetarnas jobb i 1730-talets England och spinneriarbetarna revolterade genom att bränna upp maskinerna. Staten och kapitalet svarade med att införa dödsstraff för dem som vandaliserade mekaniska spinnrockar. Budskapet var att vi måste anpassa oss till den teknologiska utvecklingen, inte bränna den.
Så vad är skillnaden?
Jo, i dag är det inte arbetstagare eller TV-tittare som drabbas. I stället är Pirate bay-domen ett resultat av att näringslivets distributionskanaler inte har hängt med i teknikutvecklingen.

För det är bara att inse. En stor del av dagens distributionskanaler kommer att dö. Skivbutiker har ingen som helst framtid. Om tio år är cd-skivan borta. Kvar finns en nedladdningsfunktion.
Det grundläggande felet i Journalistförbundets analys är att det verkar tro att det är själva skapandet som är hotat.
Men så är inte fallet. The Pirate bay utnyttjar ny teknologi för att distribuera, inte för att skapa.
Men musik kommer att skapas ändå. Och så länge det finns en efterfrågan på musik så kommer de som skapar musik också att kunna leva på det de skapar.
Allt annat är trams.
För visst ska de som skapar ha ersättning, och om näringslivet anpassat sig till teknologin skulle distributionsfrågan ha varit löst för länge sedan.
Men i stället har näringslivet, med hjälp av Journalistförbundet, ödslat kraft på att sänka piratskepp.
Det finns fler aspekter på domen, Ipred-lagen och demokratin. Vi kan till exempel fråga oss vilka vi ska ange först? Våra egna barn? Vilken syn på demokrati får de? Vilket parti kommer de att rösta på i EU-valet? Knappast socialdemokrater eller moderater.
Martin Klepke
ekonomiredaktör, LO-Tidningen

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos