Gå direkt till textinnehållet

Får inget jobb och utesluts ur förbundet

Under läsåret 2007-2009 studerade jag en tvåårig journalistutbildning på en folkhögskola. När jag startade studierna blev jag direkt studerandemedlem i Journalistförbundet – det var en självklarhet. Under sommarlovet det första läsåret vikarierade jag hela sommaren på en dagstidning, plus en hel del extra under höstterminen.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

I juni i år, när jag blev klar med utbildningen, fick jag inget sommarjobb. I dag är jag inskriven på Arbetsförmedlingen och deltar i "ungdomsgarantin". Jag praktiserar på en mediebyrå åtta timmar om dagen, de har kollektivavtal med Journalistförbundet men det berör inte mig som praktikant. Jag får ungefär 4 000 kronor i månaden i aktivitetsersättning från Försäkringskassan (eftersom jag inte är berättigad till a-kasseersättning).

Snart blir jag utesluten från Journalistförbundet eftersom studerandemedlemmar endast får vara medlemmar sex månader efter utbildningen. Det tycker jag är tråkigt eftersom jag ska fortsätta jobba med journalistik.

Annons Annons

Vad tycker ni jag ska göra?

Fredrik Jönsson

Malmö

 

Svar: Anledningen till att du hamnat i den här situationen är att Journalistförbundet är ett yrkesförbund. Vi organiserar yrkesverksamma journalister, anställda i eller frilansande för massmedier i Sverige. Det finns två undantag från huvudregeln om aktiv yrkesverksamhet: pensionerade journalister kan stanna kvar i förbundet som passiva medlemmar och blivande journalister – studenter på journalistutbildningar – kan vara studerandemedlemmar under den tid de studerar.

Ett studerandemedlemskap ska enligt principen om yrkesverksamhet egentligen upphöra i samband med att studierna avslutas, de sex "extra" månaderna har tillkommit just för att ge nyutbildade journalister en möjlighet att fortsätta vara medlemmar medan de tar sig in på arbetsmarknaden. Det kan naturligtvis alltid diskuteras hur lång denna period ska vara, sex månader är den avvägning som kongressen (förbundets högsta beslutande organ, valda representanter för medlemmarna) har bestämt.

Det är samma princip om yrkesverksamhet som styr regelverket för frilansmedlemskap. Frilansjournalistiken ska vara huvudsaklig sysselsättning och mot den bakgrunden måste nog den gällande inkomstgränsen anses ganska låg (vilket förstås också är avsikten).

Jag hoppas förstås att ditt praktikjobb är ett steg på vägen mot en anställning eller att du kan utveckla frilansverksamheten till att bli din huvudsakliga sysselsättning. Då är du varmt välkommen att höra av dig direkt och bli medlem. För det är naturligtvis i det fackförbund som organiserar nästan alla yrkesverksamma journalister och träffar kollektivavtal som förbättrar deras villkor du ska vara med.

Anita Wahlberg

Senior Adviser

Fler avsnitt
Fler videos