Gå direkt till textinnehållet

Det handlar om god journalistik och etik

I en signerad ledare i Journalisten går Helena Giertta till hårt angrepp mot Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson Bernfalk samt mot mig - Lars J Eriksson - för vad hon menar är en ”skandal”. Fakta är att en mångårig kommunreporter fått andra bevakningsområden. Skälen bakom detta är två:  

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

1. Den journalistiska kvaliteten har brustit i några publiceringar och tvingat chefredaktören gå i svaromål på skarpa genmälen från politiker – både majoritet och opposition – där det funnits befogad kritik. Chefredaktören har tvingats be om ursäkt för en artikel som byggt på ett politiskt utspel från en Sverigedemokrat i Hässleholm och som insinuerar att ett kommunalråd skulle vara vänskapskorrumperad när kommunen via sitt industrifastighetsbolag vill köpa lokaler av ett av stadens större företag. Sammantaget har bilden blivit att tidningen fått ett växande trovärdighetsproblem på halsen under våren. 

 2. Reportern har uppträtt i journalistrollen på ett sätt som vi från ledningens sida inte kan försvara. Hon har varit aggressiv mot kommunstyrelsens sekreterare i ett telefonsamtal, vilket hos denne framkallade en stark känsloreaktion som väckte stor uppmärksamhet i stadshuset. I anslutning till det blev chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk uppringd av kommunfullmäktiges ordförande som påtalade reporterns olämpliga agerande mot tjänstemannen.

Men vad värre är – Norra Skånes reporter har också frågat kommunstyrelsens sekreterare om hon röstar på Moderaterna. Vi kan som ledning för Norra Skåne inte tolerera att en reporter kräver att en opolitisk tjänsteman skall ge upp den lagstadgade rösthemlighet som tillkommer alla medborgare i vårt land. Jag tror faktiskt inte någon utgivare skulle acceptera det. Nu har Norra Skåne en lång uppförsbacke när det gäller att återskapa korrekta relationer med anställda i stadshuset efter den förtroendeskada vår reporter har åstadkommit.

Annons Annons

Helena Giertta och andra beskriver det som skett som ett beställningsverk från politiker i Hässleholm och framfört via tidningsstyrelsens ordförande. Det är felaktigt. Beslutet är chefredaktörens och har skett i samråd med mig som vd/publisher och högste personalansvarig i företaget. Frågan har överhuvudtaget inte diskuterats i bolagsstyrelsen.

Vi har heller inte från ledningens sida "hängt ut" en medarbetare i offentligheten. Det har hon själv gjort tillsammans med den avhoppade nyhetschefen, medan vi i det längsta  har hävdat att reporterns nya arbetsuppgifter handlar om ett internt personalärende. Men med tanke på den offentlighet som skapats är det viktigt att också ledningens bild kommer fram.

I spåren på rapporteringen om Norra Skåne är det många som använder ordet pressfrihet på ett slarvigt sätt. Pressfrihet handlar om rätten att ge ut tidningar och om att offentliga makthavare inte i förväg kan censurera innan publicering. Pressfrihet handlar inte om någon villkorslös rätt för journalister att få publicera sig och i ämnesområden journalisten själv väljer. Det ligger inom ramen för en chefredaktörs och tillika utgivares uppdrag att omfördela bevakningsområden på en redaktion.

Det strider heller inte mot pressfrihet att politiker diskuterar och kritiserar tidningar och framför det direkt eller gör det till representanter i vår bolagsstyrelse. Politiker har givetvis samma yttrandefrihet som alla andra, ja faktiskt också som journalister. Det känns något yrvaket om journalister år 2014 inte inser att journalistisk kan granskas av utomstående.

Både jag och Mimmi Karlsson-Bernfalk har varit mycket tydliga med att inga politiker styr vad, när och hur vi granskar. Vi värnar god och granskande lokal journalistik, men vi försvarar inte bristfällig journalistisk kvalitet och oprofessionellt agerande från en reporters sida.

Lars J Eriksson,

Publisher AB Skånska Dagbladet som ger ut Norra Skåne

Svar:

Lars J Eriksson fortsätter att hoppa på den enskilda reportern, i stället för att se sina egna misstag.

Reportern skrev två fullkomligt relevanta artiklar om att det fanns kritik mot ett kommunalråds eventuella jävsförhållande.

Men de artiklarna passade av någon anledning uppenbarligen inte en del politiker. 

Det Lars J Eriksson sedan går över till i sin replik handlar om hur reportern eventuellt har betett sig mot kommunala tjänstemän.

De skäl som Lars J Eriksson åberopar låter som undanflykter, därför att det är undanflykter. Tidningens ledning har tyckt att det är jobbigt med krav och ilskna reaktioner på de granskningar och de nyhetsartiklar man gjort och den har inte orkat försvara sin reporter. Vilket är vad ledningen borde gjort.

Norra Skånes ledning har satt sig i en hopplös sits. Den vill återskapa förtroendet hos sina läsare, men fortsätter att agera på samma sätt som innan förtroendekrisen.

Det läsarna vill ha av sin lokaltidning är nyheter och granskningar om vad som sker. Inte en tillrättalagd beskrivning.

Jag beskrev inte agerandet som ett beställningsjobb från politiker i Hässleholm. Det kan ha varit det. Flera insatta personer hävdar det. Men alldeles oavsett om det är på direkt uppmaning från politikerna eller som en eftergift i en jobbig situation så har Norra Skåne en lång resa innan förtroendet kan återskapas.

Tidningsledningen borde börja med att se sin egen roll, att vända spegeln mot sig själva och sluta försvara bristfälligt ledarskap och utgivarskap med påhopp på en enskild reporter.

Helena Giertta

Chefredaktör Tidningen Journalisten

 

Läs också Berit Önells svar på Lars J Erikssons replik här.

 

Fler avsnitt
Fler videos